Den svenske kongefamiliens akvamarintiara

Den svenske kongefamiliens akvamarintiara hvilte i mange år i hvelvet og vi smykkeentusiaster fryktet den var tapt. Men i 2010 dukket den opp igjen og siden blitt en favoritt hos Bernadottene.

ong Carl Gustaf og kronprinsesse Victoria like før utdelingen av Nobel-prisen i 2017. Victoria bærer den svensk kongefamiliens akvamarintiara.  Foto: Kungahuset.se
Kong Carl Gustaf og kronprinsesse Victoria like før utdelingen av Nobel-prisen i 2017. Victoria bærer den svensk kongefamiliens akvamarintiara. Foto: Kungahuset.se

Det gikk et sus gjennom salen da kronprinsesse Victoria trådte inn på podiet under utdelingene Nobleprisene i Stockholm 10 desember 2010. I sin isblå kjole, med 2000 plisséer i skjørtet, var hun vakker som en sommersky der hun nærmest svevde inn. Og for første gang kunne vi også se kronprinsessen med det som er blitt Bernadottenes nye favorittsmykke: kronprinsesse Margaretas akvamarintiara.

Det var en hyggelig overraskelse, særlig ettersom smykket lenge var «forsvunnet». Vi smykkeentusiaster hadde i mange år lurt på hvor familiens akvamarintiara hadde tatt veien. Det vi visste var at kong Carl Gustafs eldste søster, prinsesse Margaretha, hadde fått dette smykket i bryllupsgave i 1964 av sin mor Sibylla, men etter 1998 var det ikke å se.

Prinsesse Margaretha med sin farmors akvamarintiara i 2011.
Prinsesse Margaretha med sin farmors akvamarintiara i 2010. Legg også merke til brosjen, ringen og armbåndet – alt i akvmarin, og diamanter. Historien er ikke kjent enda.

Noen spekulerte på om tiaraen kunne være solgt, for Margaretha og mannen hennes fikk etter hvert økonomiske problemer.  Slik var det heldigvis ikke for til vår store glede og overraskelse bar prinsesse Margaretha smykket under kronprinsesse Victorias bryllup i 2010.  Og siden har det blitt en favoritt blant de svenske prinsessene.

Akvamarintiaraen – historien bak

I artikkelen om bryllupet i Coburg i 1932 (du kan lese om bryllupet her.) nevner jeg første gang tyske prinsesse Sibylla av Saxe-Coburg-Gotha bar diamant- og akvamarintiaraen. Det var dagen før hun giftet seg og ble prinsesse av Sverige.

På den store gallafesten dagen før vielsen, 20. oktober, hadde hun pyntet seg med smykkegaven fra hennes brudgom, arveprins Gustaf Adolf av Sverige. Disse to ble senere foreldre til den nåværende svenske kongen, Carl Gustaf.

Prinsesse Sibylla i svensk hoffdrakt og den svensk kongefamiliens akvamarintiara.
Prinsesse Sibylla i svensk hoffdrakt og den svensk kongefamiliens akvamarintiara.

Det er neppe noen som vet mer om svenske kongelige smykker enn Claes Mattsson i Uppsala. I tillegg til å korrespondere med de kongelige har han gått igjennom utallige aviser og magasiner for å finne historien til Bernadottenes akvamarintiara.

Den svenske kongefamiliens akvamarintiara

-Tiaraen har tillhört Kronprinsessan Margareta (1882-1920), vår kungs farmor, och som hon själv år 1909 lät beställa hos juvelerarfirman Collingwood i London. Det består av 5 stora akvamariner och 382 briljanter. En gammal veckotidningsartikel skrev att det var Kronprinsessan som lanserade akvamariner till Sverige, forteller Mattsson.

– De senaste åren har både Prinsessan Madeleine och Prinsessan Christina Fru Magnuson lånat diademet. Fint att det finns kvar i kungahusets, eller Prinsessan Margarethas, ägo så vi får se det ofta på bild och TV, sier Claes Mattsson.

Og nå har altså kronprinsesse Victoria pyntet seg med dette vakre og historiske smykket. Så er det bare vente på at prinsesse Sofia tar det bruk, og kanskje til og med dronning Silvia…

Prinsesse Sibylla og prinsesse Madeleine med kronprinsesse Margarethas akvamarintiara.
Prinsesse Sibylla og prinsesse Madeleine med kronprinsesse Margarethas akvamarintiara.

Fakta: 

Når en tiara har en lukket formen som akvamarintiaraen har, kalles den kokoshnik. Den har sin bakgrunn i russiske folkedrakter og var svært populær blant kongelige og adelige før Den russiske revolusjonen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *