Dronning Anne-Maries kjole på utstilling

Etter å ha hengt i skapet i over 50 år, er dronning Anne-Maries kjole nå hovedattraksjonen på utstillingen «Gresk mote gjennom 100 år».

Dronning Anne-Maries kjole fra 1965.
Dronning Anne-Maries kjole. Bilde til høyre viser den ung dronningen i 1965, 19 år gammel. Bildet til venstre viser kjolen på utstilling: Foto: Andreas Megos

En gresk gudinne

Dronning Anne-Marie av Grekenland var nylig hedersgjest under en moteutstilling i Athen arrangert av kulturdepartementet. Hun var dronning av Hellas i tre år (1964-1967) og i 1965 ble det tatt offisielle bilder av henne i en nydelig gul kjole i musselin. Musselin er et svært tyntvevd stoff, og når man ser hvor delikat og elegant stoffer faller, er det ikke vanskelig å se at den unge dronningen ikke så lite minnet om en gresk gudinne.

Dronning Anne-Maries kjole. Foto: Andreas Megos.
Dronning Anne-Maries kjole. Foto: Andreas Megos.

Mannen bak kjolen er den greske designeren Yannis Dessès. Internasjonalt er han kjent som Jean Desses, og han var en kjent moteskaper fra 1940-, 50- og 60-tallet. Han laget kjolen spesielt for Anne-Marie. Merk at et grønt bånd går under bysten og som matcher dronningens praktfulle smaragdtiara.

Dronning Anne-Marie og kong Konstantin av Hellas i 1965.
Dronning Anne-Marie og kong Konstantin av Hellas i 1965. Hun var 19, han 25.

Dronning Anne-Maries kjole funnet

I desember i 1967 måtte kongefamilien flykte i all hast og fikk bare med seg det aller viktigste. Kjolen ble hengende i skapet i hjemmet deres Tatoi, som ligger på en høyde utenfor Athen. Der ble den funnet i 2005 av Tatiana Koussoulou. Hun er stoffkurator for departementet for kultur og sport/direktoratet for bevaring av gamle og nye monumenter.

Fra åpningen av utstillingen. Foto: Andreas Megos.

Det er første gang at en gjenstand fra Tatoi-palasset blir vist for allmennheten. Kongefamilien var lenge uønsket i Hellas, men siden 2014 har Konstantin og Anne-Marie bosatt seg i landet, sammen med sønnen Nikolaos og hans kone Tatiana. At kjolen er utstilt, med dronningen til stede, viser kanskje at grekerne nå har et avslappet forhold til sin gamle kongefamilie.  

Dronning Anne-Marie og prins Nikolaos. Foto: Andreas Megos.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *