Anne Maries perle- og diamanttiara

Dronning Ingrid (1910 – 2000) og kong Frederik 9. av Danmark (1899 – 1972) hadde tre vakre døtre: Margrethe, Benedikte og Anne Marie. Da de fylte 18 fikk de hver sin tiara, som det kunne høve seg for kongsdøtre. Anne Maries perle- og diamanttiara har en lang spennende historie..

Prinsesse Anne Marie og kong Konstantin på gallamiddag som ble holdt til ære for dem i København, kort tid før de giftet seg i Athen.

Da Ingrid skulle gi sine døtre 18-årsgaven gikk hun til sitt eget smykkeskrin. Margrethe fikk den såkalte palmettiaraen, som hadde tilhørt Ingrids oldemor, Louise, Hertuginnen av Baden. Benedikte fikk en blomsterbrosje som ble bygd ut, mens Anne Maries tiara var en diger, antikk brystbrosje som ble bygd om.

Gave med lange aner

Prinsesse Ingrid av Sverige og kronprins Frederik av Danmark giftet seg i 1935 og bruden fikk mange praktfulle gaver. Blant dem var en gammel brystbrosje av diamanter og perler som hadde tilhørt brudens farmor dronning Victoria (født prinsesse av Baden). Hun døde fem år tidligere, så det var hennes enkemann kong Gustav 5. som forærte barnebarnet smykket. Det er meget gammelt, og Bjarne Steen Jensen skriver i sin bok «Juvelerne i det danske kongehus» at det meget sannsynlig kan stamme fra Victorias tipptippoldefar, Frederik den store av Prøysen, som levde på 1700-tallet.

Anne Maries perle- og diamanttiara slike den opprinnelig så ut.
Anne Maries perle- og diamanttiara slike den opprinnelig så ut.
Anne Maries perle- og diamanttiara slik den ser ut i dag. Perlen på toppen er fjernet.

Vanskelig å bruke

Så store brystsmykker gikk av moten etter Den første verdenskrig, noe som har sammenheng med klærne. For at slike store og tunge brosjer skal sitte pent trenger de et korsett som nålene kan festes i, ellers ville jo stoffet henge. Når Ingrid en sjelden gang brukte smykket var det som regel som halssmykke, og så veldig elegant var det vel ikke.

Dronning Ingrid med Anne Maries perle- og diamanttiara som brystsmykke og halskjede. Et sett øredobber hører også med.

Anne Marie perle- og diamanttiara blir til

I 1964, da Anne Marie skulle få sin tiara, tok Ingrid brystsmykket frem og fikk det monterte på bøyle. Anne Marie rakk så vidt å bære tiaraen som dansk prinsesse, for tre uker senere giftet hun seg med kong Konstantin og ble gresk dronning. Da fikk hun tilgang til større smykker, som hun i all hovedsak foretrakk, men det hendte at hun tok frem 18-års gaven også til «mindre» gallabegivenheter.

Passer til unge prinsesser

Anne Maries eldste datter prinsesse Alexia med morens tiara. Hun har beholdt topperlen.

Anne Maries tid på den greske tronen ble kort. I desember 1967 måtte kongefamilien flykte fra landet etter et militærkupp. Deretter bodde familien seks år i Italia og etter at monarkiet ble avskaffet i 1973, flyttet de til London der de bodde i 40 år. I 2013 flyttet kong Konstantin og dronning Anne-Marie tilbake til Hellas. Paret har fem barn og ni barnebarn.

Selv om det er lenge siden de var regjerende kongepar har Anne Marie og Konstantin gode forbindelser til de europeiske kongefamiliene. De, og barna, er selvskrevne gjester når det trommes sammen til fest, og etter hvert som døtrene har vokst til, stiller også de med tiara når anledningen krever det. Prinsessene Alexia og særlig Theodora, har ofte fått smykke seg med morens perle- og diamanttiara.

Prinsesse Theodora med sin mors tiara.

Brudetiara

Anne Marie har så langt to svigerdøtre, og hun har lånt tiaraen ut til dem også. Chantal og Tatiana bar begge Anne Maries perle- og diamanttiaraen da de giftet seg henholdsvis i 1995 og 2010.

Kronprinsesse Marie-Chantal på sin bryllupsdag 1. juli 1995.
Kronprinsesse Marie-Chantal på sin bryllupsdag 1. juli 1995.

Kronprinsesse Marie-Chantal på sin bryllupsdag 1. juli 1995.
Tatiana og Nicolaos på sin bryllupsdag 25. juli 2010.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *