Britisk brud 5: Louise Mountbatten 1923

Lady Louise Mountbatten hadde ikke tenkt å gifte seg hverken med en enkemann eller en kongelige. Men så ble det slik likevel. 3. november 1923 giftet hun seg med kronprins Gustaf Adolf av Sverige. Påfallende var det at ingen av hans fem barn var tilstede.

Som sin bror, Louis Mountbatten, var Louise født med en fin tittel. Hun kom til verden som prinsesse Louise av Battenberg 13. juli 1889 på Schloss Heiligenberg i hertugdømmet Hessen i Tyskland. Hun var nummer to i en søskenflokk på fire. Ved siden av broren Louis, var det en annen bror samt søsteren Alice, som er moren til prins Philip.

Prinsesse Louise blir lady Louise

Til tross for den tyske tittelen var familien mest britisk. Louises far arbeidet hele sitt liv i British Royal Navy, der nådde han helt til topps og tjente som First Sea Lord frem til første verdenskrig. Da måtte han fratre, til sin store skuffelse. Det gikk ikke å ha en øverste leder som egentlig var tysk, nå britene lå i krig med Tyskland.

Prinsesse Louis av Battenberg malt av Laszlo.
Prinsesse Louis av Battenberg malt av Laszlo i 1907.

Motviljen mot alt det tyske utviklet seg så sterkt at kong George 5. endret det kongelige familienavnet fra Saxe-Coburg-Gotha til Windsor og ba samtidig alle sine slektninger i Storbritannia om å oppgi deres tyske titler, om de ville fortsette å være britiske. Som erstatning fikk de britiske adelstitler. Dermed ble Battenberg til Mountbatten, og tyske prins Louis ble til engelske marki Milford-Haven. Som datter av en marki fikk Louise tittelen lady.

Gustaf Adolf og Louise på vei inn til Royal Chapel i St. James's Palace i London.
Gustaf Adolf og Louise på vei inn til Royal Chapel i St. James’s Palace i London.

Da hun var ung, hadde Louise flere romanser, men det rant ut i sanden alt sammen.  Men i juni 1923 døde en datter av dronning Victoria og i begravelsen som fulgte, traff Louise den svenske kronprinsen Gustaf Adolf (1882 – 1973). Han var blitt enkemann tre år tidligere, da hans britiskfødte kone, Margaretha, døde. Gustaf Adolf ønsket seg en kone, med kongelig blod, og nok også britisk. Han og Louise fant tonen, og de kastet ikke bort tiden for allerede 1. juli forlovet de seg.

Beskjedent bryllup for Louise Mountbatten

Selv om det var Sveriges fremtidige konge som giftet seg, var bryllupet forholdsvis enkelt. Vielsen ble holdt i Royal Chapel i St. James’ Palace i London 3. november 1923. Kong Gustav 5 og prins Wilhelm var til stede, men ingen av Gustaf Adolfs fem barn kom.

Ingen av Gustaf Adolfs fem var til stede ved vielsen. Brudepikene var Louises nieser.
Ingen av Gustaf Adolfs fem var til stede ved vielsen. Brudepikene var Louises nieser.

Den 34 år gamle brudens kjole var sydd av et tynt indisk stoff med sølvtråder. Den hadde lange ermer, firkantet utringning og lav midje prydet med en bukett appelsinblomster med ranker som strakk seg nedover skjørtet. Slepet målte nesten fire meter, og som brudebukett hadde Louise valgt liljekonvall.

Sløret, av Honiton-blonder, var et familieklenodium. Det hadde opprinnelige vært en gave fra dronning Victoria da hennes datter Alice (Louises bestemor) giftet seg i 1862. Louise Mountbatten hadde festet sløret med et stort diadem av appelsinblomstknopper, som hun hadde fått laget for anledningen.

Louises hodepynt til bryllupet i 1923 eksisterer den dag i dag. Et diadem av kunstige appelsinblomsterknopper.
Louises hodepynt eksisterer den dag i dag: Et diadem av kunstige appelsinblomsterknopper.

De fire brudepikene var kledd i ferskenfargede kjoler, og må ha vært et syn. De var alle døtrene til søsteren Alice, blant dem Cecile, som døde i en tragisk flyulykke i 1937.

På svensk grunn

Nå var Louise blitt svensk kronprinsesse i et helt ukjent land, med et helt ukjent språk. Det var mye å venne seg til. I tillegg ble hun stemor til Gustaf Adolfs fem barn. Akkurat det gikk ikke så godt. Særlig prinsesse Ingrid likte ikke sin nye stemor. Dessverre fikk Louise ikke egne barn. I 1925 kom det en datter, men hun var dødfødt.

Gustaf Adolf och Louise på Ulriksdals slott 1938. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.
Gustaf Adolf och Louise på Ulriksdals slott 1938. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.

I 1950 døde kong Gustav 5, og Gustaf Adolf og Louise ble Sveriges nye kongepar. Louise Mountbatten var svensk dronning i 15 år. Hun døde 7. mars 1965.

Forrige britiske brud: Dronning moren 1923

Neste brud: Prinsesse Maud av Fife 1923

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *