Danmarks rubiner

Når kronprinsesse Mary av Danmark virkelig skal pynte seg har hun et utrolig smykkesett av diamanter og rubiner. Danmarks rubiner ble opprinnelig laget til Désirée Bernadotte for at hun skulle å glitre ved Napoleons hoff for over 200 år siden.

Kronprinsesse Mary med Danmarks rubiner.
Kronprinsesse Mary med Danmarks rubiner, før hun fikk endret tiaraen.

Når makten pynter seg

Dette smykkesettets historie begynner, som flere andre store smykkesett i Skandinavia, med Napoleon Bonaparte (1769 – 1822). Da han planla sin kroning som keiser i 1804 hadde han det klart for seg at denne seremonien ikke skulle stå tilbake for andre kroninger. «Problemet» til Napoleon var at hadde ingen annen rett til sin keisertrone utover at han hadde tatt den. Det var derfor viktig for ham å knytte keiserdømme til andre imperier for å gi hans eget en slags legitimitet. Særlig var han interessert i å trekke trådene tilbake til Det romerske imperiet. Det ga seg blant annet uttrykk i at de nye smykkene lignet de fra romertiden.

Utdrag av Davids bilde der Napoleon kroner Josephine.
Utdrag av Davids bilde der Napoleon kroner Josephine. Om Désirée var til stede ved kroningen 1804 er uklart, men hennes rubinsmykker ble laget ved disse tider.

Rubiner til Désirée

Dronning Désirée forsøkte å spille dronningrollen, men det gikk dårlig.
Dronning Désirée tok med seg mange smykker til Sverige. Diamantaksene ble senere delt blant hennes danske etterkommere.

Napoleon var også klar over at hoffet hans bestod av «oppkomlinger» som ikke hadde noen glamorøs familiehistorie med familiejuveler å vise til. Han ga derfor sine marsjaller og generaler penger for at de skulle kjøpe juveler til konene sine til hans kroning. En av disse mennene, Jean Baptiste Bernadotte, fikk laget et rubin- og diamantsett til sin kone, Désirée, som hun muligens bar på denne historiske dagen. Vi vet ikke helt om hun var tilstede ved kroningen, men smykkene ble i alle fall laget på den tiden.

Ved hjelp av historiens lune skulle Jean Baptiste og Désirée seks år senere bli svensk kronprinspar og i 1818 konge og dronning av Sverige. Da Désirée omsider slo seg ned i Sverige i 1823 brakte hun med seg sine rubiner.

Dronning Alexandrine ca 1920.
Dronning Alexandrine ca 1920.

Settet var litt annerledes enn det vi ser i dag: Halskjedet, øredobbene og brosjen er uendret, men tiaraen har fått en egen historie. Opprinnelig bestod tiaraen det av et tyvetalls frittstående «solbærblader» i diamanter, innfattet i sølv, mens «bærene» er i rubiner, innfattet i gull. Når de ble satt sammen til et sammenhengende hodesmykke er uklart, men det første bildet vi har er av dronning Alexandrine av Danmark ca. 1920. Hun bærer da noen av bladene som en krans rundt hodet.

De danske fargene Danmark

For rubinsmykene havnet i Danmark for 150 år siden: Svenske prinsesse Louise giftet seg med danske kronprins Frederik i 1869 (kong Haakons foreldre). Av sin farmor, dronning Josefina, som var sønnedatter av keiserinne Josephine, fikk Louise rubinsettet. «De danske fargene (hvitt og rødt) til Louise», mente Josefina. Det finnes ikke bilder av Louise med rubinsmykkene, før hennes svigerdatter Alexandrine ble fotografert med noen av bladene formet til en krans. Bladene var Louises bryllupsgave til henne i 1898. Resten av smykkene, som halskjedet, måtte Alexandrine vente med til Louise gikk bort i 1926.

Ingrid fikk alt

Kronprinsesse Ingrid på 1930-tallet.
Kronprinsesse Ingrid på 1930-tallet. Legg merke til at mange av «bladene» fortsatt er en brosje.

Da Alexandrines eldste sønn, kronprins Frederik, ble gift med prinsesse Ingrid av Sverige i 1935, fikk Danmarks nye kronprinsesses hele smykkesettet i gave. Da dannet bladene en krans og to brosjer. Men Ingrid hadde nye ideer. I 1947 tok hun brosjene og kransen og fikk laget en virkelig storslått tiara, og sammen med resten av smykkene fikk Ingrid et imponerende smykkesett, som ble blant hennes favoritter.

Dronning Ingrid på 1960-tallet.
Dronning Ingrid på 1960-tallet.

Da dronning Ingrid døde i 2000 overlot hun garnityret til sitt elskede barnebarn, kronprins Frederik, og sikret dermed at den fremtidige danske kronprinsessen ville ha et praktfullt og historisk viktig smykkesett. Like før Ingrid døde hadde Frederik truffet Mary Donaldson, og kanskje han fortale sin bestemor om henne. Da Frederik og Mary giftet seg 14. mai 2004 ble det arrangert en rekke store fester i forkant. Til begge av disse bar Mary rubingarnityret, og det har siden vært det smykket hun tar frem ved de store anledninger.

Danmarks rubiner

I dag inkluderer garnityret et stort halskjede, hårnåler, et sett med øredobber, en brosje, et armbånd og en ring (lagt til av Mary). Mary gjorde nemlig noen endringer. Hun fant Ingrids tiara for stor og tok av noen blader som er blitt gjort om til hårnåler. Halskjede og øredobbene er også blitt omgjort slik at anheng kan hektes av. Dermed har kronprinsesse Mary skaffet seg et svært anvendelig smykkesett.

Danmarks rubiner. Slik tiaraen ser ut i dag.
Danmarks rubiner. Rubin- og diamantsettet fra Napoleons tid.
Danmarks rubiner. Rubin- og diamantsettet fra Napoleons tid, slik det ser ut i dag.

2 thoughts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *