Britisk brud 11: Prinsesse Margaret 1960

6. mai 1960 kunne hele verden se vielsen mellom prinsesse Margaret og fotografen Antony Armstrong-Jones i Westminster Abbey. Margarets bryllup var nemlig det første kongelige bryllupet som ble tv-overført. Bruden var strålende vakker, men ekteskapet ble ikke noe godt sted å være for henne.

Prinsesse Margaret på sin bryllupsdag 6. mai 1960.
Prinsesse Margaret på sin bryllupsdag 6. mai 1960.

Prinsesse Margaret (1930 – 2002) var dronning Elizabeths lillesøster. De var alltid svært nære, men livene deres ble svært ulike for dem, ikke minst i kjærlighetslivet. Elizabeth fant sine ene og store kjærlighet, prins Philip, da hun var 13. Margaret forelsket seg svært ung med en 16 år eldre offiser, Peter Townsend. Dessverre var han skilt, noe som gjorde ekteskap umulig. Da hun endelig giftet seg, i en alder av 30, valgte hun kjendisfotografen Antony Armstrong-Jones.

Prinsessens kjole var en åpenbaring og ganske forskjellig fra sin søsters enda de hadde samme designer: Norman Hartnell.

Prinsesse Margaret i sin praktfulle brudekjole.
Prinsesse Margaret i sin praktfulle brudekjole.

Margaret ønsket seg noe  ha noe enn de sterkt pyntede kreasjonene som var Hartnells spesialitet. Hun ville ha helt enkle linjer, ikke minst fordi Margaret var ganske liten. Hun målte ikke mer enn 155 cm og for mye pynt og rysjer ville lett ha fått henne til å se ut som en hvit ball.

Du kan se filmsnutter fra bryllupet her.

Nyinnkjøpt tiara

Brudekjolen i hvit silkeorganza er helt fri for broderier. Ermene er lange og utringningen er v-formet. Det svært ettersittende livet slår ut i et stort ballskjørt og dermed ekstra understreker brudens smale midje. Den enkle kjolen ble mer enn oppveid med at bruden bar noen spektakulære smykker. Rundt halsen hadde prinsesse Margaret et diamanthalsbånd og på hodet tronet hennes nyinnkjøpte diamanttiara. Margarets elskede far døde i 1952, og derfor ble det henne svoger prins Philip som førte henne til alters.

Poltimore-tiaraen

Livet etterpå

Ekteskapet med Tony ble ikke lykkelige. De bedro hverandre gjensidig og det ende med at de skilte seg i 1976. De fikk to barn sammen, David og Sarah. De har klart seg bra. David er en suksessfull møbeldesigner og Sarah maler.

På slutten av sitt liv var Margareth preget av dårlig helse og hun døde bare 71 år gammel 9. februar 2002, seks uker før sin mor Elizabeth, Dronningmoren.

Forrige brud: Britisk brud 10: Prinsesse Elizabeth

Neste kongelige britiske brud: Katharine Worsley 1961

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *