Blomkålgrateng på fransk

Blomkålgrateng uten egg. Kjempegodt til kjøtt!

Blomkålgrateng på fransk er enkelt å lage og smaker kjempegodt til all slags kjøtt.

Kombinasjonen av blomkål og hvit saus er perfekt, og etter min mening er denne sausen her langt å foretrekke når du skal lage blomkålgrateng. Mange pisker inn et egg i sausen på slutten når de lager den hvite sausen, enten helt eller plomme først og stivpisket hvitte etterpå, men jeg liker ikke så godt den eggsmaken akkurat her. Den hvite sausen til blomkålgratengen er en fransk ostesaus og kalles Sauce Mornay.

Blomkålgrateng er ikke vanskelig å få til, men det kan være en utfordring å ikke koke blomkålen for mye. Min mor Bjørg  men 6 minutter er perfekt, men hvor hardt du koker og størrelsen på bukettene avgjør. Det er bedre at du koker for lite enn for mye, for overkokt blomkål en nedtur. Blomkålgrateng passer til all slags kjøtt, fra røkte kjøttpølser til koteletter eller en flott biff.

Blomkålgrateng

4-6 personer

Et blomkålhode (ca. 20 cm i diameter)

30 g smør

30 g hvetemel

4,5 dl kokende melk

Salt, hvit pepper, muskat, evt. kajennepepper

0,5 dl revet hvitost, f.eks. sveitserost

2 ss tørr, revet loff

2 ss revet ost

Del blomkålen i buketter og legg dem i fosskokende vann. Slå ned varmen og la blomkålen koke langsomt i 5-10 minutter til den er så vidt mør og fremdeles sprø i midten. Hvis du ikke skal bruke blomkålen med én gang, kan du la den ligge i kaldt vann 2-3 minutter. Da stanser kokeprosessen opp. La den renne godt av seg i et dørslag eller på et håndkle.

Smelt smøret i en kjele, rør inn melet og ta kjelen av platen. Tilsett all melken på én gang og rør godt. Det fine ved å tilsette kokende væske til jevningen er at du ikke risikerer klumper. Det jevner seg med en gang. Sett deretter kjelen over moderat varme og fortsett å røre til sausen begynner å koke. Kok i 1 minutt mens du rører. Ta sausen av varmen og smak til med salt og krydder. Rør inn osten (her kan du røre inn egget om du har lyst til det).

Ha en tredel av sausen i en form. Legg i blomkålen og slå resten av sausen over. Dryss revet loff blandet med revet ost på toppen.

Sett formen høyt i forvarmet ovn ved 200 grader og stek i 30 minutter til den er blitt gjennomvarm og litt brun.

Mer om blomkål:

https://coop.no/coop-marked/norge-rundt/oppskrift-blomkalgrateng/?utm_source=facebook&utm_medium=content

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *