Dronningmorens lystborg – Castle of Mey

Helt nord i Skottland, på kanten mot kysten, der du kan se helt til Orknøyene på en klar dag, mellom grønne sletter med beitende røde, langhårede kyr, ligger Castle of Mey – dronningmorens lystborg.

Dronning Elizabeth dronningmoren foran sitt hjem Castle of Mey.
Dronning Elizabeth dronningmoren foran sitt hjem Castle of Mey.

Nå er ikke lystborg egentlig noe ord. «Lystslott» finnes, men lystborg? Likevel, det passer godt. Castle of Mey ble først bygget på slutten av 1500-tallet med tårn og tykke vegger – en borg. Men det er ikke stort og når du kommer inn, blir du slått av hvor intimt og vennlig interiøret er. Alt er lyst og lett – som dronningmoren selv. Så lystborg er ordet, om så Castle of Mey er den eneste.

Highland cattle
Highland cattle.

Ung enke

Elizabeth, som den unge Hertuginnen av York.
Elizabeth, som den unge Hertuginnen av York.

Dronning Elizabeth, eller dronningmoren, ble enke 6. februar 1952, da hennes ektefelle gjennom 28 år, kong George 6., døde. De hadde hatt et godt ekteskap, selv om de temperamentsmessig var svært forskjellige. George var tungsindig og sjenert, mens Elizabeth hadde en ubekymret natur og et lyst sinn. Men den store respekten og kjærligheten de hadde for hverandre gjorde ekteskapet deres til en kilde for inspirasjon og trygghet. Og det skulle komme til å bety alt for George da han helt uventet ble konge i desember 1936. Han syns det å være konge var tungt, men pliktfølelsen var sterk og han gjorde en beundringsverdig innsats, ikke minst under krigen.

Elizabeth var ikke mer enn 51 år da hun ble enke – bare halvveis i livet skulle det vise seg. Hun var fortsatt ung og måtte nok en gang forme en rolle.  

Dronning Elizabeth dronningmoren valgte å spille en aktiv rolle som enke.
Dronning Elizabeth dronningmoren valgte å spille en aktiv rolle som enke.

Dronningmoren trengte et hjem – Castle of Mey trengte en eier

I juni samme år dro hun til Caithness, som er det nordligste fylket i Skottland, for å besøke Clare George Vyner og Lady Doris Vyner. Lady Doris var en barndomsvenn av dronning Elizabeth, og selv om dronningmoren selv var født inn i en prominent skotsk adelsfamilie, var dette faktisk hennes første besøk hit. Som hertuginne av York og siden 1936 som dronning, hadde Elizabeth hatt hendene fulle.

En dag mens de tre kjørte rundt i området fikk hun øye på Barrogill Castle. Det var et forfallent, gammelt hus med tårn og som lå helt ved kysten.

Castle of Mey
Castle of Mey

-Tror du det ville passe meg? spurte Elizabeth sin venninne. Hun må ha svart ja, for allerede tre måneder senere kjøpte Elizabeth huset, og ga det samtidig tilbake det opprinnelige navnet: Castle of Mey.

Besøket i Caithness skulle bli et vendepunkt i dronningmorens liv. Her kom hun til hektene igjen etter tapet av ektemannen. Hun sov bedre i Caithness enn noe annet sted i verden, hevdet hun senere. I de neste tre årene restaurerte Elizabeth huset. Det var mye som manglet, blant annet var det ikke innlagt vann og bare tårnet var beboelig.

Monica Aafløy Hansen for Castle of Mey.
Her står jeg foran Castle of Mey, mai 2019.

Castle of Mey ble det eneste hjemmet dronningmoren selv eide. Hun hadde naturligvis mange steder å bo, men alt var eid av staten eller mannen hennes. Castle of Mey innredet hun helt etter eget hode, og resultatet er både staselig og koselig.

Margaret overnattet aldri på Castle of Mey

Dronningmoren ønsket ikke noe ekstravagant interiør, og mange av forslagene til arkitektene ble skrotet fordi hun syns det ble for dyrt. Hun ønsket å slappe av, og blande ting som kanskje ikke var så stilig, men som gjorde henne glad. På et lite bord ved inngangen ligger det skjell hun samlet når hun gikk tur. Et stort, flott gobelin henger på veggen, men det gjør amatørmalerier fra lokale kunstnere også. På toppen av gobelinet titter en billig turistmaskott fra Loch Ness ned på oss. Et lite, men spøkefullt innslag, helt i tråd med dronningmorens lekne vesen.

En av stuene på Castle of Mey.
En av stuene på Castle of Mey. Legg merke til den lille maskotten som ligger øverst på veggteppet.

Hun innredet også et soverom til datteren prinsesse Margaret. Elizabeth og Philip kom innom hver sommer da de dro rundt Skottland med den kongelige yachten Britannia, der de naturligvis bodde med hele sitt følge. Margaret giftet seg ikke før i 1960 og hadde ingen å ta hensyn til før det, men å overnatte hos moren i borgen hennes, orket hun ikke. Selv om rommet hadde himmelseng pyntet med en lyseblå kappe og et elegant toalettbord med utsikt over havet, foretrakk Margaret komforten ombord på Britannia. Det ble andre gjester som fikk glede av dette vakre rommet.

Prinsesse Margarets rom på Castle of Mey.
Prinsesse Margarets rom på Castle of Mey.

Ingen sløsing på slottet

Som datter av en jarl vokste dronningmoren opp i et aristokratisk hjem og vant til å leve på en måte som ikke er så ulikt det vi ser i Downton Abbey. Hun kledde seg om til middag hver dag og laget aldri maten selv. Gjestene fikk alle typer vin til rettene, men selv drakk hun bare sjampagne. På spisebordet står det klokker Elizabeth brukte for å signalisere til hovmesteren at neste rett kunne serveres. Han befant seg på antretningskjøkkenet der både tak og dør er polstret så ikke gjestene skulle bli forstyrret av kjøkkenarbeidet. Når hun selv ville signalisere til gjestene at middagen var over, begynte hun å mate corgiene.

Middagsbordet på Castle of Mey.
Middagsbordet på Castle of Mey.

Noen sløsing ville hun ikke ha noe av. Kjøleskapet hun kjøpte på begynnelsen av 50-tallet virket så lenge hun levde og ble derfor aldri byttet ut. Det står der fortsatt, og selv om håndtaket er gått i stykker, holder det maten kald den dag i dag.

Bevart for ettertiden – og Charles

Dronningmoren bodde på Castle of Mey hver sommer og høst. Siste gang hun var der var i september 2001. Selv om hun var hofteoperert maktet hun å gå opp trappene, og hun fikk noen fine høstdager i huset hun elsket.

Prins Charles og hertuginne Camilla kledd i skotske klær.
Prins Charles og hertuginne Camilla kledd i skotske klær.

Dronning Elizabeth, dronningmoren, døde i mars året etter, over 101 år gammel. Hun elsket Castle of Mey og ønsket å bevare det for ettertiden og opprettet en stiftelse som nå driver stedet og som har åpnet Castle of Mey for publikum – bortsett fra når prins Charles besøker slottet på sensommeren. Han og dronningmoren var nært knyttet til hverandre og han nyter dagene han kan være der. Og det er det ikke vanskelig å forstå.

På kafeen kan du spise dronningmorens kake. Jeg fikk oppskriften og her er den.

10 thoughts

  1. Takk Nina.Det var hyggelig å høre 🙂 Du kan kanskje oppmuntre Rønnaug til å åpne veggen sin på Facebook for gratulasjoner i morgen…

 1. Flott å lese! Så TV programmene om henne og jeg må si jeg fikk en veldig beundring for henne. Mye jeg ikke visste.❤️👍🏻👑Eva

 2. Velskrevet, lærerikt og interessant som alltid! Leser du gjennom, vil du finne et par redigeringsfeil der brokker av forkastet tekst ikke ser ut til å være fjernet. Og mot slutten står det et sted May i stedet for Mey.

  1. Hei Sigbjørn,
   Takk for at du tok deg tiden til å skrive. Du har så rett. Det var 6. februar kong Georg 6. døde. Rettet 🙂

   Hilsen Monica

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *