Britisk brud nr 23: Camilla 2005

Ikke bare måtte bryllupet utsettes med én dag, Camilla var synlig nervøs da hun ankom rådhuset for å gifte seg. Men med dronning Elizabeths forståelsesfulle tale var Camilla endelig inne i varmen. 

Charles og Camilla, Prinsen av Wales og Hertuginnen av Cornwall på sin bryllupsdag.
Charles og Camilla, Prinsen av Wales og Hertuginnen av Cornwall på sin bryllupsdag.

9. april 2005 ble prins Charles and Camilla Parker Bowles gift under en borgerlig seremoni i rådhuset i Windsor, like utenfor London. Senere på dagen ble de velsignet av erkebiskopen av Canterbury i St. Georges-kapellet ved Windsor slott.

Alltid Camilla

Ekteskapet mellom de to var et resultat av et svært kontroversielt forhold. I 1981 giftet Charles seg med den unge og vakre lady Diana Spencer, og hele verden ble helt betatt av den unge prinsessen – bortsett fra ektemannen. Selv om Charles nok håpet at han og Diana ville få et godt ekteskap, gikk det ikke lang tid før han måtte erkjenne at det bare var én kvinne for ham, Camilla Parker Bowles, som han hadde truffet tidlig på 70-tallet.

Camilla Shand med sin mor Rosemary, på 60-tallet.
Camilla Shand med sin mor Rosemary, på 60-tallet.

Etter hvert som 80-tallet kom til en ende og 90-tallet startet, var motsetningene mellom Charles og Diana blitt så store og åpenbare at alle og enhver kunne ta del i dem, godt hjulpet av de involverte parter. I 1992 kom boka “Diana Her true story” ut. Der ble det beskrevet hvordan Charles nærmest fra dag én hadde hatt et forhold til Camilla, i alle fall ifølge Diana. Og med ett ble Camilla Parker Bowles, som inntil da hadde vært helt ukjent, en universelt forhatt kvinne. Men nå var det ikke lenger noen grunn til å forstille seg for prinsen og prinsessen av Wales. De ble separert I 1992 og endelig skilt i 1996.

Dramatiske hindringer

Endelig kunne de begynne å leve sine egne liv. Diana forsøkte å bruke sine erfaringer fra livet som kongelig og sin kjendisstatus til å sette søkelys på problemer hun ville være med på å løse, som landminer. Charles så for seg å fase Camilla inn i livet sitt, også offentlig.

Slik gikk det som kjent ikke. 31. august omkom Diana i en bilulykke i Paris. Om Camilla hadde vært mislikt før, nærmet folkets følelser seg for henne hat. Og det var ikke bare folket som mislikte henne. Ifølge den britiske journalisten Tom Bower, som har skrevet en biografi om prins Charles, omtalte dronning Elizabeth Camilla som «denne dårlige kvinnen» og skal også ha uttalt at hun «ikke ville ha noe med henne å gjøre». Da Charles skulle feire sin 50- årsdag, nektet dronningen å komme, siden Camilla var der.

Camilla Parker Bowles
Camilla Parker Bowles har aldri følte seg fristet til å snakke med pressen om hvordan hun har det. Selv det nok er mye å fortelle.

Mot ekteskap

Men etter det katastrofale ekteskapet med Diana var ikke Charles villig til å inngå det minste kompromiss i sitt følelsesliv. Camilla var kommet for å bli.

I februar 2005 fant paret ut at tiden var inne for å kunngjøre sin forlovelse. Men i pressemeldingen som fulgte, forklarte paret at Camilla ikke ville kalle seg Prinsessen av Wales, men heller nøye seg med en hertuginnetittel. Det stod også der at Camilla ikke så for seg å bli dronning når den tiden kom, men ville ta til takke med tittelen «prinsessegemalinne».

Gjengifte er ikke helt enkelt for Den anglikanske kirken. Charles var “enkemann”, mens Camilla var skilt. Men erkebispen ga sin godkjennelse og mente at ekteskapet deres var i samsvar med kirkens retningslinjer for gjengifte. Det var jo ikke bare bare for Charles å gi blaffen i slikt, for som konge vil han bli overhode for kirken.

Paven kom i veien

Paret hadde opprinnelig tenkt å gifte seg fredag 8. april, men de ble tvunget til å skyve på det til dagen etter. Pave Johannes Paul døde og skulle begraves den fredagen, og Charles måtte stille i begravelsen. Endringen kom sent, paven døde 2. april, noe som medførte at en rekke produkter som var blitt laget i forbindelse med bryllupet, måtte forandres eller kastes. 

Paret hadde opprinnelig tenkt å gifte seg inne på Windsor Castle. Det gikk imidlertid ikke, da det ble klart at man i så fall måtte tillate andre par å gifte seg der også. 

I 2005 hadde det gått over seks år siden Diana døde, og britene hadde vennet seg til Camilla. Ikke minst gjorde det inntrykk at William og Harry så ut til å komme godt overens med sin stemor, og ikke bar nag. Da ble det jo litt vanskelig for britene å fortsette å gjøre det.

Camilla litt skremt

Da Charles og Camilla ankom rådhuset sammen med sine barn, var det stort sett bare folk der som ønsket dem lykke til.  Den britiske hoffreporteren Penny Juror forsøkte å beskrive Camilla da hun trådte ut av bilen: «Hun så skremt ut da hun gikk sammen med Charles og vinket kort før hun forsvant inn i rådhuset. Men det var tydelig at publikum var på hennes side».

Prins William og Camillas sønn Tom Parker Bowles var de offisielle forloverne. Hverken dronning Elizabeth eller prins Philip overvar den borgerlige vielsen. Robert Hardman, som har skrevet en biografi om dronning Elizabeth, mente fraværet skyldtes at brudgommens mor ikke likte borgerlige vielser. 

Første brudekjole

Til vielsen i rådhuset bar Camilla et elegant formiddagsantrekk, som bestod av kjole og matchende kåpe, designet av duoen Robinson Valentine. Selve kjolen var sydd i en kremfarget silkechiffon med vertikale biser og kantet med flere rader med runde skiver som danset rundt brudens legger. Skoene var beige med mandelfarget tå, og var fra L.K. Bennett.

Prins Charles og Camilla Parker Bowles på vei inn til Windsor rådhus 9. april 2005.
Prins Charles og Camilla Parker Bowles på vei inn til Windsor rådhus 9. april 2005.

Intet britisk bryllup uten en hatt, og Camillas var spesialdesignet av det store, britiske hattegeniet Philip Treacy. Det var en bredbremmet, kremfarget stråhatt kledd med elfenbenfargede franske blonder og tilklipte fjær. Arbeidet med antrekket begynte 21. februar 2005, og den endelige monteringen ble utført 5. april.

Mann og kone – de kunne ikke vært lykkeligere!

Andre brudekjole

Noen timer senere var det klart for velsignelsen i det stemningsfulle St. Georges-kapellet ved Windsor slott. Camilla hadde byttet antrekk og stilte nå i en lyseblå kjole med gullbroderier, designet av Robinson Valentine. Som en skilt kvinne over 50 følte Camilla neppe for å pynte seg med slør. Hennes hodepynt var svært elegant, og igjen var det Philip Treacy som stod for kreasjonen. Det var en slags vinge av gullfjær og Swarovski-diamanter, som på et vis kronet Camilla. Etter seremonien gikk de nygifte ut og hilste på et utvalg av gratulanter.

Prinsen av Wales, hertuginnen av Cornwall, Thomas og Laura Parker Bowles samt Bruce Shand.
Prinsen av Wales, hertuginnen av Cornwall, brudens barn Thomas og Laura Parker Bowles samt brudens far Bruce Shand.

Fra og med vielsen ble Camilla Hennes kongelige høyhet Hertuginnen av Cornwall. På papiret har hun rett til å dele sin manns mest fornemme tittel og bli Prinsessen av Wales, men noen sammenligning med Diana ønsket ingen, aller minst Camilla.

Dronningens forsonende tale

Etter vielsen var det mottagelse på Windsor slott, der brudgommen holdt en vakker tale for sin brud. Han takket henne slik: «Camilla har stått sammen med meg gjennom tykt og tynt, og har med sin optimisme og humor hjulpet meg mye».

Det kanskje mest betydningsfulle øyeblikket på denne regnfulle dagen kom da dronningen holdt sin tale til sin eldste sønn og arving og hans store kjærlighet. I hesteløpet Grand National er det en rekke berømte og vanskelige hindre, og dronningen sammenlignet dem med Charles’ og Camillas kamp for å få hverandre: «Dere har overvunnet «Bechers Brook» og «The Chair» og alle slags andre forferdelige hindre. Dere har kommet i mål, og jeg er veldig stolt og ønsker dere alt godt. Min sønn er endelig med kvinnen han elsker!».

Forrige britiske brud: Sophie Rhys-Jones 1999

Neste britiske brud: Kate Middlton 2011

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *