Dronning Elizabeths perleskjellbrosje

Dronning Elizabeths vakre perleskjellbrosje er formet, selvfølgelig, som et skjell med en perle i midten og med et lite «vannfall som renner ut» – alt i diamanter, bortsett fra perlen. Elizabeth tar gjerne brosjen frem ved spesielle anledninger når hun vil minnes moren.

Dronning Elizabeth (94) valgte sin perleskjellbrosje da hun holdt juletalen for 2020. Legg merke til at bare har et bilde av prins Philip. Året før kunne vi se bilder at prins William og hans familien, noe Harry og Meghan tok seg nær av.

Og en slik anledning var den tradisjonelle juletalen i 2020. Kanskje det var med tanke på at det er 75 år siden frigjøringen i 1945, og at Storbritannia i 2020 har opplevd sin verste krise siden krigen, da Elizabeths foreldre ble viktige symboler for kampen mot Nazi-Tyskland.  

En brosje for alle anledninger

Dronning Elizabeth bærer alltid en brosje på sin venstre skulder, og hun går knapt noe sted utenfor slottsdørene uten halskjede (til daglig perler), øredobber og brosje. Og når det gjelder brosjer har hun en i nær sagt hver farge, og vil alltid finne en brosje til å matche klærne.

Her er dronning Elizabeth sammen med Putin. Brosjen med en nydelig diamantinnfattet safir og med en dråpeperle, har en russisk tilknytning. Den ble i 1866 gitt av Alexandra og Edward (dronning Mauds foreldre) som en bryllupsgave til Alexandras søster Dagmar da hun giftet seg med russiske kronprinsen. Kjøpt tilbake i 1928 av dronning Mary.

Den eldste brosjen, av diamanter og ametyster, tilhørte hennes tipptippoldemor Victoire, hertuginnen av Kent (dronning Victorias mor) fra første halvdel av 1800-tallet. Og siden har samlingen vokst ved at alle dronninger har etterlatt brosjer til den kongelige samlingen. I tillegg har dronning Elizabeth også blitt forært en rekke brosjer i de snart 70 årene hun har vært monark. Blant de siste er en safir- og diamantbrosje hun fikk fra Canada da hun feiret 65 år på tronen.

Dronning Elizabeths ametystbrosje fra sin tipptippoldemor.

Men dronning Elizabeth velger ikke bare brosjer for å at den skal passe klærne. Ofte henter hun frem gave for å hedre landet eller personen som ga henne smykket. Hennes mor, dronningmoren, fikk en brosje formet som et lønneblad av sin mann 1939 da de dro til Canada for første gang som kongepar. Den brosjen bruker både dronning Elizabeth og Kate, hertuginnen av Cambridge når de har besøkt Canada.

Fire kongelige kvinner – en brosje. Lønnebladbrosjen blir gjerne tatt frem når kongehuset vil hedre Canada.

Perleskjellbrosje

Mens Den annen verdenskrig raste i 1944 fikk dronning Elizabeth (senere dronningmoren) perleskjellbrosjen av en ganske ukjent kvinne, Winifred Hope Thomson. Smykket var designet av hennes bror, lord Courtauld-Thomson, som var sønn av en berømt skotsk oppfinner. Brosjen var blitt utformet i 1919 i London av The Goldsmiths and Silversmiths Co., Ltd.

Dronning Elizabeth senere dronningmoren fikk dette smykket, en perleskjellbrosje, i 1944.

På et tidspunkt ble smykket gitt som gave til Winifred, som under krigen ville forære landets dronning dette praktsmykket. Kong George 5. og hans hustru dronning Elizabeth hadde uventet kommet på tronen i 1936, men det viste seg å være et lykketreff. Selv om kongen var sjenert og stammet, var han i besittelse av stor pliktfølelse som viste seg å bli svært viktig da krigen brøt ut. Hans kone stod fjellstøtt ved hans side, og det var trolig det som bevet Winifred til å gi brosjen.

En favoritt

Den generøse gaven ble satt pris på. Dronningmoren kom til å bruke den ofte i sitt lange liv. Og da hun feiret sin 100-årsdag i 2000, var det nettopp perleskjellbrosjen hun valgte å pynte seg med.

Dronningmoren på sin 100-årsdag i 2000, med perleskjellbrosjen.

Etter dronningmorens død i 2002, ble det datteren dronning Elizabeth 2. som arvet smykket. Siden da har den britiske monarken båret den ved flere spesielle anledninger – blant annet ved avduking av en statue av dronningmoren, og da hennes barnebarn Zara Phillips ‘bryllup med Mike Tindall.

Offisielt bilde tatt i 2016 da dronning Elizabeth fylte 90. Her er hun med tre generasjoner arvinger, og perleskjellbrosjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *