90 år siden Grace Kelly ble født

Grace Patricia Kelly ble født 12. november 1929 i Philadelphia. Det betyr at hun ville ha fylt 90. Hun etterlot seg en sørgende mann og tre barn da hun døde i 1982, som lik resten av verden aldri kunne glemme henne.

Grace Kelly ca 1955.
Grace Kelly i tiden hun sa farvel til Hollywood for å bli fyrstinne av Monaco. Hun ville ha fylt 90 år i år.

Til tross for foreldrenes misnøye, bestemmer Grace seg for å gjøre alvor av sin drøm om å bli skuespiller da hun er ferdig med skolen. Særlig er faren misfornøyd med hennes beslutning. «For ham var det å være skuespiller så vidt bedre enn å være gatepike», sa Grace senere.

Til filmen

I 1952 får 22 år gamle Grace Kelly sitt første filmtilbud i «Mugabo». Hun har gått på teaterskole og allerede spilt i flere teateroppsetninger, men hennes hviskende stemme er ikke sterk nok til teateret. Filmrollen hun får er ikke stor, men som hun sa, hun fikk spille med selveste Clark Gable. «Mugabo» ble starten på en bemerkelsesverdig karriere, om enn svært kort: I sin debutfilm «blir Grace Kelly Oscarnominert – tre år senere vinner hun prisen!

Grace Kelly og James Stewart i Alfred Hitchcocks mesterfilm "Vindu mot bakgården" fra 1954.
Grace Kelly og James Stewart i Alfred Hitchcocks mesterfilm «Vindu mot bakgården» fra 1954.

Møter sin prins, som er fyrste

Våren 1955 er Grace Kelly hovedattraksjonen ved filmfestivalen i Cannes. Hun er ikke mer enn 25 år, men Grace er allerede Hollywoods ledende filmstjerne. I den forbindelse tenkte et fransk magasin at det måtte være en god idé om filmdronningen ble fotografert sammen med den unge fyrst Rainier på hans slott. Det lille fyrstedømmet hans ligger ikke langt unna på Den franske rivieraen. De tenner begge på ideen, særlig Rainier. Han kan i høyeste grad trenge litt reklame for landet sitt. Grace Kelly er 25 år gammel og fyrsten er 32 og de følte begge at de sto ved et veikryss i livet.

Fyrst Rainer og Grace Kelly møtes for første gang.
Fyrst Rainer og Grace Kelly møtes for første gang.

Selv om hun er ung, har Grace allerede nådd toppen av sin karriere. Året før har hun mottatt en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle i filmen «Bak kulissene». Hun har alltid drømt om å bli skuespiller, men livet i Hollywood blir ikke slik hun har trodd. Det dreier seg lite om kunst, og mest om penger. Hun er skuffet og lengter etter noe annet. Rainier overtok et nokså nedslitt fyrstedømme i 1949 etter sin morfar. Det var egentlig ikke mer enn en småby, med 30 000 innbyggere. Men han jobber hardt for at det skal gjenvinne sin tidligere glans og status som favorittsted for de rike.

Som monark har Rainier i tillegg en plikt til å få barn og føre dynastiet videre, men for ham er det viktigere enn for kongelige flest. En traktat med Frankrike fra 1918 fastslår at om ikke Rainier får en legitim arving, vil Monaco bli en del av Frankrike. Så Rainier har presset på seg: Han må finne en passende kone og førstedame. En ekte prinsesse kan han ikke få, til det er fyrstedømmets rykte altfor lurvete, men en filmprinsesse kunne være innenfor rekkevidde.

Et perfekt bilde

Etter det første møtet i Monaco begynte Grace og Rainier å skrive brev til hverandre. De må ha bli godt kjent gjennom korrespondansen, for da han kommer på besøk til USA i desember 1955, frir han til Grace etter tre dager.

Bryllupet ble feiret med all mulig pomp og prakt 19. april 1956 i Monaco. Det er likevel langt mellom de kongelige gjestene, for ennå regnes det monegaskiske fyrstehuset som nærmest litt løssluppent i kongelige kretser i Europa. Rainiers mor var et uekte barn av den forrige fyrsten.

Her kan du lese artikkelen om Rainiers bryllupsgave til Grace

Etter bryllupet drar Grace og Rainer på bryllupsreise, og først nå blir de ordentlig kjent med hverandre. Det viser seg at de har svært forskjellig temperament. Grace er rolig og behersket, og syns konfrontasjoner er en uting. Rainier derimot, er temmelig ubehersket. Han liker best fotball og å være sammen med «gutta», mens Grace foretrekker opera og ballett. Ekteskapet blir en tøff tilvenning, der det nok blir Grace som tilpasser seg mest. Likevel, de har et felles prosjekt: Å gjøre Monaco og fyrstefamilien respektabel.

Fyrstinne Grace med sin førstefødte prinsesse Caroline i 1957.
Fyrstinne Grace med sin førstefødte prinsesse Caroline i 1957.

Og det ble det. Ni måneder og fire dager etter bryllupet fikk paret sin første datter, prinsesse Caroline. Året etter kom arvingen, prins Albert, til verden. Og i 1965 fikk de datteren Stephanie.

Som fyrstinne ble det ikke flere filmroller, kanskje til hennes sorg, men Grace brukte sitt skuespillertalent til diktlesning, mens hovedrollene i livet var å være fyrstinne, hustru og mor. Grace tar også initiativet til festivaler og andre kulturevenementer, som Roseballet og Røde Korsballet og som gjør Monaco til et populært turistmål.

Den tragiske slutten

Morgenen 13. september 1982, kjører fyrstinne Grace og den yngste datteren Stephanie hjem fra landstedet i fjellet, ikke langt unna Monaco. Plutselig mister Grace kontrollen over bilen, og kjører utfor de bratte svingene.

Bilen lander på taket. Utrolig nok får Stephanie bare overfladiske skader. For Grace er det alvorlig, og hun dør på sykehuset dagen etter. Senere viste det seg at hun hadde fått et slag som førte til ulykken. I begravelsen som fulgte, kunne vi se en sønderknust Rainier bak kisten hennes på vei til katedralen der de 26 år tidligere hadde giftet seg.  Han forble enkemann til han døde 23 år senere i 2005.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *