Akihito og Michiko – gift i 60 år

Offisielt maleri av det japanske keiserparet, mai 2018.
I mai 2018 ble dette offisielt godkjente maleri av det japanske keiserparet, Akihito og Michiko avduket.

10. april feiret det japanske keiserparet, Akihito (85) og Michiko (84) at de hadde vært gift i 60 år. Med andre ord: Diamantbryllupsdag!

Det ble ingen stor feiring for det populære og respekterte paret. Sammen mottok Akihito og Michiko hilsener fra medlemmer av den keiserlige familien, inkludert kronprins Naruhito, medlemmer av regjeringen og hoffet, og det var det hele.

Akihito og Michiko tar i mot hilsener fra sine to sønner og to svigerdøtre i anledning deres 60 års bryllupsdag.
Akihito og Michiko tar i mot hilsener fra sine to sønner og to svigerdøtre i anledning deres 60 års bryllupsdag.

Akihito og Michikos første møte

17. november 1958 ble forlovelsen mellom kronprins Akihito og Michiko Shōda kunngjort. Det ble først beskrevet som et «eventyr», men var likevel svært kontroversielt for Akihito brøt med en 2000 år lang tradisjon ved å gifte seg med en borgerlig pike, og ikke en av aristokratiets døtre.

Michiko Shōda lærte tidlig å spille piano.
Michiko Shōda lærte tidlig å spille piano. Kjærligheten til klassisk musikk deler hun med sin mann, som spiller fiolin, og sin eldste sønn, som spiller cello.

Michikos liv ble saumfaret. Det var ikke mulig å finne feil ved henne, kanskje bortsett fra at hennes foreldre var katolikker og det virket som om Michiko delte deres tro. Men siden hun aldri var blitt døpt, var det vanskelig å påstå noe. I 1957 tok Michiko en glimrende bachelor-grad i engelsk litteratur. Hun tok også kurs på to svært ansette universiteter nemlig Harvard og Oxford.

Felles interesser

Siden Michiko kommer fra en svært velstående familie, var hennes mor og far svært selektive når det gjaldt kjærester. Flere unge herrer skal ha vært interessert i den velutdannede og elskverdige unge damen, men det ble ikke til noe.

Michiko er en kvinne med et bredt interessefelt. Hun er en dyktig pianist og glad i å spille tennis, og det var nettopp på tennisbanene hun traff en spesiell ung mann i august 1957. Det var landets kronprins, Akihito.

Michiko Shōda og kronprins Akihito traff hverandre på tennisbanen. Her har de forlovet seg.
Michiko Shōda og kronprins Akihito traff hverandre på tennisbanen. Her har de forlovet seg.

Paret giftet seg ikke før 10. april 1959 fordi motstanden fra hoffet, og ikke minst fra keiserinnen, var stor. Uviljen og presset var så sterkt og negativt at Michiko fikk flere nervøse sammenbrudd, blant annet mistet hun stemmen i syv måneder. Så det liten tvil om at det er svært tøft å gifte seg inn i den japanske keiserfamilien. Den kommende keiserinnen Masako har i mange år slitt med depresjon fordi hun ikke makter å tilpasse seg det keiserlige livet.

Bryllupet var en omfattende affære. Du kan lese en grundig gjengivelse her. Artikkelen er på engelsk.

Akihito og Michoko på sin bryllupsdag med keiserparet Hirohito og Nagako.
Akihito og Michoko på sin bryllupsdag med keiserparet Hirohito og Nagako.

Tre barn – tre skjebner

Keiserparet har tre barn: Naruhito (f. 1960), Fumihito (f. 1965) og Sayako (f. 1969). Kronprins Naruhito, nåværende arving til tronen i Japan, er gift med kronprinsesse Masako. De har en datter: Prinsesse Aiko (f. 2001).

Masako, Naruhito og Aiko av Japan.
Masako, Naruhito og Aiko av Japan.

Prins Fumihito giftet seg med prinsesse Kiko i 1990 og så vel frem til et halvt privat halvt, kongelig liv i skyggen av storebror og hans familie. De fikk to døtre: Mako (f. 1991) og Kako (f. 1994). Men da kronprinsparet bare fikk det ene barnet, som var en datter, ble Fumihito og Kiko på det sterkeste oppfordret til å få et barn til og i 2006 fødte Kiko sønnen Hisahito. Det er han som er keiserhusets fremtid.

Prins og tronarving Hisahito mellom sine foreldre Fumihito og Kiko.
Prins og tronarving Hisahito mellom sine foreldre Fumihito og Kiko.

Sayako, det yngste barnet og den eneste datteren, giftet seg med Yoshiki Kuroda i 2005. Koroda var borgerlig og det betydde at Sayako mistet prinsessetittelen og ble en alminnelig borger. Hun er sjelden å se offentlig sammen i keiserlige sammenhenger. Sayako og hennes ektemann har ikke barn.

Akihito og Michiko – endelig pensjonister

30. april vil Akihito abdisere fra krysantemumtronen til fordel for sin eldste sønn Naruhito. Keiser Akihito har nå trukket seg tilbake og abdikasjonsseremonien er satt til 30 april, Innsettelsesseremonien for Naruhito er 1. mai.

Akihito og Michiko
Akihito og Michiko

7. januar 1989 døde keiser Hirohito og Akihito og Michiko ble Japans nye keiserpar. De har vært et svært synlig keiserpar som har besøkt hele landet og i tillegg dratt på statsbesøk.

For første gang siden 1817 velger en japansk keiser å abdisere. Og pensjonstiden er ham vel unt. Akihito har hatt helseplager og merker alderen naturlig nok. Nå kan han og Michiko få rolige dager fylt av klassisk musikk, som de er svært glad i, og ellers bare ta det med ro.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *