Dronning Elizabeths ukjent smaragdhalsbånd

11. desember inviterte dronning Elizabeth de utenlandske diplomatene til gallamiddag på Buckingham Palace. Monarken selv stilte i fineste stas og det betyr utsøkte juveler. Det som vekket oppmerksomhet var diamant- og smaragkjedet som glitret rundt halsen hennes. Dronningen nærmest dryppet av smaragder med et smykket ingen hadde sett før. Og det er utrolig, for 93-åring har allerede fire hun bruker og to hun ikke bruker!

93 år gamle dronning Elizabeth med den russiske Vladimir-tiaraen, øredobber etter mrs. Greville og altså et ukjent smaragdhalsbånd.

Dronningen har en enorm smykkesamling, og det er ting i hvelvet som ikke har sett dagens lys på flere tiår. Det så vi i fjor da Meghan Markle og prinsesse Eugnie giftet seg. Som brud stilte de med hver sin tiara, som ingen i kongefamilien hadde brukt på flere generasjoner.

Litt smykkehistorie

 Danskfødte Birgitte, hertuginne av Glouchester med smaragdsmykker. Halskjedet har sin opprinnelse i stort, indisk smykke Alexandra fikk av dronning Victoria da hun giftet seg i 1863.
Danskfødte Birgitte, hertuginne av Glouchester. Halskjedet har sin opprinnelse i stort, indisk smykke Alexandra fikk av dronning Victoria da hun giftet seg i 1863.

Som monark for et rike som en gang var verdens mektigste imperium, har dronning Elizabeth arvet mange smykker. Smaragdene etter dronning Victoria gikk dessverre ut av kongefamilien og er i dag utstilt på The Victoria & Albert Museum.

Her kan du lese min artikkel om Victorias smaragder.

Victorias svigerdatter, danskefødte dronning Alexandra (dronning Mauds mor), fikk et gedigent smaragd-, perle og diamantkjede i indisk stil til bryllupet i 1863. Det var så pass spesielt at hun knapt bar det. Hennes svigerdatter igjen, dronning Mary, brøt halskjedet opp og restene smykker i dag hertuginnen av Glouchester.

Dronning Elizabeths kjente smaragdhalsbånd

1 Delhi Durbar-halskjedet

Dette halskjedet virker svært moderne i all sin enkelhet, men det er faktisk laget så tidlig som i 1911. Smykket består av ni smaragder, som opprinnelig kommer fra av dronning Marys bestemor, hertuginnen av Cambridge. Diamantanhenget er Cullinan VII, en 8,8 karat marquise-slipt diamant. Halskjedet ble laget som en del av et smykkesett dronning Mary bestilte til Delhi Durbar, kroningen i India i 1911.

Dronning Elizabeths mest brukte smaragdkjede. Bestilt av dronning Mary til kroningen i India i 1911. Utført av juvelerfirmaet Gerrard.

2 Godman-halskjedet

Godman-halskjedet ble kjøpt av den britiske naturforskeren Frederick Godman mens han var på ferie i Bayern, på 1890-tallet. Dessverre er det ikke kjent hvor og av hvem smykkekjøpet ble gjort. Godman overlot smaragd- og diamantkjedet til sine to ugifte døtre.

Det såkalte Godman-halskjede, et diamant- og smaragdhalsbånd som tilhører dronning Elizabeth.
Det såkalte Godman-halskjede, et diamant- og smaragdhalsbånd som tilhører dronning Elizabeth.

Flere år etter Frederick Godmans død skrev døtrene hans til Lord Chamberlain, som er hoffsjefen, at de trodde de eide et smykke som en gang hadde tilhørt keiserinne Josefine fra Frankrike, første kone til Napoleon Bonaparte. De skrev videre at hvis smykke hadde en kongelig opprinnelse, kunne det kanskje ha interesse for Hennes Majestet Dronning Elizabeth II, og at hvis det vil glede Hennes Majestet, ville de være villig til å gi det til henne.

Dronning Elizabeth med The Godman necklace. 60-tallet.
Dronning Elizabeth med Godman-halskjedet. Tiaraen har sin opprinnelse i Tsar-Russland. Bildet er speilvendt.

Hoffet undersøkte smaragdhalskjedet nærmere og fant ut at det nok ikke hadde noen kongelig historie. Da de to søstrene ble informert om funnene, svarte de likevel at de gjerne ville forære dronningen smykket, med et ønske at hun av og til ville bære det. Dronningen takket søstrene for deres generøse gave og inviterte dem Buckingham Palace for et privat møte.

3-4 Dronning Elizabeths moderne smaragdhalsbånd

I de siste 20 årene har dronning Elizabeth fått to moderne diamant- og smaragdsett. Ingen informasjon er kommet ut med hvor de kommer fra, men spekulasjonene går i at dette er gaver fra de oljerike landene i Midtøsten, som den britiske kongefamilien har hatt et godt forhold til. Smykkene består av halskjede, armbånd og øredobber og er innfattet i gull.

Dronning Elizabeth i 2011 da det amerikanske presidentparet var i London.
Dronning Elizabeth i 2011 da det amerikanske presidentparet var i London.
Dette smaragdsettet ble brukt for første gang i 2000.

Liggende i hvelvet

Dronning Elizabeth kan ikke ha noe smykkeskrin. Hun må ha et hvelv for å plass til alle juvelene. Her er to halskjeder som er blitt skjøvet et stykke bakover.

5 Dianas smaragder

Da Diana kom inn i kongefamilien i 1981 fikk hun en rekke juveler av dronning Elizabeth. Det var smykker som hadde blitt båret at dronninger og skulle nå bli båret av en fremtidig, som Diana etter alle solemerker skulle bli.

Den mest kjente er diamant- og perletiaraen som hennes svigerdatter, hertuginne Kate, nå bærer. Men det var mer, blant annet et tettsittende «hundhalsbånd» etter kongefamiliens store smykkeentusiast: dronning Mary.

Diana, Prinsessen av Wales ca 1985.
Diana, Prinsessen av Wales ca 1985, med «hundehalsbåndet» i smaragder og diamanter.

Dette smykket ble laget av smaragder som var en gave fra «Ladies of India», da kong Georg og dronning Mary ble kronet i India 1911 (som keiser og keiserinne). I 1921 Mary endret smykket til den moderne Art Deco-stilen.

Dronning Mary i diamant- og smaragdsmykker.
Dronning Mary i diamant- og smaragdsmykker.

Da Mary døde i 1953 arvet Elizabeth smykket, men hun bryr seg ikke om slike tettsittende halssmykker og har aldri båret det. I nærmere 30 år ble det liggende i det store smykkehvelvet hennes inntil tronarving Charles fant sin brud, lady Diana Spencer, og Elizabeth ga det som et livslangt lån til henne. Smykket ble en av Dianas favoritter. Av og til brukte hun det også som hodebånd.

Her kan du se Diana og Charles danse, og Diana med hodebåndet.

Siste gang Diana bar smargdene var på hennes 36 årsdag 1. juli 1997 som hun feiret på Tate Gallery i London. To måneder senere omkom hun i en bilulykke og smykket kom tilbake i dronningens samling.

6 Dronningmorens smaragder

Dronning Elizabeth, dronningmoren.
Dronning Elizabeth, dronningmoren. Smykkene er arv etter mrs. Greville.

I 1942 døde mrs Ronnie Greville, en uhyre rik bryggeriarving og kongevenn. I sitt testamentet etterlot hun seg sin utsøkte smykkesamling til dronning Elizabeth (senere dronningmoren).

Hvor mange smykker er ikke kjent, men man tror mellom 60 og 70 deler. Noe bar dronningmoren gjennom hele livet, mens andre ting ikke har kommet frem i offentligheten før inntil ganske nylig, som prinsesse Eugenies tiara da hun giftet seg i 2018.

Mrs Greville hadde to smaragdhalsbånd i sin samling. Vi dessverre ikke noe om dem. Det ene, som dronningmoren ofte bar, består av store, firkantede smaragder satt i en ramme av diamanter. Dronningmoren døde i 2002 og etterlot hele sin smykkesamling til sin eldste datter, dronning Elizabeth 2., og siden har ikke smaragdkjedet vært sett.

Hva så med det andre smaragdhalsbåndet etter mrs Greville? Vel, vi vet ikke hvordan det ser ut, men det er den teorien mange heller til at dronning Elizabeths «nye» smaragdhalskjede må være dette. I så fall har det ikke vært sett offentlig siden 30-tallet.

Andre smaragdhalskjeder

7 Camillas smaragder

Camilla, hertuginne av Cornwall, har fått tilgang til smykkene etter dronningmoren, men har også bygget opp en egen samling basert på gaver fra Midtøsten særlig. Tre ganger i 2009-10 har hun båret et halssmykket av firkantede smaragder satt i diamanter.

Camilla, hertuginne av Cornwall, i 2010.
Camilla, hertuginne av Cornwall, i 2010.

8 Kates smaragder

Catherine Middleton ble gift med prins William i 2011. Som brud fikk hun låne en av dronning Elizabeths tiaraer og hun har siden fått tilgang til mange monarkens smykker, i et omfang som ikke ble Diana eller Camilla til del. Men trebarnsmoren har også fått praktfulle smykkegaver. Noen få ganger har Kate båret et imponerende smaragd- og diamantsett. Ingen informasjon er blitt gitt om smykkene som består av halskjede, øredobber og armbånd.

Cathrine, hertuginne av Cambridge med diamant- og smaragdøredobber.
Cathrine, hertuginne av Cambridge, med den lange versjonen av diamant- og smaragdøredobbene.

Du kan se hele Kates smaragdsett her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *