Diamantbryllup for Albert og Paola

Diamantbryllup for Albert og Paola. Den 2. juli 1959 giftet prins Albert av Belgia seg med italienske prinsesse Paola Ruffo av Calabria. Deres 60-årige ekteskap har vært fylt av oppturer og nedturer, men de har det i dag bedre enn noensinne, selv om Albert har en farskapssak hengende over seg.

Paola og Albert på sin bryllupsdag 2. juni 1959.
Diamantbryllup for Albert og Paola. Her er de på sin bryllupsdag 2. juni 1959.

Albert

Prins Albert Félix Humbert Theodore Christian Eugène Marie ble født 6. juni 1934 på Stuyvenberg slott i Brüssel. Han var det yngste av de tre barna som kong Leopold III og dronning Astrid hadde sammen. Astrid var født prinsesse i Sverige og søster av kronprinsesse Märtha, så Albert er faktisk kong Haralds fetter.

Kong Albert med sin mor dronning Astrid 1934.
Dronning Astrid med sin sønn Albert i 1934.

Astrid døde i en tragisk bilulykke i august 1935, ennå ikke 30 år gammel. Albert var så vidt fylt året og han har naturlig nok ingen minner om sin mor.

Enkemannen kong Leopold er en ung mann og gjennom sin mor blir han kjent med en ung kvinne, Lilian Baels. De blir kjærester og gifter seg i hemmelighet i 1941, fordi bruden er blitt gravid. At kongen gifter seg mens landet er okkupert, finner det belgiske folk så usmakelig at da krigen er over i 1945, må familien bosette seg i Sveits.

Så liten tillit har Leopold at kongefamilien ikke får vende tilbake til Belgia før i juli 1950. Han innser at han ikke kan fortsette som monark og abdiserer i 1951 til fordel for Alberts eldre bror, Baudouin. Albert er nestemann i arvefølgen.

Paola

Donna Paola Ruffo av Calabria ble født 11 september 1937, ved Forte dei Marmi i Italia som den yngste av de syv barna til Fulco, fyrste Ruffo i Calabria og hans hustru fyrstinne Luisa. Familien var svært prominent i det italienske aristokratiet.

Prinsesse Paola av Belgia på begynnelsen av 60-tallet.
«La Dolce Paola». Prinsesse Paola av Belgia på begynnelsen av 60-tallet.

Det første møtet

I november 1958 var både Albert og Paola i Roma for å delta i innsettelsen av pave Paul Johannes XXIII. De møttes på den den belgiske ambassaden og ble umiddelbart tiltrukket av hverandre. Så sterke var følelsene at bare en måned senere, 6. desember 1958, fridde Albert og Paola aksepterte. Pressen omdøpte Paola til «Dolce Paola» – skjønne eller søte Paola. Og det var ikke så rart, Paola var en svært vakker kvinne.

Bryllupet

Prinsesse Paola som brud.
Prinsesse Paola som brud.

Bryllupet i Brüssel var lite etter kongelige standard med bare 500 inviterte gjester. Den belgiske, luxembourgske og italienske kongefamilien var der som nær familie, i tillegg til den norske og svenske.

Bruden bar en kjole av tung, hvit silkesateng med en 5 meter langt slep og en sløyfe på livet foran. Hennes praktfulle slør av Brusselblonder var et arvestykke fra 1877, som Paola hadde festet til håret med en krans av oransjeblomster.

Bruden var nervøs. Paola var jo ikke vant til et liv i offentlighet og var tydelig beveget under vielsen, men ble raskt trøstet og beroliget av sin nye mann. Etter bryllupet ble det holdt en stor bankett på Laeken slott i Brüssel før paret dro til Mallorca på bryllupsreise.

Du kan se en videosnutt av bryllupet her.

Livet etterpå

Året etter, i 1960, giftet storebror kong Baudouin seg med Fabiola, men ettersom de ikke fikk barn, ble det Alberts og Paolas barn som var tronarvinger. De har fått tre barn Philippe (1960), Astrid (1962) og Laurent (1963) og ettersom tiden er gått: tolv barnebarn og et oldebarn.

Kong Albert og dronning Paola.
Kong Albert og dronning Paola koser seg i sin pensjonisttilværelse.

På slutten av 60-tallet skal forholdet ikke vært så godt mellom ektefellene og Albert og Paola foretrakk å leve mye fra hverandre. Det er også på den tiden at Albert skal ha hatt et forhold som resulterte i en datter.

Du kan lese mer om kong Albert og farskapssaken her.

Men Paola og Albert fant tilbake til hverandre og virker som de har det svært godt sammen. De er nå blitt henholdsvis 81 og 85 og har hatt helseproblemer. Det var blant annet derfor Albert abdiserte i 2013 til fordel for sin sønn Philippe etter 20 år på tronen, men paret er fortsatt å se på enkelte offentlige tilstelninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *