Dronning Elizabeth 93 år

21. april 1926 fikk hertugparet av York, Bertie og Elizabeth sin første barn, datteren Elizabeth. Som historien ville det ble hun 25 år dronning av Storbritannia. Det betyr at Elizabeth i dag kan telle 93 år og av dem har hun sittet 67 år på tronen.

Dronning i Elizabeth i gult.
Droning Elizabeth har sin egen stil. Sterke farer, slik at hun syns godt, matchende hatt med liten brem, slik at den ikke skygger for ansiktet, en kolossal diamantbrosje og sort håndveske.

Faren var nest eldste sønn til kong George 5., og hadde giftet seg med den skotske adelskvinnen lady Elizabeth Bowes-Lyon tre år tidligere, og var kjent som hertugen og hertuginnen av York.

Du kan klikke her for å lese om bryllupet til Elizabeth og George.

1936 var året man fikk tre konger i Storbritannia. I januar døde kong George 5. og hans eldste sønn overtok under navnet kong Edvard 8. Fra første stund gjorde han det klart at ville ha sin elskerinne, fru Wallis Simpson, som sin dronning. Da det ble klart for Edvard at det var umulig, tok han konsekvensen av det. I desember 1936 abdiserte han til fordel for sin yngre bror, hertugen av York.

Du kan klikke her for å lese om bryllupet mellom Wallis og Edvard.

Brått tronarving

Elizabeth ler hjertelig mens hun sitter på farens fang. Ellers ser vi Margaret og Elizabeth, dronningmoren.
Elizabeth ler hjertelig mens hun sitter på farens fang. Ellers ser vi Margaret og Elizabeth, dronningmoren. Bildet er tatt før abdikasjonen i 1936.

Bertie tok tittelen kong George 6. og hans eldste datter Elizabeth, som var 10 år, ble samtidig direkte tronarving. Livet ble selvfølgelig svært endret. Fra å se frem til et nokså privat liv, var hun nå offentlig eie og ville være det for resten av livet. Heldigvis har hun et lyst sinn og blir ikke lett nervøs, og klarer rollen godt som dronning – noe som nok er én forklaring på hennes lange liv og gode helse.

Kong George 6 var storrøyker og hadde dårlig helse. Han døde bare 56 år gammel i 1952. Dermed ble Elizabeth dronning 25 år gammel. I år er det 66 år siden hun ble kronet og det begynner å bli få briter som i det hele tatt husker en annen monark enn henne.

Dronning Elizabeth og prins Philip en gang på 50-tallet.
Dronning Elizabeth og prins Philip en gang på 50-tallet. Han har vært hennes store støtte siden de giftet seg i 1947. Han har pensjonert seg, men det ser ikke ut til å være på tapeten for Elizabeth.

På sin 21-årsdag holdet hun en tale at hun skulle bruke hele sitt liv på sin rolle, om nå dette livet ble kort eller langt. Og for hennes del umuliggjør dette løfte muligheten for abdikasjon. Det kan hende hun angrer på nå. For selv om hun er en usedvanlig sprek 93-åring, er det grenser for hvor langt kreftene strekker. Det hadde ikke vært så dumt å slippe Charles til. Han fylte tross alt 70 år i fjor og må sies å være mer enn klar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *