Barbara Huttons gullhester på auksjon

Da Barbara Hutton døde i 1979, 66 år gammel, var hun utkjørt av alkohol- og pillemisbruk. Bak seg hadde hun syv ekteskap, hennes eneste sønn var død, og på den en gang så bunnløse bankkontoen var det bare småpenger igjen. Barbara Hutton kunne kjøpe alt. Blant det hun skaffet seg i 1949 var to hestehoder i gull. Nå skal de på auksjon – for trolig 10 millioner kroner.

Disse to hestehodene i gull fikk Barbara Hutton laget.
Barbara Hutton fikk disse hestehodene i gull og edelstener laget i 1949. du kan lese hele historien her: To gullhester til salgs hos Sotheby’s

Hestehodene er på 40 x 32 cm, og altså i gull. Ordet luksusgjenstand strekker nesten ikke til, og det måtte skikkelse som Barbara Hutton til å få noe slikt laget.

Stakkars lille, rike pike

Barbara Hutton
Barabara Hutton som ung dame.

Hun hadde ikke gjort et slag for å bli så rik, Barbara Hutton. Fra moren og besteforeldrene arvet hun millioner av dollar, og faren var en dyktig investor. Den kombinasjon betydde at hun allerede i tenårene var milliardær regnet om i vår tids penger.

Moren Edna var født Woolworth,og det var den amerikanske billigkjeden av samme navn Barbaras penger sprang ut fra. Bestefarens revolusjonerende forretningsidé var at alt i butikkene hans bare skulle koste fem cent, og at den var selvbetjent. Det ble en kjempesuksess. Ikke så lite av et paradoks at Barbaras enorme formue var basert på at svært mange mennesker handlet billig, og gjorde det mulig for henne å ha en ekstravagant livsstil verdig en romersk keiser.

Barbara Huttons tragiske barndom

Barbara gikk kledd i skreddersydde klær, utsøkt pelsverk og pyntets eg med de mest fantastiske smykker. Men hun var helt fjern for den virksomheten som hun kunne takke for all sin rikdom. Faktisk satte hun ikke sine ben i sine mange butikker bortsett fra en eneste gang. Barbaras liv endte tragisk, og begynnelsen var ikke hyggelig den heller.

Barbara Hutton med første ektemann Alexis Mdivani.
Barbara Hutton med første ektemann Alexis Mdivani.

Da Barbara var fire år, fant hun moren død etter selvmord. Ednas ekteskap med Franklyn Hutton hadde vært alt annet enn lykkelig. Han var en brutal og alkoholisert ektemann som bedro sin kone så ofte han kunne. Han var heller ikke mye til far. Sin datter satte han bort til slektninger og internatskoler, og traff hennes svært sjelden. «Hun var et vemodig, fantasirikt og ensomt barn uten nær familie, og med få venner. Faren ga henne alle materielle goder, men overså henne. Han var en ubehagelig og slem mann, som ikke hadde medfølelse med noen, aller minst sin datter. Han var aldri fornøyd med henne. Barbara hatet ham, og hun var redd ham,» forteller en barndomsvenninne.

Kjøpte venner

Barbara strødde om seg med gaver gjennom hele livet. Om noen gjorde henne den aller minste tjeneste eller fanget hennes oppmerksomhet, kunne de få belønning hinsides all mening, som da Barbara traff en kvinne fra Alabama. Hun ble så sjarmert av dialekten at Barbara forærte kvinnen en kostbar pelskåpe av sobel.

Barbara Hutton med rubinhalskjede.
Barbara Hutton med rubinhalskjede.

Men hennes raushet skaffet henne ikke nære venner, tvert imot. Det skaffet
henne en hær av snyltere som hele tiden fortalte henne hvor fantastisk hun var, i håp om at dronning Midas skulle øse litt av all sin rikdom over dem. Blant vennene hennes skapte Barbaras gaveutdeling dårlig stemning: «Slåssingen og posisjoneringen for dem som var rundt henne, var rene galskapen,» fortalte Jimmy Douglas, som i noen år på 50-tallet var hennes
ledsager.

Millionfest i krisetider

I 1930 fylte Barbara 18 år. Hun måtte selvfølgelig ha et debutantball, slik det sømmet seg for en overklassepike, og for verdens rikeste tenåring kunne det ikke bli annet enn storslagent. Det ble en feiring tre dager til ende. Først et teselskap for 500 hjemme hos faren og hans kone. Deretter en middag og dans, også for 500, på et kasino.

Så kom selve hovedfeiringen: desember holdt hun et ball for 1000 gjester på luksushotellet Ritz-Carlton i New York. Det var den mest spektakulære festen der noensinne. Det var fire orkestre, 200 servitører, 10 000 American Beauty- roser, 20 000 hvite fioler, 2000 flasker champagne (og det i forbudstiden), 1000 middager bestående av syv retter, 1000 frokoster, en jungel av sølvbjørk, lilla julestjerner, røsslyng og tropisk bladverk. Den franske superstjernen Maurice Chevalier var kledd ut som julenissen, og ønsket gjestene velkommen ved å overrekke små smykkeskrin med edelstener i.

Barbara Hutton med sine praktfulle juveler.
Barbara Hutton med sine praktfulle juveler. De russiske smaragdene på hodet og Pasha-diamanten på fingeren.

Det var enestående, men så aldeles umusikalsk moralsk sett. Året før, i 1929, hadde man opplevd det store børskrakket på Wall Street, og verdensøkonomien stupte. Folk mistet alt de eide, og arbeidsledigheten
bare steg og steg. Det var desperate tider for de aller fleste, men ikke for Hutton- familien. De hadde investert bredt og klokt og ble så å si ikke berørt
av katastrofen. 60 000 dollar var prisen på festen, som i dag utgjør over fem
millioner kroner – for en fest! Så mens folk sto i suppekø, måtte gå fra husene sine og ikke kunne finne arbeid, festet Barbaare bort en formue.

Folk ble rasende. Avisene var nådeløse. Så ille var hetsen at hun ble nødt til å reise utenlands for sin egen sikkerhets skyld. Barbara trakk ingen lærdom
av hendelsen. Hun kom aldri til å forstå at også hun var nødt til å ta hensyn
og gjøre offer. Hun hadde evig nok med seg selv. Barbara prøvde gjennom
hele livet å kjøpe lykke for penger. Men alt som skjedde, var at hun ble mer og mer ulykkelig — og blakk. Festen var også starten for medieinteressen rundt Barbara Hutton. Hennes vanvittige forbruk skulle i de neste 50 årene både fascinere og frastøte.

Grådige ektemenn

Men hva skulle Barbara gjøre med livet sitt nå som hun var blitt voksen? Det ble ikke forventet at hun skulle sette seg inn i familiens forretninger eller finne seg en annen jobb. Hun fikk gjøre som overklassekvinner flest: Gifte seg, få barn, shoppe og holde selskaper. Som sagt, så gjort. Kort tid før hun fylte 21, giftet hun seg for første gang.

Barbaras første ektemann, Alexis Mdivani, påsto at han var en georgisk prins som hadde flyktet fra revolusjonen i Russland. Det siste var i alle fall riktig. Siden ble det to prinser til en greve og en baron. Barbara var svak for titler. Hun likte å bli kalt «prinsesse». Alle hennes syv ekteskap endte med skilsmisse.

Det lengste varte i fire år, og bortsett fra det tredje med filmstjernen Cary Grant, fikk ektemennene en klekkelig sum for å forsvinne igjen. I tillegg til alle pengene de hadde brukt i ekteskapet. Ekteskap nummer to var med den danske greven Curt von Haugwitz-Reventlow. Han ble far til hennes eneste barn, sønnen Lance.

Barbara Hutton med sin sønn Lance, og far og mann.
Barbara Hutton med sin sønn Lance, og far og mann.

Reventlow var så voldelig at Barbara ble innlagt på sykehus, og han ble sendt i fengsel. I løpet av det tre år lange ekteskapet ble Barbara avhengig av piller, og utviklet anoreksi som hun aldri ble kvitt. De sloss om sønnen Lance. Men selv om Barbara fikk foreldreretten, var hun ingen kjærlig mor. Han vokste opp med guvernanter og ble sendt på internatskoler. Hun ga ham samme miserable barndom som hun selv hadde fått, uten nærhet og forståelse. Mor og sønn hadde et fjernt forhold.

Gift i 53 dager

Den mannen som utnyttet henne mest, og det er mange sterke kandidater, var nok den beryktede playboyen Porfiro Rubirosa. Han var en slags diplomat for Den dominikanske republikk, men spilte helst polo og jaktet på kvinner. Da Barbara giftet seg med ham i 1953, hadde han allerede vært gift med en annen milliardærarving, Doris Duke, og kommet svært godt ut av det skilsmisseoppgjøret.

Barbara Hutton
Barbara Hutton hadde en enestående juvelsamling.

Så fikk han altså Barbara på kroken. Venner og rådgivere gjorde hva de kunne for hindre henne i å gifte seg med Rubirosa. Det var ikke vanskelig å se hva slags type han var, men ingen skulle fortelle Barbara noe. På en pressekonferanse noen timer før de giftet seg, sa hun at hun trodde ekteskapet ville holde.
– Jeg hadde ikke gjort dette om jeg ikke trodde på det. Jeg har gjort mange
feil tidligere, men nå — endelig — er det riktig. Jeg er så lykkelig at jeg ikke vet hvordan jeg skal begynne å forklare det, sa hun.

Ekteskapet, hennes femte og hans fjerde, varte i 53 dager, altså litt over syv uker. I den tiden hadde Rubirosa samlet seg verdier og kontanter for nesten
161 millioner kroner i dagens verdi, tre millioner for hver dag ekteskapet
varte. Barbara hadde tilbrakt disse ukene i sengen med sine flasker og
piller og Rubirosa i selskap med andre kvinner, blant andre Zsa Zsa Gabor.

Den sørgelige slutten

Barbara Hutton var aldri i ro. Hun hadde eiendommer flere steder i verden, og besøkte hun ikke hjemmene sine, tok hun inn på luksushotell. Hun var en betydelig samler av kunsthåndverk og hadde en enestående samling av juveler: Pasha- diamanten på 55 karat, dronning Marie- Antoinettes perler og storfyrstinne Vladimirs smaragder.

Dette kostet penger, og det gjorde sannelig skilsmisseoppgjørene også. Da hennes siste og syvende ekteskap med «prins» Pierre Raymond Doan gikk over styr i 1966, ble hun nødt til å gi ham de russiske smaragdene i oppgjøret.

Barbara Hutton med sin sønn Lance.
Barbara Hutton med sin sønn Lance.

På slutten av 1960-tallet ble sløsingen ekstrem, og forbruket av alkohol og piller økte. Sønnen Lance, som heller ikke var ukjent med stoff, omkom i en flyulykke i 1972, og fra da av gikk det helt utenfor med Barbara. Mer og mer ruset, og i sin egen verden, tok hun inn på Beverly Wilshire Hotel i Los Angeles. Der gikk hun ned i baren, kjederøkte, og ga penger og smykker til totalt ukjente. Stedet var pakket med lykkejegere. Anoreksien hadde aldri sluppet taket, og dietten hennes besto av cola med vodka, sprøyter med vitaminer og amfetamin, soyabønner, sigaretter og en cocktail av kodein, valium og morfin.

Barbara Hutton på slutten av sitt liv.
Barbara Hutton på slutten av sitt liv.

Til slutt nektet hun å stå opp, og i de siste årene la hun seg til i sengen for godt. 66 år gammel døde hun av et hjerteattakk. På sitt rikeste skal Barbara Hutton ha vært god for to milliarder kroner. Da hun døde 1.mai 1979, sto det 3500 dollar på kontoen hennes

2 thoughts

  1. Jeg mener å ha hørt at kongeskipet ble kjøpt fra henne. Det ble gitt av folket til kong Haakons 70 års dag var det vel. Det var pengeinnsamling på skolene 1 krone fra hver elev. Så det var jeg med på.😊👍🏻

    1. Hei Eva, det tror jeg ikke stemmer. Vi kan sjekke på kongehusets hjemmeside eller wikipedia. Men den amerikanske ambassadørresidensen i London ble kjøpt av henne for 1 dollar. Hun hadde tenkt å bli en del av sosieteten, men etter all hurumleien rundt ekteskap nr 2 (dansken), hadde hun ikke en sjanse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *