Dronning Elizabeths egen rubintiara

Dronning Elizabeths rubintiara er ikke arvegods, som så mye annet hun har, men noe hun fikk laget i 1973. Stenene fant hun i smykker hun hadde fått til bryllupet sitt i 1947.

I den svært rikholdige kongelige smykkesamlingen fantes det, naturligvis, allerede en rubin-og diamanttiara, men den var det moren hennes, dronningmoren, som brukte, så da var det like greit å skaffe seg en ny.

Dronning Elizabeths rubinstiara. Laget i 1973 av det britiske juvelerfirmaet Garrard. Alle er ikke like begeistret , men smykket har vært en av Elizabeths favoritter.

Dronning Elizabeth har sikkert et smykkeskrin for de smykkene hun bruker til hverdags. Men med hennes enorme smykkesamling er det mer sannsynlig at hun også har i et smykkehvelv. Og når hun kler seg i sin fineste stas, har rubintiaraen med de fem rosettene, vært blant favorittene.

Offisielt bildet av dronning Elizabeth med sin egenbestilte tiara. Halskjedet med matchende øredobber var en gave fra en gulfstatene.

Som nevnt fantes det i de kongelige samlinger allerede en rubintiara. Den hadde dronning Elizabeth etter sin tippoldemor, dronning Victoria, men hennes mor, dronningmoren, hadde tatt hånd om dette indiskinspirerte hodesmykket og da ble det til at dronning Elizabeth bestilte en ny diamant- og rubintiara.

Dronningmoren med rubintiaraen som opprinnelig ble laget til dronning Victoria. Selv om smykket tilhørte kronen, bar dronningmoren det så lenge hun levde. Først etter hennes død valgte datteren dronning Elizabeth å bære smykket (hittil bare en gang).

Dronning Elizabeths rubintiara blir til

Rubinene i smykket teller 96 og de satt opprinnelig i et halskjede Elizabeth fikk i bryllupsgave i 1947 fra Burma. I deres tradisjon er 96 et særlig heldig tall. Rubiner har for dem dessuten egenskaper som beskytter sine eiere mot ondskap og sykdom, noe som er grunnen til at denne edelstenen ble valgt til smykket. Og når vi ser hvor god helse dronning Elizabeth har, er det fristende å tenke at det hadde noe for seg. Det var en særdeles kostbar gave, men vi må huske at Burma/Myanmar på denne tiden fortsatt var en del av det britiske imperiet.

Her ser vi et bilde av noen av bryllupspresangene til Elizabeth. Øverste rekke ser vi to perlehalsbånd og et diamant-og rubinhalsbånd. Under ser vi et diamanthalsbånd og i et hvitt etui rubinhalskjede fra Bruma. Så vidt vites har Elizabeth aldri båret dette smykket offentlig.

Diamantene i tiaraen kommer fra en annen av de mange bryllupsgavene Elizabeth fikk. Hans Høyhet Osman Ali Khan, Asaf Jah VII, den siste Nizam av Hyderabad i India, ba prinsesse Elizabeth å stikke innom Cartier i London og velge ut en tiara og et halskjede. Det gjorde hun. Halskjedet har hun fortsatt, men tiaraen gikk hun åpenbart lei av, og brukte stenene til rubintiaraen.

Du kan lese om Elizabeths bryllupsgaver her.

Elizabeth med tiaraen og halskjedet hun fikk fra den indiske Nizamen av Hydrabad. Begge smykkene var laget av Cartier. Bortsett fra de tre rosene, ble resten av tiaraen slaktet for å bli til den nye tiaraen.

I 1973 ga dronning Elizabeth det britiske juvelerfirmaet Garrard i oppdrag å skape en tiara, et smykke som sjelden lages i våre dager. Motivene er fem rosetter. Rubinene er satt i gull, mens diamantene trolig er satt i platina.

Tegningen Garrard laget viser Elizabeths rubintiara.

Dronning Elizabeth har tiaraer i de fleste edelstener. Du kan lese om hennes safirtiara her, eller tiaraen hun bar da hun giftet seg her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *