Dronning Désirée foraktet Sverige

Karl Johans hustru dronning Désirée (1777-1860) i 1811 da hun nylig var blitt svensk kronprinsesse. Hun var ikke så interessert i sitt nye land og ble til liten støtte for sin mann.
Karl Johans hustru dronning Désirée (1777-1860) i 1811 da hun nylig var blitt svensk kronprinsesse. Hun var ikke så interessert i sitt nye land og ble til liten støtte for sin mann.

At Désirée Clary kunne ende som dronning, var det ingen som tenkte da hun ble født i 1777. Frankrike var et rigid klassesamfunn: Den klassen man var født i, døde man i. Så kom Den franske revolusjonen i 1789 og kastet om på livet for mange. Noen mistet alt, andre nådde høyder det før hadde vært umulig å forestille seg.

Mister Napoleon, får Bernadotte

Dronning Desiree ble født i Marseille. Hennes far var en velstående silkehandler og rådmann.
Dronning Desiree ble født i Marseille. Hennes far var en velstående silkehandler og rådmann.

I 1794 er revolusjonen i sitt femte år og har utviklet seg til et rent terrorvelde. Ingen er trygge. Hvem som helst kan bli arrestert og henrettet. Da en av brødrene til Désirée blir pågrepet, sender familien henne til mannen de tror kan hjelpe: Joseph Bonaparte. Hun er 17 år og vakker og de regner med at hennes sjarm kan hjelpe. Det gjorde familien rett i for broren blir frigitt, og som takk inviterer Désirée Joseph med hjem. Joseph kommer, og tar også med seg sin yngre bror, den nyutnevnte brigaderen Napoleon Bonaparte.

Hjemme hos familien Clary treffer Joseph Désirées eldre søster Julie. Det er virkelig en match, for noen måneder senere gifter Julie og Joseph seg. Ikke nok med det, Napoleon og Désirée blir forlovet.

Den politiske utviklingen spinner nærmest ukontrollert av gårde. De som utnevnte Napoleon mister plutselig makten, og for å sikre sin posisjon drar han tilbake til Paris. Napoleon kommer i rett øyeblikk. Han hindrer et kuppforsøk, og som belønning forfremmes han. Det var ikke alt for i Paris møter Napoleon sin store kjærlighet: Josephine. Han blir helt besatt, og til tross for protester fra hele familien, gifter Napoleon seg med Josephine i mars 1796. Désirée må se seg om etter en ny mann å gifte seg med.

Franske Jean Baptise Bernadotte ble i 1818 kong Karl Johan 14. av Sverige.
Franske Jean Baptise Bernadotte ble i 1818 kong Karl Johan 14. av Sverige.

Akkurat det går greit. Ikke lenge etter bruddet, møter hun general Jean Baptiste Bernadotte. Han er 35 år og hun 21 da de gifter seg i august 1798. De kjenner hverandre ikke særlig godt, for dette er mest av alt et fornuftsekteskap. Året etter, i 1799, føder Désirée sitt eneste barn, sønnen Oscar.

Uvillig svensk kronprinsesse

Dronning Desiree som svensk kronprinsesse. Hun bærer den svenske hoffdrakten.
Dronning Desiree som svensk kronprinsesse. Hun bærer den svenske hoffdrakten.

I 1810 velger svenskene til alles overraskelse Jean Baptiste Bernadotte til tronfølger for den barnløse kongen, Karl 13. Désirée forstår ikke, eller vil i alle fall ikke forstå, hvor enestående dette er. For henne er Sverige et ubetydelig sted ved Nordpolen, som hun ikke behøver å forholde seg til, og hvis eneste funksjon er å gi henne en flott tittel. Men hun får marsjordre av sin mann, og i januar 1811 drar hun til Stockholm sammen med 11 år gamle prins Oscar.

Stockholm og Sverige faller overhodet ikke i smak. Kulden er ikke til å holde ut, og hoffet er kjedelig. Den daværende svenske dronningen, Charlotte, beskriver Désirée  ubarmhjertig i sin dagbok: «Hun er godhjertet, sjenerøs og hyggelig, når hun velger å være det, og hun er ingen intrigemaker, men hun er også et umodent, bortskjemt barn, som hater alle krav, og som ikke klarer å håndtere noen form for representasjon. Hun er en fransk kvinne som misliker og klager over alt som ikke er fransk, og derfor er hun ikke likt», skriver dronningen. Désirée så ikke særlig svensk ut heller. I likhet med mannen var hun svært mørk, med sort hår og brune øyne, men i motsetning til han var hun liten.

Til lettelse for seg selv og hoffet drar Désirée allerede på våren tilbake til Paris, mens mann og barn blir igjen i Sverige. Sin mann, som nå kaller seg Karl Johan, treffer hun en gang i Paris i 1814 og sin sønn ser hun ikke før i 1822.

Dronning Désirée i Paris

Dronning Désirées store kjærlighet var hertug Richelieu (1766-1822). Han var en intellektuell kapasitet og fant nok Désirée temmelig intetsigende.
Dronning Désirées store kjærlighet var hertug Richelieu (1766-1822). Han var en intellektuell kapasitet og fant nok Désirée temmelig intetsigende.

Forholdet til Karl Johan hadde vel aldri vært særlig inderlig, og trygt tilbake i Paris forelsker Desirée seg dypt i den franske utenriksminister, hertug Richelieu. Den kjærligheten er på ingen måte gjengjeldt. Hertugen forsøker faktisk å holde seg langt borte fra den svenske kronprinsessen (fra 1818 dronning) som høfligheten tillater det. Men Désirée gløder, og hun passer på å være der hun vet hertugen kommer til å dukke opp. Ikke at hun tør å snakke med ham, men å være i samme rom som sin kjærlighet, er glede stor nok. Sladderen begynner raskt å gå, naturligvis, og man tar til å smile bak hennes rygg. Snart når ryktene om Désirées åpenbare forelskelse Sveriges bredder. Karl Johan sender formanende brev ned til henne, men det bryr hun seg ikke noe om. Désirées følelser for hertug Richelieu er like sterke til han dør i 1822.

Dronning Desirée i Sverige

Oscar (1799 - 1869) var dronning Désirée og Karl Johans eneste barn. Hun overlevde dem begge.
Oscar (1799 – 1869) var dronning Désirée og Karl Johans eneste barn. Hun overlevde dem begge.
Josefina (1807-1876) var sønnedatter av Napoleons først hustru Josephine. Kamétiaraen er en arv etter henne og beginner seg fortsatt i det svenske kongehuset.
Josefina (1807-1876) var sønnedatter av Napoleons først hustru Josephine. Kamétiaraen er en arv etter henne og beginner seg fortsatt i det svenske kongehuset.

Hertugens død er nok en medvirkende årsak til at Désirée drar tilbake til Sverige i 1823, men det finnes også en annen grunn. Hennes sønn, kronprins Oscar, har endelig lykkes med å finne en prinsesse som vil gifte seg med ham. Bernadottene har jo ikke en dråpe kongelig blod i årene, og blir sett ned på av andre kongefamilier. De færreste av dem kan avse en av sine prinsesser til Oscar, selv om han har en kongekrone i vente. Men i Bayern treffer han Josefina av Leuchtenberg. Hun sier ja, og dronning Désirée bestemmer seg for følge sin nye svigerdatter til Stockholm.

Nå har Désirée og Karl Johan vært så lenge fra hverandre at det ikke lenger er noen egentlig nærhet mellom dem. Likevel, hun er jo forbindelsen til den skjellsettende og eventyrlige tiden i Frankrike da de var unge, og ekteparet holder alltid en vennlig tone, når de treffer hverandre. Désirée blir kronet også, over ti år etter sin mann, i 1829.

En eksentrisk dronning

Dronning Désirée forsøkte å spille dronningrollen, men det gikk dårlig.
Dronning Désirée forsøkte å spille dronningrollen, men det gikk dårlig.

Svensk lærer dronning Désirée seg aldri, og representasjon er ikke noe som passer hennes personlighet. Men i det første tiåret forsøker hun i alle fall, og inviterer til ball og andre underholdende tilstelninger. En morsom historie forteller om en mottagelse på slottet: En hoffdame lærer henne noen høflighetsfraser på svensk, som Désirée selvfølgelige ikke forstår noe av. Dronningen hilser pent på en eldre herre og spør: «Har De barn?» «Ja, Deres Majestet. Jeg har to», svarer mannen. «Er De gift?», er dronningens oppfølgingsspørsmål, helt uvitende om at hun har byttet om på spørsmålene. Det hele kunne ha blitt nokså pinlig, dersom noen hadde tatt henne alvorlig. Karl Johan dør i 1844, og som enkedronning blir hun enda mer en perifer person ved hoffet. Den pliktoppfyllende svigerdatteren Josefina passer derimot oppgavene som dronning forbilledlig.

Resten av sitt liv lever Désirée sitt eget liv. Hun snur døgnet. Dronningen står ikke opp før ved totiden på ettermiddagen og går som regel ikke og legger seg før ved firetiden på natten. Désirée liker å gå i operaen, men ikke rent sjelden kommer hun først når forestillingen er over. Middag spiser hun etter midnatt og etterpå tar hun alltid en tur i vognen. Hvis det er dårlig vær, kjører de rundt og rundt på gårdsplassen, mens hun roper «kring, kring». Hun mener «omkring», altså rundt, som er et av de få svenske ordene hun kan. Bestemors sirkel kaller barnebarnet, den fremtidige Oscar 2., banen på gårdsplassen.

Lengter til Frankrike

Dronning Dèsirèe soverom på Rosersberg slott like utenfor Stockholm. Mange av slottets interiører er fra hennes tid.
Dronning Dèsirèe soverom på Rosersberg slott like utenfor Stockholm. Mange av slottets interiører er fra hennes tid.
Foto: Mårten Hougström.

To ganger forsøker dronning Désirée å komme tilbake til Paris, men begge gangene faller planene i fisk. Hun er så redd for havet at hun ikke makter å gå om bord i båten som skal ta henne dit. Så årene går, og hennes deilige Frankrike ble mer og mer en svunnen drøm. Det må likevel være tilfredsstillende for henne å se dynastiet hun var stammor til, vokse. Oscar og Josefina får fem barn sammen, og Oscar noen utenom ekteskapet også. Désirée er både tipptipptipp- og tipptippoldemor til kong Harald.

På sin siste dag på jorden, 17. desember 1860, drar dronning Désirée til operaen. Under forestillingen føler hun seg plutselig dårlig og ber om å bli brakt hjem til Stockholm slott. Der dør hun kort tid etterpå, sittende i en lenestol, åttitre år gammel.

Désirée forble en fremmed i Sverige, fanget i en rolle hun hverken ønsket eller mestret. Hun ble dronning ved en tilfeldighet, og når så skjedde, hadde hun få eller ingen ferdigheter for å lykkes i rollen. Hun gjorde ikke noe galt, men ikke så mye riktig heller. Selv den dag i dag må man smile litt av dronning Désirée.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *