Dramatisk flystyrt endte livet for prins Philips søster prinsesse Cecile

Prinsesse Cecile av Hellas og Danmark skal ha vært prins Philips favorittsøster. Sjokket for familien var stort da hun omkom i en flyulykke med mann og to barn.

Prinsesse Cecile av Hellas og Danmark som arvestorhertuginne av Hessen og ved Rhinen. De vakre juvelene hennes forsvant i flystyrten.

Tirsdag 16. november 1937 går arvestorhertugparet Georg Donatus og Cecile av Hessen og ved Rhinen o bord i det vesle privatflyet som skal frakte dem fra Darmstadt i Tyskland til London. Paret har med seg de sine to sønner på seks og fire, samt George Donatus’ mor. De har også en datter, Johanna, på halvannet år, men foreldrene syns hun er for liten til å bli med og lar henne være hjemme i Darmstadt med barnepiken. Familien skal snart blir større også. 26 år gamle Cecile er gravid i åttende måned med sitt fjerde barn.

Arvestorhertugparet av Hessen og ved Rhinen. Donatus og Cecile med sine to eldste barn. De kom alle til å dø samtidig.

Grunnen til at så å si hele fyrstefamilien drar til London, er et familiebryllup. Lillebroren til Georg Donatus, prins Ludvig, skal gifte seg med den britiske adelskvinnen Margaret Campbell-Geddes den følgende lørdagen 20. november. Selv om brudgommen er kongelig, er bryllupet en helt privat familieaffære. Arvestorhertug Georg Donatus hadde giftet seg i 1931 med prinsesse Cecile av Hellas og Danmark, og med deres to sønner er fyrstehusets arverekke godt sikret. Men om bord på flyet skjer det noe dramatisk, som endrer livet til mange.

Prinsesse Cecile – en ung brud

Cecile ble født 22. juni 1911 i Athen, som en fire døtre til prins Andreas av Hellas og prinsesse Alice av Battenberg. I 1921 får en sønn og attpåklatt, Philip. Det er han som er gift med med dronning Elizabeth.

De fire døtrene gifter seg unge, mens yngstemann, Philip, blir sendt rundt både her og der før han ender opp hos onkelen sin, Lord Mountbatten i Storbritannia.

Her kan du lese om Cecils søstre: Margarita

Alice og Andres med sine fem barn: Margarita, Philip, Cecile, Sophie og Theodora, ca 1928.

Ennå ikke 20 år gammel gifter Cecile seg 2. februar 1931 med arvestorhertug Georg Donatus av Hessen ved Rhinen. Dette var en fyrstefamilie med en særdeles dramatisk historie. Her har det vært usedvanlig tett med tragiske dødsfall og spektakulære ekteskap. Den mest kjente er George Donatus’ tante, Alexandra. Hun giftet seg med tsar Nikolai 2. av Russland og ble russisk keiserinne, men endte sine dager massakrert sammen med sin familie i juli 1918.

Cecile og George Donatus på sin bryllupsdag 2. februar 1931. Bruden var 19.

For det unge, nygifte paret ser imidlertid fremtiden lys ut. Allerede i oktober 1931 føder Cecile en sønn, som de kaller Ludvig, og i april 1933 kommer en gutt til, Alexander. I september 1936 blir paret velsignet med en datter, Johanna. Paret ønsker seg åpenbart en stor familie, for de venter sitt fjerde barn ved nyttårstider.

Prinsesse Cecile med familiejuvelene.

Prinsesse Ceciles tragiske død

Men ulykkene var ikke over for fyrstehuset Hessen ved Rhinen. Det helt katastrofale skjer. Flyet krasjer i en fabrikkpipe i den belgiske kystbyen Ostende. Hva som er årsaken til krasjet, er fortsatt uklart. Tåken lå tett og på denne tiden fantes det ikke radar. Men flytrafikken var heller ikke særlig stor, og normalt ville man jo fly høyere enn en fabrikkpipe rekker. Belgiske myndigheter antydet etter ulykken at Cecile hadde begynt å føde om bord, og at de derfor hadde forsøkt å lande. Barnet ble i alle fall funnet utenfor moren, noe som kan tyde at Cecile hadde født på flyet.  Alle om bord omkom.

Flyet som styrtet.

For familien er det knapt til å tro da de får nyheten. Så å si en hel familie er utslettet fra det ene øyeblikket til det andre. De som gledet seg til å feire noe så fint som et bryllup, må nå begrave tre generasjoner av voksne og barn. Å holde noe bryllup i sin planlagte form er naturligvis helt uaktuelt. Brudens far, Sir Auckland Geddes, setter en ny bryllupsdag. I en liten og rolig seremoni, med gjestene kledd i sorg, gifter Ludvig og Margaret seg 17. november, altså dagen etter ulykken. De er også med ett blitt overhodene for fyrstehuset Hessen ved Rhinen.

Begravelsen

Umiddelbart etter vielsen drar de nygifte til Belgia for å besøke ulykkesstedet og følge de avdøde hjem til Darmstadt. Begravelsen skjer i løpet av få dager. Blant de sørgende finner vi Ceciles lillebror, den 16 år gamle prins Philip, som går bak kistene. 60 år senere, da prinsesse Diana ble begravet, skal Philip gå bak kisten med 15 år gamle William ved sin side. Det må ha satt i gang minner hos ham.

Begravelsesprosesjon for den omkomne arvestorhertugfamilien av Hessen i Darmstadt. 16 år gamle prins Philip er nummer to fra høyre.

Et fotografi av begravelsesprosesjonen viser folkemengden som hilser de sørgende med nazihilsen. Både George Donatus og Cecile var medlemmer av Nazi-partiet. Andre verdenskrig begynte mindre enn to år senere og skulle splitte Ceciles familie. Alle Philips søstre giftet seg med tyske fyrster, noen ivrige nazister, andre ikke. Men da Philip og dronning Elizabeth giftet seg i 1947, var ingen av hans tre gjenlevende søstre blant gjestene. Det var politisk umulig.

Enden på fyrstehuset

Ludvig og Margaret adopterte Ceciles fjorten måneder gamle datter, Johanna, som var den eneste i familien som ikke var om bord på flyet. Men ulykkene ville ingen ende ta, og Johanna døde av hjernehinnebetennelse i 1939. Ludvig og Margaret fikk ingen barn selv, og da prins Ludvig døde i 1968, døde fyrstehuset Hessen ved Rhinen ut på mannssiden.

Margaret og Ludvig med Ceciles datter Johanna.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *