Dronning Astrids tiara

Dronning Astrids tiara bæres utelukkende av den belgiske dronningen. Det er et smykke som har fulgt familiens dramatiske historie.

Belgias dronningtiara, laget til dronning Astrid i 1926.
Dronning Astrids tiara.

I Belgia kalles tiaraen De ni provinsenes tiara, fordi de elleve, store diamantene som topper smykket, representerer de ni (den gang ti) provinsene i Belgia, samt Kongo, som i 1926, da tiaraen ble laget, var en del av Belgia.

Tiaraen er den største og mest betydningsfulle smykket i det belgiske kongehuset, og blir bare båret av hustruen til den regjerende monarken. Eller som en gang i fremtiden, av monarken selv, når 18 år gamle kronprinsesse Elisabeth blir dronning.

Skapt for Astrid av Sverige

Dronning Astrid av Belgia.
Dronning Astrid av Belgia, med den endelige versjonen av bryllupsgaven.

I 1926 stod det to praktfulle kongelige bryllup i Sverige og Belgia, men det var med samme paret: Astrid av Sverige og Leopold av Belgia. 4. november ble prinsesse Astrid viet til kronprins Leopold i Stockholm. Det var en borgerlig vielse og seremonien ble holt i stadshuset. Den religiøse vielsen ble feiret i Brussel 10. november. Og ettersom det var det fremtidige belgiske kongeparet som giftet seg, var gavene de fikk ikke til å kimse av.

Astrid og Leopold på sin bryllupsdag 10. november 1926.
Astrid og Leopold på sin bryllupsdag 10. november 1926.

Den største og mest kostbare gaven var til den populære bruden. Astrid fikk en praktfull diamanttiara av den belgiske regjeringen, laget av den belgiske gullsmeden Van Bever. Den europeiske diamanthovedstaden Antwerpen ligger i Belgia og det var der stenene var blitt slipt, etter at de var blitt gravd ut i belgisk Kongo.

Dronning Astrids tiara i sin originale form.
Dronning Astrids tiara i sin originale form.

I 1926 var Art deco-stilen høyeste mote og det vil ofte si geometriske mønstre. Hoveddelen av tiaraen, den nederste delen, er utformet i en stilisert gresk meanderdesign, som var veldig på moten på 1920-tallet. Denne delen er fleksibel og kan brukes både som armbånd og halsbånd.

Astrid, Hertuginnen av Brabant (som er kronprinsessetittelen i Belgia) med sin nye tiara.

I den originale versjonen er tiaraen toppet med 11 store diamanter montert på nåler. Det er imponerende store steiner som veier nesten 100 karat til sammen, men vi kan alle se at smykket ser litt corny ut i sin opprinnelige form. Og det gikk ikke lang tid før Astrid fikk tiaraen endret og de store diamantene rammet inn i spisse buer og som dannet et veldig harmonisk smykke.

Astrid med tiaraen uten diamanter.

Du kan lese om en annen av dronning Astrids tiaraer her: Dronning Astrids Art Deco-tiara.

Ga dronning Astrids tiara til kone nummer 2

Etter dronning Astrids tragiske og tidlige død i en bilulykke i 1935 ble tiaraen båret av kong Leopolds andre kone, Lilian, prinsesse av Rethy. Utrolig nok vil jeg si, men Lillian hadde i alle fall den gode smak og ikke bære smykket som tiara, men som armbånd.

Lillian Baels og kong Leopold giftet seg i all hemmelighet i 1941, mens landet var okkupert av tyske styrker. Belgierne tilga dem aldri og de forble på siden av det belgiske samfunnet. Her bærer hun flere av Astrids smykker.
Et halskjede i gull med diamanter fra dronning Astrids tiara.
Lillian fikk også laget ethalskjede i gull med diamanter fra dronning Astrids tiara.

Dronningsmykket

Leopold var blitt så upopulær under krigen at han valgte å abdisere til fordel for sin eldste sønn Baudouin i 1950. Etter ti år som konge giftet han seg med den spanske adelskvinnen Fabiola i 1960. Hun var en prakfull brud i hvit silkekjole kantet med hvit mink og på hodet tronet dronning Astrids tiara, som var bryllupsgaven fra Leopold.

Baudouin og Fabiola på deres bryllupsdag 15. desember 1960.

Siden har tiaraen blitt bærebjelken i den belgiske, kongelig juvelsamlingen, som er forbausende liten tatt i betraktning hvor rike de har vært.

Dronning Fabiola med dronning Astrids tiara, uten de store diamantene i buene.
Dronning Fabiola med dronning Astrids tiara, uten de store diamantene i buene.

Baudouin døde uventet i 1993, bare 63 år gammel. Han og Fabiola fikk aldri barn, og det ble hans lillebror Albert som etterfulgte ham som konge. Og Fabiola overleverte dronning Astrids tiara til Alberts hustru Paola.

Dronning Fabiola av Belgia med dronning Astrids tiara.
Dronning Fabiola av Belgia med dronning Astrids tiara.

Albert og Paola var Belgias regentpar i 20 år før Albert abdiserte i 2013 og slapp sin eldste sønn Philippe til. Og dermed fikk dronning Astrids tiara sin femte bærer: dronning Mathilde

Mathilde og Philippe, Belgias kongepar. Offisielt fotografi.
Mathilde og Philippe, Belgias kongepar. Offisielt fotografi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *