Dronning Elizabeths safirtiara

Dronning Elizabeths safirtiara ble kjøpt i 1963. Det var allerede da et gammelt smykke som 100 år tidligere var blitt båret av en fjern slektning, prinsesse Louise Marie av Belgia (1858–1924). Hun var en av de største skandaleprinsessene gjennom tidene.

Dronning med sine safirsmykker. Halskjedet fikk hun av sin far i bryllupsgave i 1947. Tiaraen er egentlig et halskjede.

Prinsesse Louise bar i sine velmaktsdager i Wien et praktfull diamant- og safirsett. Trolig ble det laget i 1875 da hun giftet seg prins Philip av Sachsen-Coburg og Gotha. Louise brukte penger som en gal rett og slett og satte seg etter hvert bunnløs gjeld. Kreditorene ville nok gjerne ha slått kloa i safirsmykkene også, for det var verdt store summer, men siden det tilhørte ektemannens familie, kunne det ikke røres, i alle fall ikke for å betale Louises gjeld. Men til slutt kom det på markedet også, og kjøperen var ingen ringere enn selveste dronning Elizabeth av Storbritannia.

Du kan lese om prinsesse Louise her.

Litt familiehistorie

Sachsen-Coburg og Gotha er navnet på to tyske hertugdømmene som ligger i de nåværende delstatene Bayern og Thüringen i Sørtyskland. Området er ikke stort så familien og har ikke vært viktige i kraft av rikdom, men de viste en utrolig evne til å gifte seg godt. For eksempel kom prins Albert, han som giftet seg med dronning Victoria, fra Sachsen-Coburg og Gotha-familien. Den svenske kongens mor, Sibylla, er derfra, og det finnes mange andre eksempler også. Da Belgia ble et eget monarki i 1830 valgte de en fra familien. Det samme gjorde Bulgaria senere.

Hovedgrenen er protestantisk, men en sidegren er katolsk som gjennom et ekteskap ble svært rike. Formuen lå i store eiendomsbesittelser i Ungarn, som jo gikk tapt etter Den andre verdenskrigen da Ungarn ble kommunistisk. For å skille dem fra hovedgrenen blir familien gjerne referert til som Sachsen-Coburg og Gotha-Kothary, og det var den delen Philip kom fra.

Halskjedet blir dronning Elizabeths safirtiara

Safirsettet som Louise bar bestod i alle fall av tiara, halskjede og øredobber, ikke umulig brosje og armbånd også. Men da inntektene ble borte, valgte de å selge de store smykkene. Det var også blitt langt mellom anledningene til å bære dem.

Her ser vi prinsesse Louise med det opprinnelige safirsettet. Hennes halskjedet er i dag dronning Elizabeths safirtara.

Tiaraen ble solgt av juvelérfirmaet van Cleefs & Arpels på 50-tallet, mens halskjedet gikk under hammeren i 1963. Utrolig nok viste det seg at kjøperen var dronning Elizabeth 2. Man skulle jo tro hun hadde nok.

Kjedet var nok litt voldsomt for hennes smak, og dessuten hadde hun fått et vakkert safirkjede i bryllupsgave av faren sin i 1947. Derfor fikk hun det nye kjedet montert som en tiara i stedet, og fikk dermed et utsøkt smykkesett.

Safirtiaren til Sachsen-Coburg og Gotha-Kothary. Dessverre har smykkedelen i dag skilt lag.

Det er jo flott at halskjedet nå befinner seg hos dronning Elizabeth. Da blir det jo faktisk bruk og vi andre kan glede seg over det. Tiaraen er det dessverre ingen som har sett på mange år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *