Cullen skink – skotsk fiskesuppe

Skotsk middag jeg startet med Cullen Skink. Ellers så er det både haggis og skotske ryper!
Skotsk middag jeg startet med Cullen Skink. Ellers så er det både haggis og skotske ryper!

Cullen skink er en skotsk fiskesuppe laget på røkt kolje, med melk og poteter som viktige ingredienser. Den er kanskje fattig på farge, men desto rikere på smak. 

Mange mener det riktigere å regne Cullen skink som Skottlands nasjonalrett enn den velkjente haggisen. Uansett, suppen et svært hyggelig bekjentskap å gjøre.

Hvert år holder jeg en middag til ære for dronning Elizabeth 1. Hun kom på tronen 17. november i 1558 og det kan godt markeres med en god middag! Min medvertinne Lisa Reiakvam og jeg har alltid et program i forbindelse med herlighetene, og i år viste det seg å være 450 år siden Maria Stuar, dronning av Skottland, måtte flykte til England etter å fått sin ektemann myrdet! Derfor et skotsk tema.

Slik lager du Cullen skink

6 personer

Cullen sink er fattig på farge, men svært rik på smak.
Cullen skink er fattig på farge, men svært rik på smak.

500 g røkt kolje med skinn (eller hyse)
1 laurbærblad
1 klatt med smør
1 løk, hakket 
1 purre, vasket og kuttet i biter
2 mellomstore poteter, skrelt og kuttet i biter
1/2 liter helmelk
Finhakket gressløk 

1. Legg fisken i en stor kjele og dekk den med ca 3 dl kaldt vann. Legg laurbærbladet og  la det koke forsiktig opp. Når det koker opp bør fisken være ferdig. Hvis ikke, gi den et minutt til eller så. Trekk kjelen vekk fra pannen og la den bli kald.

Cullen skink er en smakfull fiskesuppe fra Skottland.
Cullen skink er en smakfull fiskesuppe fra Skottland.

2. Smelt smøret i en annen kjele over middels lav varme, og tilsett løk og purre. Legg på lokk og la det koke på svak varme i ca. 10 minutter til det er mykt. Krydre med sort pepper.

3. Tilsett potetene og rør rundt for dekke dem med smøret. Hell kraften fra fisken over (sammen med laurbærbladet)  og la det koke til potene er møre.

4. Fjern skinn og bein fra fisken og del den i biter.

5. Del grønnsaksblanding og fisk i to deler. Den ene delen legger du i en bolle, den andre kjører du i en food processor. Kast laurbærbladet før du moser.  Blande mosen med melk og gi det et forsiktig oppkok.

6. Krydre med alt salt og pepper etter smak. Når du skal servere har du oppi grønsaksblandingen og varm opp. Klipp over rikelig med gressløk.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *