Chanel og kongelige

19. februar døde den tyskfødte moteskaperen Karl Lagerfeld 85 år gammel. I 36 år var han kunstnerisk leder for et av verdens mest anerkjente og berømte motehus: Chanel. 

Han er særlig kjent for sitt samarbeid med prinsesse Caroline av Monaco, men også andre kongelige kvinner har kjent en tiltrekning.

Prinsesse Caroline og Karl Lagerfeld
Prinsesse Caroline og Karl Lagerfeld var nære venner og hun har i de siste 20 årene, minst, båret en mengde av hans klær. Hun kommer til å savne ham.

Motehusets historie skriver seg tilbake til 1909 da Gabrielle «Coco» Chanel åpnet en hattebutikk i Paris. Da hun døde i 1971 87 år gammel var huset en institusjon.

Men etter hennes død satte nedgangen inn. Huset fortsatte å selge klær, men det var liten utvikling og etter ti år hadde de fleste hadde avskrevet motehuset Chanel som irrelevant og gammelmodig. Det endret seg i 1983 da ledelsen hyret inn Karl Lagerfelt. Med han ble motehuset Chanel igjen en kraft i moteverden som det har vært siden.

Chanel og kongelige

Disse spesialdesignede og håndsydde klærne er naturligvis svært kostbare og man må ha et romslig klesbudsjett for å gå kledd i Chanel. En som lett maktet dette var prinsesse Caroline av Monaco. I flere tiår har hun vært blant Chanels beste kunder og en Karl Lagerfelds nærmeste venner.

Da Caroline giftet seg med prins Ernst August av Hannover i 1999 bar hun en Chanel-drakt. Du kan lese om forholdet her.

Prinsesse Caroline og prins Ernst August av Hannover under det spanske kronprinsbryllupet i 2004.
Prinsesse Caroline og prins Ernst August av Hannover under det spanske kronprinsbryllupet i 2004.

I Norge har så vidt vites ikke de kongelige handlet inn klær fra Chanel. Men dronning har et par vesker fra motehuset. I Sverige derimot har både dronning Silvia og kronprinsesse Victoria noen sjeldne ganger kledd seg i Chanel.

Kronprinsesse Victoria kledd i Chanel fra topp til tå.

Dronning Silvia og kronprinsesse Victoria i samme Chanel-jakke.
Chanel og kongelige: Dronning Silvia og kronprinsesse Victoria i samme Chanel-jakke. Prinsesse Caroline har også en slik jakke.

Prinsesse Diana var svært moteinteressert, men som britisk kronprinsesse måtte hun støtte landets moteindustri og bar bare unntaksvis klær fra utenlandske designere. Et slik unntak var da hun og prins Charles dro på offisielt besøk til Paris i 1988. Da hun steg hun ut av flyet, var Diana kledd i en rød kåpe fra Chanel, til ære for vertskapet.

Prinsesse Diana i 1988

Senere, etter separasjonen fra prins Charles i 1992, følte hun seg friere til å benytte moteskapere fra kontinentet.

Blant annet bar hun en lyseblå Chanel-drakt da prins William ble konfirmert i 1997.

2 thoughts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *