Belgisk Art Deco-tiara

Den såkalte Art Deco-tiara i den belgiske kongefamilien har vært et anker i smykkesamlingen deres, som på tross av stor rikdom utrolig nok ikke er særlig stor. I dag er det i realiteten bare ett diadem som følger kronen. Resten har vært ansett som personlig eiendom, som fordeles likt mellom arvingene og som regel ender på auksjonsblokken. Men denne sofistikerte tiaran har i 100 år vært i familiens eie – la oss håpe det forblir slik.

Dronning Elisabeths Art Deco-tiara.
Dronning Elisabeths Art Deco-tiara.

E for Elisabeth

Diamanttiaraen har et geometrisk mønster, typisk for Art Deco-stilen på 1920-tallet, og med en liten rad av blader i midten. Det er ikke særlig høyt, og ikke et smykke for de største anledninger kanskje. Som mange smykker i denne prisklassen kan det brukes på flere måter, og tiaraen kan også benyttes som halskjede.

Det belgiske kongeparet Albert 1 og Elisabeth i 1930 med det japanske prinseparet Takamatsu. Til høyre står kronprins Leopold.
Det belgiske kongeparet Albert 1 og Elisabeth i 1930 med det japanske prinseparet Takamatsu. Til høyre står kronprins Leopold.

Det geometriske mønstret kan tolkes som en lang rekke E-er. Det er fordi den første eieren av smykket var dronning Elisabeth (1876 – 1965), kone til kong Albert I. I 1925 hadde kongeparet vært i gift i 25 år og dette var kongens gave til henne, trolig laget av Cartier.

Til ære for Albert

I 1934 ga hun Art Deco-tiaren til sin svigerdatter, dronning Astrid (1905-1935) da ,hun fødte sitt tredje barn, som fikk navnet Albert. Astrid var født svensk prinsesse og var den første kona til kong Leopold III. Dessverre døde Astrid året etter i en bilulykke.

Dronning Astrid av Belgia.
Dronning Astrid av Belgia.

Leopold giftet seg på nytt i 1941 med Lilian (1916 – 2002). Hun kom til bære alle Astrids smykker, og Art Deco-tiaraen bar hun både som tiara og halskjede. Jeg har alltid syns det var rart at Astrids smykker ikke ble delt mellom hennes barn etter hennes død. I stedet tok Leopold alt. Noe ble gitt tilbake til hans og Astrids barn, men dessverre er også mye blitt borte.

Prinsesse Lilian av Rethy.
Lilian var kong Leopold 3s kone nummer to. Hun ble aldri noen populær skikkelse og møtte nøye seg med en prinsessetittel. Her er hun avbildet med Astrids smykker. Art Deco-tiaraen rundt halsen. Armbåndet med en smaragd var en gave til Astrid da datteren Josephine-Charlotte ble født.

Dronning Paola

Prinsesse Paola på 60-tallet. Forside av Bunte.
Prinsesse Paola på 60-tallet med bryllupsgaven fra svigerfar kong Leopold 3.

Da prins Albert giftet seg med italienske prinsesse Paola i 1959 forærte Leopold sin nye svigerdatter smykket. Ikke så rart ettersom Astrid hadde fått det Albert ble født. Som belgisk prinsesse var dette Paolas eneste tiara. Da hun overraskende ble dronning i 1993, fortsatt hun å bruke Art Deco-tiaraen ofte, selv om hun nå også hadde den store dronningtiaraen til rådighet. I 1999 giftet kronprins Philippe giftet seg med adelsdamen Mathilde d’Udekem d’Acoz og Paola lånte bruen Art Deco-tiaraen. Hittil er det eneste gang Mathilde har båret smykket.

Philippe og Mathilde på sin bryllupsdag 4. desember 1999.
Philippe og Mathilde på sin bryllupsdag 4. desember 1999. Så langt den eneste gangen hun har båret sin svigermors Art Deco-tiara.

Art Deco-tiara ut av familien?

Fortsatt er det Paola som eier tiaraen. Hun er i dag 82 år og har ikke deltatt i tiaraevenmenter siden kong Albert abdiserte i 2013, og mange har vel tenkt at hun vil overlate dette historiske smykket til sin svigerdatter og de kongelige samlinger, eller i det minste til sitt barnebarn kronprinsesse Elisabeth. Men slik er det foreløpig ikke gått, og noen tror at forklaringen kan være at forholdet mellom kongeparene er ganske dårlig.

I 2014 lånte Paola tiaraen til Elisabetta Rosboch von Wolkenstein, da hun giftet seg med Paolas barnebarn prins Amedeo. I 2016 hadde Paolas datter prinsesse Astrid på seg tiaraen, noe som fikk noen til å mistenke at hun kanskje hadde fått smykket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *