DNA-bevis: Delphine er kong Alberts datter

Så kom innrømmelsen av det de fleste belgiere hadde tenkt for lenge siden: Delphine Boël (51) er kong Alberts datter. Kongens innrømmelse kommer etter en langvarig juridisk kamp. Han hadde nok stått seg på om han hadde innrømmet farskapet for lenge siden. Og for å gi en norsk vinkling: kronprins Haakon har fått en ny tremenning.

Datter og far: Delphhine og  Albert. Hun er kongens uekte datter.
Datter og far: Delphhine og Albert. Hun er kongens datter.

Mandag 27. januar kom kong Alberts advokat med en uttalelse. Han forklarte at kong Albert hadde fått resultatene av en DNA-test, og var nå villig til å innrømme at Delphine Boël er hans datter: «Kong Albert har bestemt seg for å få slutt på denne smertefulle prosedyren med god samvittighet», sa advokaten.

Dronning Astrid og hennes barnebarn Delphine. Ikke vanskelig å se et visst slektskap.

Selv om dette ikke overrasker det belgiske folket, setter uttalelsen endelig punktum for den lange kampen Delphine Boël og hennes familien har kjempet. Så sent som i fjor tapte Albert den siste ankemuligheten mot å avlegge en DNA-test. I mai 2019 måtte han krype til korset og ta testen etter å ha blitt truet med dagsbøter på 5000 euro.

Du kan lese mer om Delhines kamp i min tidligere artikkel her.

Kong Alberts datter

Delphine ble født i 1968. Hennes mor er baronesse Sybille de Selys Longchamps, og på papiret var faren morens daværende ektemann Jacques Boël. Delphines kongelige opphav ble først nevnt i en uautorisert biografi om dronning Paola 1999 og kong Albert selv antydet utroskapen i sin juletale samme år, men har siden vært taus om temaet. Delphine derimot har siden 2013 ikke villet tie stille og har kjempet sin sak. Det var året da Albert abdiserte og hadde ikke lenger immunitet mot rettsforfølgelse.

Delphine Boël og moren Sibylle de Selys Longchamps. Delphine er kong Alberts uekte datter.
DelphineDelphine Boël og moren Sibylle de Selys Longchamps. Delphine er kong Alberts datter.

Delphine Boël insisterer at dette ikke handler om arv, ettersom hennes juridiske far er mye rikere enn kong Albert. Men hvilke praktiske konsekvenser farskapet får, er ikke helt klart. Det er tvilsomt om hun kan kreve en prinsessetittel, som i alle fall tidligere har vært eksklusivt for barn født i ekteskap. Uansett står det nå svart på hvitt at Delphine hadde rett hele tiden: hun er kong Alberts datter. Det må i alle være godt for henne, selv om Albert og resten kongefamilien neppe vil inkludere henne i dere sirkel.

2 thoughts

    1. Hei Anne,
      Takk for at du skriver. Jeg skal skrive uekte i anførselstegn, men det jeg legger ikke noe mer i det enn at hun er født utenfor ekteskap. Det hadde blitt en noe meningsløs tittel: Delphine er kong Alberts datter. Eller: Delphine er kong Alberts datter fra et forhold han hadde mens han fortsatt var gift.
      Jeg håper i alle fall at det går fram av teksten at jeg ikke syns noe dårlig om Delphine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *