Dramatisk flystyrt endte livet for prins Philips søster

Cecilie av Hessen var født gresk prinsesse. Hun er søster av prins Philip av Storbritannia.
Cecile av Hessen var født gresk prinsesse. Hun er søster av prins Philip av Storbritannia.

Tirsdag 16. november 1937 går Georg Donatus og Cecile av Hessen om bord i det vesle privatflyet som skal frakte dem fra Darmstadt i Tyskland til London. Paret, som er overhodene for fyrstehuset Hessen og ved Rhinen, har med seg de sine to sønner på seks og fire, samt George Donatus’ mor. De har også en datter, Johanna, på halvannet år, men foreldrene syns hun er for liten til å bli med og lar henne være hjemme i Darmstadt med barnepiken. Familien skal snart blir større også. 26 år gamle Cecile er gravid i åttende måned med sitt fjerde barn.

Grunnen til at så å si hele fyrstefamilien drar til London, er et familiebryllup. Lillebroren til Georg Donatus, prins Ludvig, skal gifte seg med den britiske adelskvinnen Margaret Campbell-Geddes den følgende lørdagen 20. november. Selv om brudgommen er kongelig, er bryllupet en helt privat familieaffære. Arvestorhertug Georg Donatus hadde giftet seg i 1931 med prinsesse Cecile av Hellas, og med deres to sønner er fyrstehusets arverekke godt sikret. Men om bord på flyet skjer det noe dramatisk, som endrer livet til mange.

Cecile av Hessen -Ung brud

Prins Philip med sine foreldre Andreas og Alice og sine fire søstre i 1928.
Prins Philip med sine foreldre Andreas og Alice og sine fire søstre i 1928.

Cecile ble født 22. juni 1911 i Athen, som en fire døtre til prins Andreas av Hellas og prinsesse Alice av Battenberg. I 1921 får en sønn og attpåklatt, Philip. Det er hans som i dag feirer 70 års bryllupsdag med den britiske dronningen.

De fire døtrene gifter seg unge, mens yngstemann, Philip, blir sendt rundt både her og der før han ender opp hos onkelen sin, Lord Mountbatten i Storbritannia.

Prinsesse Cecilie av Hellas var 19 år da hun stod brud.
Prinsesse Cecile av Hellas var 19 år da hun stod brud.
Cecilie og George Donatus på sin bryllupsdag 2. februar 1931.
Cecile og George Donatus på sin bryllupsdag 2. februar 1931.

Ennå ikke 20 år gammel gifter Cecile seg 2. februar 1931 med arvestorhertug Georg Donatus av Hessen ved Rhinen. Dette var en fyrstefamilie med en særdeles dramatisk historie. Her har det vært usedvanlig tett med tragiske dødsfall og spektakulære ekteskap. Den mest kjente er George Donatus’ tante, Alexandra. Hun giftet seg med tsar Nikolai 2. av Russland og ble russisk keiserinne, men endte sine dager massakrert sammen med sin familie i juli 1918.

Arvestorhertuginne Cecilie av Hessen ved Rhinen ble ikke mer enn 26 år.
Arvestorhertuginne Cecile av Hessen ved Rhinen ble ikke mer enn 26 år.

For det unge, nygifte paret ser imidlertid fremtiden lys ut. Allerede i oktober 1931 føder Cecile en sønn, som de kaller Ludvig, og i april 1933 kommer en gutt til, Alexander. I september 1936 blir paret velsignet med en datter, Johanna. Paret ønsker seg åpenbart en stor familie, for de venter sitt fjerde barn ved nyttårstider.

Katastrofen

Men ulykkene var ikke over for fyrstehuset Hessen ved Rhinen. Det helt katastrofale skjer. Flyet krasjer i en fabrikkpipe i den belgiske kystbyen Ostende. Hva som er årsaken til krasjet, er fortsatt uklart. Tåken lå tett og på denne tiden fantes det ikke radar. Men flytrafikken var heller ikke særlig stor, og normalt ville man jo fly høyere enn en fabrikkpipe rekker. Belgiske myndigheter antydet etter ulykken at Cecile hadde begynt å føde om bord, og at de derfor hadde forsøkt å lande. Barnet ble i alle fall funnet utenfor moren, noe som kan tyde at Cecile hadde født på flyet.  Alle om bord omkom.

For familien er det knapt til å tro da de får nyheten. Så å si en hel familie er utslettet fra det ene øyeblikket til det andre. De som gledet seg til å feire noe så fint som et bryllup, må nå begrave tre generasjoner av voksne og barn. Å holde noe bryllup i sin planlagte form er naturligvis helt uaktuelt. Brudens far, Sir Auckland Geddes, setter en ny bryllupsdag. I en liten og rolig seremoni, med gjestene kledd i sorg, gifter Ludvig og Margaret seg 17. november, altså dagen etter ulykken. De er også med ett blitt overhodene for fyrstehuset Hessen ved Rhinen.

Begravelsen

Umiddelbart etter vielsen drar de nygifte til Belgia for å besøke ulykkesstedet og følge de avdøde hjem til Darmstadt. Begravelsen skjer i løpet av få dager. Blant de sørgende finner vi Ceciles lillebror, den 16 år gamle prins Philip, som går bak kistene. 60 år senere, da prinsesse Diana ble begravet, skal Philip gå bak kisten med 15 år gamle William ved sin side. Det må ha satt i gang minner hos ham.

Begravelsesprosesjon for den omkomne storhertugfamilien av Hessen i Darmstadt. 16 år gamle prins Philip er nummer to fra høyre.
Begravelsesprosesjon for den omkomne arvestorhertugfamilien av Hessen i Darmstadt. 16 år gamle prins Philip er nummer to fra høyre.

Et fotografi av begravelsesprosesjonen viser folkemengden som hilser de sørgende med nazihilsen. Både George Donatus og Cecile var medlemmer av Nazi-partiet. Andre verdenskrig begynte mindre enn to år senere og skulle splitte Ceciles familie. Alle Philips søstre giftet seg med tyske fyrster, noen ivrige nazister, andre ikke. Men da Philip og dronning Elizabeth giftet seg i 1947, var ingen av hans tre gjenlevende søstre blant gjestene. Det var politisk umulig.

Enden på fyrstehuset

Margaret og Ludvig med sin adoptivdatter Johanna.
Margaret og Ludvig med sin adoptivdatter Johanna.

Ludvig og Margaret adopterte Ceciles fjorten måneder gamle datter, Johanna, som var den eneste i familien som ikke var om bord på flyet. Men ulykkene ville ingen ende ta, og Johanna døde av hjernehinnebetennelse i 1939. Ludvig og Margaret fikk ingen barn selv, og da prins Ludvig døde i 1968, døde fyrstehuset Hessen ved Rhinen ut på mannssiden.

2 thoughts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *