Prins Philips eksentriske mor – Alice av Battenberg

Prins Philip hadde en tøff oppvekst. Hans mor, Alice av Battenberg, var i flere år så mentalt forstyrret at familien hørte ikke et ord fra henne.

Prinsesse Alice av Battenberg ble født på Windsor slott i 1885 fordi hun var oldebarnet til dronning Victoria. Hun døde på Buckingham Palace i 1969 fordi hun var svigermor til dronning Elizabeth. Mellom sin fødsel og død opplevde prinsessen drap, revolusjoner, eksil og tragiske døds fall, i tillegg til at hun slet psykisk.

Prinsesse Alice av Battenberg.
Prinsesse Alice av Battenberg var en vakker ung kvinne, men dessverre født døv. Et problem hun likevel taklet bra og lærte seg flere språk. Bildet er håndkolorert i moderne tid.

Dronning Victoria
var med på fødselen

Fire generasjoner i 1886: Dronning Victoria med sin yngste datter Beatrice (stående), barnebarnet Victoria som har sin datter Alice på fanget.
Fire generasjoner i 1886: Dronning Victoria med sin yngste datter Beatrice (stående), barnebarnet Victoria som har sin datter Alice på fanget.

Dronning Victoria (1819–1901) holdt nøye rede på hele familien. Og det var ikke så enkelt som man kanskje skulle tro. Hun hadde selv hadde født ni barn, og alle — med ett unntak — fikk egne barn igjen, så det var mange å holde styr på. Ekstra opptatt var hun av barna til datteren Alice som giftet seg med storhertugen av Hessen. Alice (1843-1878) døde bare 35 år gammel av difteri og etterlot seg seks små barn.

Her er prins Philip malt på Windsor Castle. Bak døren i enden av korridoren ble moren hans, Alice av Battenberg, født i 1885.
Her er prins Philip malt på Windsor Castle. Bak døren i enden av korridoren ble moren hans, Alice av Battenberg, født i 1885.

Alice’ eldste datter, prinsesse Victoria, giftet seg med sin fetter, tyske prins Louis av Battenberg i april 1884. , Da hun kort tid etter ble gravid, insisterte dronning Victoria på at hun måtte kom hjem til henne på Windsor slott for å føde. Da var det naturligvis ikke annet å gjøre enn å lystre og 25. februar 1885 fødte prinsesse Victoria en datter. Dronning Victoria var selv i rommet da oldebarnet Alice kom til verden.

Alice av Battenberg møter kjærligheten

I januar 1901 dør «endelig» dronning Victoria — etter 64 år på tronen. Den muntre sønnen hennes, Edvard 7., dronning Mauds far, blir konge og kroningen hans blir satt til sommeren 1902. Det er mye som skal planlegges når statsoverhodet til verden supermakt skal krones. Det var tross alt noen år siden forrige gang. Fra Hellas kommer prins Andreas, sønn nummer fire til den greske kronprinsen. Og Alice selvfølgelig, hun er jo grandniese av den nye kongen.

Alice av Battenberg og Andreas av Hellas giftet seg 6. oktober 1903.
Alice av Battenberg og Andreas av Hellas giftet seg 6. oktober 1903.

Det var kjærlighet ved første blikk mellom Alice og Andreas. Han frir og Alice sier ja. Utrolig nok er ikke slekta over seg av begeistring. Riktig nok er de kongelige begge to, slik sett er ekteskapet uproblematisk, men det er heller ikke til å komme bort fra at ingen av dem eier nåla i veggen. Det betyr at familien måtte forsørge dem.

Alice med sin fire døtre, Margarita, Theodora, Cecile og Sophie.
236 Alice med sin fire døtre, Margarita, Theodora, Cecile og Sophie.

Bryllup ble det likevel. Bruden var 18 år og brudgommen 21. Som skikken var, slo de seg ned i ektemannens land, Hellas. Det første barnet, datteren Margarita, ble født på øya Korfu i 1905. Så fulgte tre døtre til i perioden 1906–1914. I 1921 kom hennes siste barn til verden, sønnen Philip. Det er han som nå er gift med dronning Elizabeth.

Krise etter krise

Selv om Alice manglet penger hadde hun særdeles fine forbindelser. Faren hennes var øverste sjef for den britiske marinen, og hennes svigerfar var konge av Hellas. Morens søster, tante Alix, var russisk keiserinne. Det var før Den første verdenskrigen. Da den var over i 1918 var faren jaget fra den britiske marinen fordi han var født tysk. Familien mistet også sin tyske prinsetittel, og Battenberg ble til Mountbatten. Tante Alix var blitt myrdet sammen med mann og barn. Det verste var likevel at den greske kongefamilien var blitt erklært uønsket og kastet ut av landet. Livet var nærmest ugjenkjennelig for Alice.

Prins Philip med sine foreldre Andreas og Alice og sine fire søstre i 1928.
Prins Philip med sine foreldre Andreas og Alice og sine fire søstre i 1928.

Eksiltilværelsen ble i første omgang kortvarig. Familien fikk komme tilbake til Hellas i 1920. Men det varte ikke lenge. 1922 måtte familien flykte i all hast. Med lille Philip liggende i en appelsinkasse kom familien seg om bord på et britisk skip som fikk brakt dem i trygghet, til Frankrike.

Sammenbruddet

Alice, Andreas og barna slår seg ned i Paris der de lever nokså enkelt på det lille de har av penger. I oktober 1928 feirer Alice og Andreas sølvbryllup. Det skal vise seg å markere slutten på livet deres sammen.

Alice av Battenberg
Alice av Battenberg som voksen kvinne. Smykkesettet ble brutt opp blant annet for at Philip skulle få nok diamanter til å gi sin brud Elizabeth et armbånd i bryllupsgave. En kopi av brosjen figurer i «The Crown».

For Alice blir mer og mer religiøs og hun forlater sin protestantiske tro for å gå inn i den gresk-ortodokse. Nå begynner det fort å gå nedover med hennes mentale helse. Blant annet insisterer Alice på å sove på gulvet slik at hun kan ta imot kraften fra oven. Hun mener at hendene hennes kan helbrede og hun forteller at hun får beskjeder fra Gud om mulige ektemenn for døtrene sine.  I 1930 kollapser hun helt. Alice mener hun var Kristi brud, vandrer hvileløst rundt i huset og ber konstant. Moren, Victoria Mountbatten, rykker inn og sørger for at Alice får hjelp. Andreas vil ikke mer. Han trekker seg helt ut og flytter til Rivieraen.

Philip og Alice før hun ble alvorlig syk. Da var Philip ikke en gang ti år. De kom aldri siden til å få et nært forhold.
Philip og Alice før hun ble alvorlig syk. Da var Philip ikke en gang ti år. De kom aldri siden til å få et nært forhold.

Først er hun på sykehus, men Alice vil ikke samarbeide med legene og flytter privat inn til mennesker som tar seg av henne. Moren hennes vet alltid, som den eneste, hvor hun befinner seg, men fra 1932 til 1937 er det ingen som hører ett ord fra Alice. Ikke engang Philip får så mye som et kort til bursdagen sin.

Nye tragedier for Alice av Battenberg

Tidlig i 1937 er Alice kommet såpass til hektene at hun tar kontakt med familien igjen. Hennes fire døtre har i mellomtiden giftet seg, alle med tyske fyrster, og har gitt Alice og Andreas 11 barnebarn. Philip var bare en liten gutt da foreldrene ikke lenger maktet å ta seg av ham. Men han har en stor familie, og i feriene har han gått på rundgang hos slektningene sine. Litt hos sine søstre, og av og til sammen med faren, men mest hos Mountbatten-familien i Storbritannia.

Arvestorhertuginne Cecile av Hessen og ved Rhinen ble ikke mer enn 26 år.
Arvestorhertuginne Cecile av Hessen og ved Rhinen ble ikke mer enn 26 år.

Så rammes familien av en fryktelig katastrofe. Datter nummer tre, Cécile, var gift med sin fetter, arvestorhertugen av Hessen. De har tre barn, og hun er gravid med det fjerde da de 16. november 1937  flyr til England for å feire et bryllup. Datteren på to blir hjemme, men de to sønnene på fire og seks skal være brudesvenner. Over Belgia kommer de inn i tett tåke og flyr inn i en fabrikkpipe. Alle om bord omkommer. Familien frykter at tragedien blir for mye for Alice, og at hun skal bli syk igjen, men hun klarer seg.

I begravelsen møter Alice og Andreas hverandre for første gang siden 1931. De er som fremmede og kommer aldri til å møtes igjen.

Krigsinnsats

I 1935 ønsker Hellas sin kongefamilie velkommen hjem – igjen, og Alice bestemmer seg for å slå følge. Hun har en liten leilighet i Athen der lever hun et beskjedent liv. Fra tid til annen deltar hun på arrangementer med kongefamilien, men holder seg stort sett for seg selv. Men heller ikke denne gangen forblir Alices tilværelse fredelig. I april 1941 okkuperer Italia Hellas, og nok en gang må den greske kongefamilien flykte. Kun to gamle damer velger å bli: prinsesse Alice og hennes svigerinne, prinsesse Elena.

I 1943 blir situasjonen forverret i Athen. Mussolini blir styrtet, og den italienske hæren drar hjem. I stedet inntar tyske tropper byen. Det blir tøft for alle, men for byens jøder er det en katastrofe. Alice hjelper til der hun kan, og holder en jødisk kvinne og hennes to barn gjemt i en tjenesteleilighet på loftet. En tysk offiser oppsøkte henne, men Alice skjuler seg bak sin medfødte tunghørthet og later som hun ikke forstår noen ting.

For Hellas’ del var krigen over i 1944, men ikke for Alice. Ektemennene til døtrene hennes hadde alle tjenestegjort i den tyske hæren, mens Philip hadde utmerket seg på de alliertes side. Døtrene gikk dystre tider i møte, men for lillebror Philip så fremtiden svært lys ut. Han var nemlig blitt forelsket i den britiske tronarvingen, prinsesse Elizabeth, og hun i ham.

Philip gjør et godt parti

I november 1947 giftet de seg i Westminster Abbey. Men bare Alice var der. Andreas døde av et hjerteinfarkt i desember 1944 og det var helt uaktuelt at Philips tyskgifte søstre kunne komme så kort etter krigen. De var svært skuffet.

Eizabeth og Philip med sin næremeste familie. Vi gjenkjenner prinsesse Alice som nr 2 fra venstre ved siden av dronning Mary.

Alices tro var hele tiden viktig for henne, og nå som hun var enke, følte hun at kunne hun bli nonne. Etter å ha gått i lære ved et nonnekloster på øya Tinos opprettet hun sitt eget kloster like nord for Athen.  Sommeren 1948 var siste gang Alice var iført vanlige klær. Fra da av gikk hun alltid i en grå nonnehabitt. Selv da svigerdatteren ble kronet til dronning i 1953, gikk Alice i prosesjonen kledd som nonne. Men klosterlivet kom ikke til å vare. Etter noen år førte mangelen på penger og passende søkere — og at Alice så ofte var på reise — til at hun måtte legge ned klosteret.

Nok en gang i eksil

Alice av Battenberg med to av sine barnebarn, Charles og Anne, få år før hun døde.
Alice av Battenberg med to av sine barnebarn, Charles og Anne, få år før hun døde.

Våren 1967 var det et kupp i Hella som betydde et nytt eksil for den greske kongefamilien. Elizabeth og Philip overtalte Alice til å komme og bo hos dem i London i Buckingham Palace, og der bodde hun til hun døde to år senere 5.desember 1969. Hun var da 84 år gammel. Bak seg hadde hun et liv som Philip sa var «preget av kriger, revolusjoner, adskillelser og tragedier». Alice av Battenberg ble begravet i kapellet i Windsor slott, hennes fødested. Ringen var sluttet.

Hennes egentlig ønske var å bli begravet ved siden av sin tante, storfyrstinne Ella, i Jerusalem. I 1988 sørget Philip for at det gikk i orden.

I 1988 ble graven til Alice av Battenberg flyttet til Jerusalem, etter hennes eget ønske.
I 1988 ble graven til Alice av Battenberg flyttet til Jerusalem, etter hennes eget ønske.

2 thoughts

  1. Hei. Synes det er interessant å lese dine artikler. Vet du hvor gamle resten av døtrene til prinsesse Alice ble, og hvor ble de av etter krigen?

    1. Hei Ann Kristin. takk for at du skriver til meg. Philip hadde fire søstre og jeg har planer om å skrive om alle nå som han går i sitt 100. år. En har jeg allerede skrevet, den om Cecile som omkom i en flyulykke i 1937, 26 år gammel. Jeg kommer tilbake til de andre, men om du søker på Alice of Battenberg på nettet, får du opp wikipedia artikkel om henne, og der ser du ogs alder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *