Dronning Elizabeths vakre perleskjellbrosje er formet, selvfølgelig, som et skjell med en perle i midten og med et lite «vannfall som renner ut» – alt i diamanter, bortsett fra perlen. Elizabeth tar gjerne brosjen frem ved spesielle anledninger når hun vil minnes moren.

Og en slik anledning var den tradisjonelle juletalen i 2020. Kanskje det var med tanke på at det er 75 år siden frigjøringen i 1945, og at Storbritannia i 2020 har opplevd sin verste krise siden krigen, da Elizabeths foreldre ble viktige symboler for kampen mot Nazi-Tyskland.
En brosje for alle anledninger
Dronning Elizabeth bærer alltid en brosje på sin venstre skulder, og hun går knapt noe sted utenfor slottsdørene uten halskjede (til daglig perler), øredobber og brosje. Og når det gjelder brosjer har hun en i nær sagt hver farge, og vil alltid finne en brosje til å matche klærne.

Den eldste brosjen, av diamanter og ametyster, tilhørte hennes tipptippoldemor Victoire, hertuginnen av Kent (dronning Victorias mor) fra første halvdel av 1800-tallet. Og siden har samlingen vokst ved at alle dronninger har etterlatt brosjer til den kongelige samlingen. I tillegg har dronning Elizabeth også blitt forært en rekke brosjer i de snart 70 årene hun har vært monark. Blant de siste er en safir- og diamantbrosje hun fikk fra Canada da hun feiret 65 år på tronen.

Men dronning Elizabeth velger ikke bare brosjer for å at den skal passe klærne. Ofte henter hun frem gave for å hedre landet eller personen som ga henne smykket. Hennes mor, dronningmoren, fikk en brosje formet som et lønneblad av sin mann 1939 da de dro til Canada for første gang som kongepar. Den brosjen bruker både dronning Elizabeth og Kate, hertuginnen av Cambridge når de har besøkt Canada.

Perleskjellbrosje
Mens Den annen verdenskrig raste i 1944 fikk dronning Elizabeth (senere dronningmoren) perleskjellbrosjen av en ganske ukjent kvinne, Winifred Hope Thomson. Smykket var designet av hennes bror, lord Courtauld-Thomson, som var sønn av en berømt skotsk oppfinner. Brosjen var blitt utformet i 1919 i London av The Goldsmiths and Silversmiths Co., Ltd.

På et tidspunkt ble smykket gitt som gave til Winifred, som under krigen ville forære landets dronning dette praktsmykket. Kong George 5. og hans hustru dronning Elizabeth hadde uventet kommet på tronen i 1936, men det viste seg å være et lykketreff. Selv om kongen var sjenert og stammet, var han i besittelse av stor pliktfølelse som viste seg å bli svært viktig da krigen brøt ut. Hans kone stod fjellstøtt ved hans side, og det var trolig det som bevet Winifred til å gi brosjen.
En favoritt
Den generøse gaven ble satt pris på. Dronningmoren kom til å bruke den ofte i sitt lange liv. Og da hun feiret sin 100-årsdag i 2000, var det nettopp perleskjellbrosjen hun valgte å pynte seg med.

Etter dronningmorens død i 2002, ble det datteren dronning Elizabeth 2. som arvet smykket. Siden da har den britiske monarken båret den ved flere spesielle anledninger – blant annet ved avduking av en statue av dronningmoren, og da hennes barnebarn Zara Phillips ‘bryllup med Mike Tindall.
