Dansk perletiara

Når dronning Margrethe pynter seg til galla velger hun gjerne en perle- og diamanttiara som snart er 200 år gammel. Så langt har den har prydet fem dronninger, og vært med på to kroninger.

Dronning Margrethes siste gallaportrett tatt i år (2020) i forbindelse med hennes 80-årsdag. Hun bærer diamant- og perlesettet, som egentlig ikke er noe sett.

Perletiaraen ble sannsynligvis laget i Berlin 1825 i Berlin på oppdrag av kong Friedrich Wilhelm 3. av Preussen. Hans datter Louise giftet seg med prins Frederik av Nederland 25. mai det året, og dette var farens gave til henne.

Dansk perletiara er laget i 1825, kanskje før. Består av 18 buer med like mange perler.

Historien til dansk perletiara

Smykket består av 18 buer der det øverst i buen forsiktig dingler et tilsvarende antall dråpeperler. Kongen må ha vært fornøyd for han bestilte en lik tiara til svigerdatteren, prinsesse Marianne av Nederland, da hun giftet seg med hans sønn prins Albrechts i 1830. (Denne tiaraen er imidlertid ikke vært sett på svært mange år, og er muligens blitt borte).

Louise og Louise. Mor og datter ca 1830. Vi ser prinsesse Louise av Nederland med tiaraen samt brosjen, som også har fulgt tiaraen.

Louise og Frederik fikk flere barn, men bare to døtre levde opp. Den eldste het også Louise og hun ble viet til den svenske kronprinsen, senere kong Karl 15., i 1850. De fikk to barn sammen, men bare datteren Lovisa levde opp.

Disse Louisene strekker seg over syv generasjoner, så det kan være vanskelig å skille dem. Den Louise som hadde fått tiaraen i bryllupsgave i 1825, døde i 1870 og overlot mange av sine smykker til sin datter i Stockholm. Men hun, da dronning Louise av Sverige, overlevde moren sin bare med ett år, og dermed ble det hennes datter, Lovisa, som arvet smykkeskatten.  

Dronning Louise av Norge og Sverige (1828-1871) fikk to barn, en sønn og en datter, men bare datteren levde opp. Merk brosjen hun bærer, den er i dag i Danmark.

Perletiaraen til Danmark

Men smykkene kom aldri til Sverige for året før, i 1869, hadde Lovisa giftet seg med den danske kronprinsen, Frederik, og det var slik tiaraen kom til Danmark. I alle sine år som dansk kronprinsesse, og fra 1906 dansk dronning, bar Louise tiaraen ofte sammen med en diamant- og perlehalskjede hun fikk til bryllupet og en brosje hun også hadde arvet fra sin mor. Disse utgjorde hennes mest praktfulle smykkesett.

Frederik og Lovisa giftet seg i 1869, men ble ikke kongepar før i 1906. Bruden fikk halskjedet til bryllupet, som her har alle fem anhengene intakt. Senere ble to gjort om til øredobber.

Lovisa døde i 1926 og hadde da opprettet et fond for noen helt spesielle smykker: «Det kongelige danske smykkefideikommiset» og det betyr at smykkene der udelt arves i den kongelige familie. Perle- og diamanttiaraen, samt de andre matchende smykkene, ble plassert i dette fondet.

Dronning Alexandrine (1879-1952) ble dronning i 1912, men fikk ikke adgang til dansk perletiara og tilhørende smykker før etter svigermoren døde i 1926.

Danske perletiara på to kroninger

I dronning Margrethes tid er det utelukkende hun som har båret perle- og diamantsettet. Men dronning Alexandrine lånte settet til sin svigerdatter under den britiske kroningen i 1937. Da dronning Elizabeth ble kronet i juni 1953 var prins Axel og prinsesse Margaretha (kronprinsesse Märthas søster) Danmarks representanter og hun fikk låne smykkene.

Kronprinsesse Ingrid i midten, med tanten lady Patricia Ramsey og bak kronprins Frederik i 1937. Anledningen var kroningen av kong Georg 6 og dronning Elizabeth.

Da kong Frederik døde i januar 1972 ble det umiddelbart dronning Margrethe som ble sjefen for smykkefondet og dermed dansk perletiara. Hun har så langt ikke lånt noen av smykkene der til noen, men så har det ikke vært noen kroning i Storbritannia enda heller.

Det første galleportrettet tatt av dronning Margrethe i 1972. Foto: Rigmor Myskov.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *