Dronning Alia av Jordan – kong Husseins store kjærlighet

Dronning Alia fikk ikke noe langt liv. 28 år gammel omkom hun i en helikopterulykke og etterlot seg tre barn, en mann i dyp sorg og et land i sjokk. Bare fem år fikk hun og kong Hussein sammen, og hun var nok den av hans i alt fire koner han elsket høyest.

Dronning Alia
Dronning Alia.

Hun må ha vært utrolig sjarmerende dronning Alia når hun lo og avslørt sine smilehull. Av bildene vi har av henne er det ikke vanskelig å se at hun må ha vært en varm og glad kvinne.

En internasjonal barndom

Alia Baha du-din Toukan ble født 25. desember 1948 i Kairo i Egypt. Hennes palestinske far var ambassadør for Jordan i Europa og Midtøsten, og i FN. Han hadde også vært med på å skrive den jordanske grunnloven.

Det betød et omflakkende liv for Alia. Hun bodde og gikk på skole i USA, Tyrkia, Egypt og Storbritannia. I New York og Roma studerte hun statsvitenskap, gruppepsykologi og PR, med tanke på å bli diplomat som sin far. Det viste seg imidlertid ikke å være mulig i datidens Jordan, og i stedet tok hun en jobb i det jordanske flyselskapet i 1971.

Dronning Alia og kong Hussein.
Dronning Alia og kong Hussein.

Samme år ble hun av kongen selv, som hun hadde truffet da hun var en liten jente, bedt om å ha overoppsyn med den første vannskifestivalen som ble holdt i landet. På den tiden var Hussein gift med sin andre kone, prinsesse Muna. Hun var britiskfødt og het som ugift Antoinette Garner. Paret giftet seg i 1961 hadde fått fire barn sammen, blant dem nåværende kong Abdullah.

Kong Hussein med sin andre kone prinsesse Muna og deres to eldste sønner.
Kong Hussein med sin andre kone prinsesse Muna og deres to eldste sønner.

Jordans første dronning

Dronning Alia med sin diamanttiara fra Cartier.

Kildene er sparsomme med informasjon om hvorfor Muna og Hussein ble skilt, men det er mye som tyder på at møtet med Alia var overveldende for Hussein. Han kunne hatt flere hustruer, men det var ikke aktuelt for ham.

21. desember ble kong Hussein skilt fra prinsesse Muna, og tre dager senere, 24. desember 1972, ble han og Alia mann og kone. Og i motsetning til de to tidligere hustruene, ble Alia proklamert dronning, i tillegg til at hun fikk være med Hussein når han dro på offisielle besøk til utlandet.

Med ungdommelig pågangsmot og energi formet Alia den helt nye dronningrollen i Jordan. Hun opprettet sitt eget kontor og la ned stort arbeid for å hjelpe fattige barn og kvinner. Hun var også en stemmerettsforkjemper og mye takket være hennes arbeid, fikk jordanske kvinner stemmerett i 1974. På kulturfronten gjorde hun også en innsats ved å etablere en rekke biblioteker i landet.

Paret fikk tre barn: prinsesse Haya (1974), prins Ali (1975) og Abir (1973), som var en foreldreløs palestinsk pike.

Kong Hussein, dronning Alia med den nyfødte prinsesse Haya.
Kong Hussein, dronning Alia med den nyfødte prinsesse Haya.

Tragisk slutt for dronning Alia

9. februar 1978 var dronning på vei hjem i et helikopter etter å ha inspisert et sykehus sør i landet. Været var dårlig og helikopteret krasjet. Alle om bord døde. Dronningen var ikke mer enn 28 år.

Med skjelvende stemme gikk kong Hussein på radio: «Jeg sørger min Alia, dronningen, min elskede hustru», sa han og uttalte videre at det ville bli syv dagers landesorg. Hun ble begravet 11. februar.

I 1983 ble en ny internasjonal flyplass åpnet i Amman og som heter Dronning Alia Internasjonal flyhavn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *