Bryllupet til Margareta og Gustaf Adolf av Sverige 1905

Bryllupet til Margareta og Gustaf Adolf av Sverige 1905 ble en stor begivenhet. Torsdag 15. juni 1905 ble prins Gustav Adolf av Sverige, fremtidig konge, og britiske prinsesse Margaret gift i St. Georges-kapellet i Windsor, like utenfor London. De skulle bli foreldre til en dronning, og besteforeldre til en konge og to dronninger.

Bryllupet til Margareta og Gustaf Adolf av Sverige 1905
Bryllupet til Margareta og Gustaf Adolf av Sverige 1905.

Det unge paret hadde truffet hverandre i januar 1905 og forlovet kort tid etterpå, etter å ha møtt hverandre bare en håndfull ganger. Men følelsene var dype og ekte og de kom til å holde inderlig av hverandre til Margaret, eller Margareta som hun ble hetende i Sverige, døde i 1920 bare 38 år gammel.

Du kan lese om kronprinsesse Margaretas liv her.

Bryllupet stod ikke i Sverige, men i brudens hjemland. Hun hadde de beste forbindelse: farmor var dronning Victoria og Storbritannias daværende kongepar, Edward og Alexandra, var onkel og tante. Dermed var Maud hennes kusine, som noen måneder senere skulle bli norsk dronning.

Festen begynner

9. juni var hertugen og hertuginnen av Connaught vertskap for en hagefest på Clarence House, der bryllupsgavene ble vist frem. På gavebordet lå det en rekke smykker blant annet tre tiaraer: Khedivens tiara, Connaught tiara og rubintiara.

Bryllupsfestlighetene begynte med to store middagsselskaper som ble holdt på Windsor slott 12. juni og 13. juni. 14. juni ble det holdt en stor hagefest på Windsor, etterfulgt av en bankett samme kveld i den imponerende St. George’s Hall. Det er der dronning Elizabeth i dag holder de største bankettene.

Tegning av hageselskapet holdt for Margareta og Gustaf Adolf. Prosesjonen ledes av Margareta og onkel kong Edward 7.  Royal Collection.
Tegning av hageselskapet holdt for Margareta og Gustaf Adolf. Prosesjonen ledes av Margareta og onkel kong Edward 7. Royal Collection.

Bryllupsgjestene

Fra Sverige og Storbritannia var det naturligvis flest kongelige gjester, men mange utenlandske hadde også funnet veien til Windsor. Under finner du en liste, som dog ikke er komplett.

Brudgommens familie
Kronprinsen og kronprinsessen av Sverige – brudgommens foreldre
Prins Wilhelm – brudgommens bror
Prins Erik – brudgommens bror
Prins Eugen av Sverige – brudgommens onkel
Prins Carl og prinsesse Ingeborg av Sverige – brudgommens onkel og tante

Brudens familie
Hertugen og hertuginnen av Connaught – brudens foreldre
Prins Arthur – brudens bror
Prinsesse Patricia av – brudens søster

Den britiske kongefamilien
Kong Edward VII og dronning Alexandra av Storbritannia
Prinsen av Wales (fremtidig kong George V)
Prinsessen Victoria (søster til dronning Maud)

Det var mange flere, men ikke Maud eller Carl (Haakon 7).

Andre kongelige gjester
Prins og prinsesse Christian av Danmark (fremtidig kong Christian X og dronning Alexandrine)
Khediven av Egypt. (Det var jo hos et selskap hos ham Margaret og Gustaf Adolf først, og han ga bruden en praktfull diamanttiara fra Cartier!)

Brudepiker
Margaret hadde «bare» fire brudepiker, mot de vanlig åtte. De var:
Prinsesse Patricia av Connaught – brudens søster
Prinsesse Victoria Eugenie av Battenberg – brudens kusine (og året etter spansk dronning)
Prinsesse Beatrice fra Sachsen-Coburg og Gotha – brudens kusine
Prinsesse Mary av Wales – datter av brudens fetter (den senere kong George 5.)

Brudekjolen

Prinsesse Margaretas brudekjole ble laget i Frankrike, og var i hvit sateng pyntet med appelsinblomster og myrt, og dekket med hvite blonder laget i Irland. I stedet for en tiara bar hun en blomsterkrone som holdt sløret på plass. Sløret var en gave fra Ladies of Ireland og ble senere båret av datteren hennes, Ingrid, og alle Ingrids kvinnelige etterkommere da de har giftet seg, samt kronprinsesse Mary.

Prinsesse Margareta som brud.

Vielse og lunsj

Margareta ble ført til alters av sin far prins Arthur, hertugen av Connaught. Det andre paret er kong Edward og dronning Alexandra.

Vielsen ble gjennomført av erkebiskopen av Canterbury. Bruden ble ført til alteret av sin far, hertugen av Connaught, der brudgommen ventet henne med sine to forlovere: broren Wilhelm og onkelen Eugen.

Bryllupet til Margareta og Gustaf Adolf av Sverige 1905

Etter seremonien dro brudeparet og gjestene tilbake til Windsor Castle der kongen og dronningen inviterte til bryllupslunsj som bestod av en rekke utsøkte retter, navnene er på fransk selvfølglig:

Zéphires de Crabes à la Suédoise (soufflé av krabbekjøtt, ost, sopp og urter)
Côtelettes d’Agneau à la Clamart (lammekoteletter med erter, salat og løk)
Chaufroix de Cailles à la Bernadotte (vaktelbryst i aspik)
Les Buffets de Viandes Froides (buffet med kaldt kjøtt i skiver)
Poussins Rôtis sur Canapés (stekt kylling med madeirasaus med trøfler)
Salade à la Française (kald, stekt storfekjøtt i dressing av persille, løk, ansjos og sennep)
Asperges d’Argenteuil, Sauce Mousseline (hvit asparges i en mousselinesaus)
Flumeries aux Fraises (kald mousse på havregrynsgrøt med moste jordbær)
Macédoine de Fruits au Champagne (fruktsalat i champagnesirup)
Pâtisseries Parisienne (forskjellige, små bakverk)
Corbeilles aux Bouquets de la Mariée (kurver laget av sukkerglasur fylt med blomster laget av sukker og marsipan, som skulle forestille blomster fra brudebuketten)

Etter lunsjen reiste Margareta og Gustav Adolf til Saighton Grange i Cheshire, hjemmet til jarlen og grevinnen Grosvenor. Der tilbrakte de bryllupsnatten før de dro til Irland for resten av bryllupsreisen. Det nye arveprinseparet ankom Sverige 8. juli 1905.

Etterkommerne

Livet ble ikke som ventet for Margareta og Gustaf Adolf. Etter 15 års ekteskap dør hun og etterlater seg fem barn. Den eneste datteren Ingrid, som da var 10 år, ble i 1947 dansk dronning. Hun er igjen mor til dronning Margrethe av Danmark og dronning Anne Marie av Hellas. Kong Carl Gustaf i Sverige er også et barnebarn Margareta og Gustaf Adolf.

2 thoughts

  1. Tusen takk for interessant innlegg! Mange fine detaljer om begivenheten å hente her. Jeg visste ikke at ”den røde prinsen“ Eugen var Gustaf Adolfs forlover. Dette valget forteller kanskje litt om Gustaf Adolfs person? Eugen var jo veldig liberal og sympatiserte f.eks. med Norge i unionsstriden.

    1. Hei Astrid. Takk for at du skriver til meg. Gustaf Adolf står for meg som en noe reservert person, og veldig pliktoppfyllene. Jeg har akkurat gjort meg ferdig med boken «Hon kallades Daisy» av prinsesse Christina. Daisy var jo det kronprinsesse Margaretha ble kalt privat, og hun var GAs første kone. I boken går det frem hvor forelsket de var og sjokket over hennes tidlige død.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *