Appelsin- og sjokoladekake

Appelsin og sjokolade hører julen, eller påsken, til, så hvorfor ikke bake en appelsin- og sjokoladekake? Den kaken er så saftig og rik på smak at du trolig sier som jeg: Dette er den beste jeg har smakt!

Appelsin- og sjokoladekake er rik på smak. Pynten er mandarinbåter som har ligget i sukker noen timer.
Appelsin- og sjokoladekake er rik på smak. Pynten er mandarinbåter som har ligget i sukker noen timer.

Oppskriften er ganske spesiell for kaken inneholder ikke mel, og det skal være hele, kokte appelsiner, eller mandariner, i den – med skall!  Og det gir en herlig, intens appelsinsmak. Selv har jeg lagt til sjokoladeglasur for jeg syns kombinasjonen appelsin og sjokolade er helt fantastisk.

Slik lager du appelsin- og sjokoladekake

2 små appelsiner eller 4 mandariner. De skal ikke overskride 350 gram i ukokt tilstand.

250 g malte mandler
250 g sukker
3 ts vaniljesukker
6 egg
1 ts natron

Kok appelsinene med skall slik at de kjennes helt myke når du stikker gjennom dem med en strikkepinne. Det kan ta 45 minutter til en time. Avkjøl. Mos dem i en food processor. Bland appelsinene sammen med de malte mandlene, sukker, natron og vaniljesukker. Rør til slutt inn eggene.’

Hell røren i en smurt form på 24 cm i diameter og stek kaken midt i ovnen på 180 grader  i ca 1 time. Kaken skal være gjennomstek og det finner du ut av ved å stikke en trepinne gjennom kaken. Er det deig på pinnen må kaken stå i ovnen litt til. Avkjøl kaken i formen.

Du kan fint spise kaken uten sjokoladeglasur, men da går du glipp av noe godt – etter min mening. Jeg må ha på sjokolade. En enkel måte å lage glasur på er å varme en plate Dronning kokesjokolade  forsiktig sammen med 50 g smør. Da får du en blank og fin krem.

Appelsin- og sjokoladekaken er uten mel og egner seg derfor til glutenallergikere.
Appelsin- og sjokoladekaken er uten mel og egner seg derfor til glutenallergikere.

Slik lager du kakepynten

De sukrede mandarinbåtene lærte jeg av en kvinne som hadde giftet seg i Frankrike, og hun var nøye at matlagingen skulle være ordentlig.

Du fjerner så mye så mulig av det hvite på båtene. Deretter lar du dem ligge i sukker noen timer, gjerne natten over – på benken. I kjøleskapet eller under plast vil ikke sukkeret hardne. Men etter en natt på benken danner det seg et knasende sprøtt sukkerskall på utsiden, mens båten fortsatt er saftig inni.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *