100 år siden prinsesse Charlotte av Monacos bryllup

19. mars 1920 ble prinsesse Charlotte av Monaco viet til greve Pierre Marie Xavier Raphaël Antoine Melchior de Polignac. Det var et arrangert ekteskap. De var ikke videre interessert i hverandre. Faktisk så var ikke Pierre interessert i kvinner i noen vesentlig grad. Men de gjorde det skulle: produserte tronarvinger i et ekteskap.

Prinsesse Charlotte av Monaco og Pierre på sin bryllupsdag 19. mars 1920.
Prinsesse Charlotte av Monaco og Pierre på sin bryllupsdag 19. mars 1920.

Prinsesse Charlotte av Monaco ble født 30. september 1898 i Konstantin, Algerie. Men det var ingen fødsel som ble fulgt av pomp og prakt for fyrstedatteren. For selv om arveprins Louis av Monaco var faren hennes, var moren en ansatt hos prinsen. Og ikke var de gift heller. Det betydde at det sto Charlotte Louise Juliette Louvet på fødselsattesten. Foreldrene hennes hadde møttes året før i Paris, der Juliette jobbet som vertinne i en nattklubb.

Charlotte komme til nytte

At Charlotte ble født i Algerie kom av at Louise var militær og arbeidet i Fremmedlegionen. Juliette var skilt og hadde allerede to barn da hun traff Louis, og med en slik bakgrunn var det helt uaktuelt for dem å gifte seg. Det ville aldri den strenge faren til Louis, fyrst Albert 1., ha tillatt. Forholdet tok imidlertid raskt slutt, og Louis returnerte til Monaco i 1899 og etterlot Juliette og sin lille datter i Algerie.

Prins Louis forble hadde åpenbart ikke tenkt å gifte seg og sørge for å få legitime barn og tronarvinger. Problemet, eller rettere krisen, var at nærmeste arving, etter Louis, var en fjern slektning som var tysk.

Monaco ligger på Den franske rivieraen og har vært nødt til å høre på Frankrike når det gjelder politikk. I Paris var det liten begeistring for å få en tysk fyrste i lilleputtstaten, og for å unngå dette vedtok fyrst Albert 1. en lov som anerkjente Charlotte som Louis’ arving, og 16. mai 1919 adopterte Louis Charlotte og ga henne etternavnet Grimaldi. Bestefaren ga henne prinsessetittel, i tillegg til at hun også ble hertuginnen av Valentinois.

I 1922 døde Albert 1. og Louis ble selv Fyrsten av Monaco og Charlotte ble arveprinsesse.

Mens man venter på en ny arving

Å kalle Charlotte en arveprinsesse var mer en formalitet, for det var neppe meningen at hun skulle være noe annet enn en «mellomstasjon» for neste generasjon. I mars 1920 giftet som sagt Charlotte seg med grev Pierre de Polignac, som også tok navnet Grimaldi og ble prins Pierre av Monaco. Brudgommen var fransk med lange aristokratiske aner. Det kunne ikke bli bedre, men det var på papiret. Pierre var homofil, og så snart barna var unnfanget, tok Charlotte en elsker. Fra 1925 flyttet Charlotte og Pierre fra hverandre, og i 1933 ble de formelt skilt.

Paret fikk to barn: Prinsesse Antoinette (1920 – 2011), og i 1923 kom barnet alle ventet på: sønnen Rainier.

Arveprinsesse Charlotte i midten med Pierre, Rainier, Antoinette og fyrst Louis.

Sa fra seg tronen

I 1944 da Rainier fylte 21 år og myndig, overdro hun sine rettigheter til den monegaskiske tronen til ham. Fem år senere døde faren, fyrst Louis, og Rainier ble Fyrsten av Monaco, 26 år gammel. Charlotte forlot Monaco og flyttet til Château de Marchais, Grimaldi-familiens store gods utenfor Paris.

Prinsesse Charlotte, fyrst Louis og prins Rainier i 1944.
Prinsesse Charlotte, fyrst Louis og prins Rainier i 1944. Anledningen var Rainiers 21-års dag og at moren overlot arveretten til ham.

Nå som hun var kvitt alle sine forpliktelser begynte Charlotte å studere og tok en grad i sosialarbeid. Hun gjorde om slottet til et rehabiliteringshjem for tidligere domfelte, til tross for fyrstefamiliens protester. Sent i livet innledet hun et forhold til en kjent juveltyv René Girier, kjent som «René la Canne» (René stokken).

Prinsesse Charlotte av Monacos siste opptreden

Grace Kelly og fyrst Rainiers bryllup i 1956. Fra høyre: Grace Kellys bror, mor og far. Brudeparet. Prinsesse Charlotte, prins Pierre og prinsesse Antoinette.
Grace Kelly og fyrst Rainiers bryllup i 1956. Fra høyre: Grace Kellys bror, mor og far. Brudeparet. Prinsesse Charlotte, prins Pierre og prinsesse Antoinette.

Hennes siste opptreden i Monaco var i 1956 da sønnen fyrst Rainier 3. giftet seg med filmstjernen Grace Kelly. Det er spekulert i forholdet mellom Charlotte og resten av fyrstefamilien, at det ikke var særlig godt ettersom Charlotte aldri var å se. Grace og Rainier hadde som prosjekt å bygge opp fyrstefamilien til en respektabel familie, og da passet Charlotte med sin bakgrunn og livsstil, ikke særlig godt inn. Men hun overlot en del smykker til sin sønnedatter prinsesse Caroline, som også oppkalte sin eldste datter etter henne. Så kontakten må jo ha vært der.

Charlotte Casiraghi, oppkalt etter sin oldemor prinsesse Charlotte.

Prinsesse Charlotte av Monaco, hertuginne av Valentinois, døde i Paris 15. november 1977. Hun ble gravlagt på Chapelle de la Paix (Fredens kapell) i Monaco, sammen med sin tidligere ektemann, Pierre, som døde i 1964.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *