Dronning Ena av Spania – 50 år siden hun døde

Dronning Ena dagen hun sto brud til hennes siste tid i eksil - over seksti år. Tiaraen var en bryllupsgave fra henne mann, kong Alfonso.
Dronning Ena dagen hun sto brud til hennes siste tid i eksil – over seksti år senere. Tiaraen, den såkalte fleur-de-lis-tiaren, var en bryllupsgave fra henne mann, kong Alfonso.

21. mai 1908 gikk Ena inn San Jeronimo-kirken i Madrid som britisk prinsesse, og dro derifra som spansk dronning etter å ha blitt viet til kong Alfonso 13. av Spania. Å være dronning av Spania er ikke den enkleste kongelige rollen og Ena ante nok hvor vanskelig det kom til å bli bare minutter etter vielsen.

Terroristangrepet på bryllups-kortesjen med Ena og Alfonso.
Terroristangrepet på bryllups-kortesjen med Ena og Alfonso.

For da de nygifte satt smilende og vikende i vognen, på vei tilbake til kongeslottet, ble en bombe kastet mot dem. Alfonso og Ena unngikk så vidt å bli skadet, men over 20 ble drept og rundt 100 skadet. Så nære var de at Enas brudekjole hadde blodsprut på seg. Med andre ord, ikke en lovende start på et ekteskap.

En svært kjedelig oppvekst

Prinsesse Ena av Battenberg og dronning Victoria.
Prinsesse Ena av Battenberg og dronning Victoria.

Enas liv før hun giftet seg kunne nesten ikke vært mer annerledes enn det hun senere fikk. Hennes barndom var stille og kvelende der familien lydig fulgte bestemoren dronning Victoria (1819-1901). Enas mor, prinsesse Beatrice (1857 – 1944), var som Victorias yngste datter forutbestemt til å leve ugift for å ta seg av moren. Da Beatrice likevel får gifte seg er det, etter en intens kamp, en forutsetning at hun, og mann og barn, alltid skal holde Victoria med selskap og stå til tjenester for henne. Det betyr også at Beatrice føder sine barn der Victoria til en hver tid oppholder seg, og som den eneste så langt blir Ena født på det skotske slottet Balmoral 24. oktober 1887. Ved dåpen får hun navnene Victoria Eugenie Julia Ena.

Den kongelige sykdommen

Da Beatrice føder en sønn i 1889, viser den lille gutten seg å være bløder. Det betyr at blodet ikke levrer seg og at bløderen slutter ikke å blø når han skader seg. På denne tiden en alvorlig tilstand som betyr en tidlig død. Det er som regel guttene som blir syke, mens jentene bare er bærere. Og ettersom Beatrice er bærer betydde det at det er 50 % mulighet for at Ena er det også.

Prinsesse Beatrice med sine fire barn: Maurice, Leopold, Alexander og Ena.
Prinsesse Beatrice med sine fire barn: Maurice, Leopold, Alexander og Ena. Leopold var bløder.

Det stille og kjedelige livet ble til slutt nok for Enas far, prins Henry av Battenberg. I 1896 hadde han overtalt Victoria for fikk lov til å forlate familien for en kort stund å kjempe i koloniene. Men det ble ingen krigerkarriere på Henry. Kort tid etter ankomsten døde han av malaria 37 år gammel. Ena var bare ni år.

Den spanske frieren

Kong Alfonso 13. var Spanias konge fra det øyeblikket han ble født. Hans far hadde dødd seks måneder tidligere og etterlatt seg to døtre og en gravid kone, som viste seg å bære på en sønn. I 1905, i en alder av 19, mener Alfonso at han trenger en kone, og bestemmer seg for å oppsøke Storbritannia for å finne en passende brud.  Han ble spesielt betatt av prinsesse Patricia av Connaught, men hun kan ikke tenke seg hverken Alfonso eller en spansk dronningkrone. Da kaste Alfonso sine øyne på 17 år gamle Ena og etter sin svært kjedelige oppvekst hos bestemor, blir hun blendet av kongens oppmerksomhet, utsiktene til et nytt liv langt borte – og en dronningkrone.

Dronning Ena og kong Alfonso var lykkelige det første året de var gift.
Dronning Ena og kong Alfonso var lykkelige det første året de var gift.

Men andre er ikke like glad Alfonsos tur til De britiske øyer. Alfonsos mor, Maria Cristina, ønsker at sønnen gifter seg med en prinsesse fra den katolske familien Habsburg, som den spanske kongefamilien hadde giftet seg med i flerfoldige generasjoner. En av hovedgrunnene for Maria Cristina er religion: Alfonsos kone må være protestant. Og Ena var veldig definitivt en protestant. Men hennes onkel kong Edvard 7. gir sin støtte, og i begynnelsen av 1906 drar Ena til Spania hvor hun konverterte til katolisisme og gifter seg med sin konge.

Dronning Enas dårlig arv

Et annet problem som ble diskutert før ekteskapet, var muligheten for at Ena er bærer av blødergenet. Men når Alfonso ser Ena, ser han en stor og robust jente som fremstår som sunnheten selv. Han kan ikke få seg til å tro at hun kan bære i seg muligheten for sykdom.

Dronning Ena og kong Alfonso med deres seks barn.
Dronning Ena og kong Alfonso med deres seks barn (en sønn var dødfødt). Eldste og yngste sønn var blødere og døde unge. Nest eldste var døv og sa fra seg tronen. Det ble nest yngste sønn, Juan, som ble arvingen og som er far til kong Juan Carlos. Juan sitter foran.

Bare et år etter bryllupet føder Ena sitt første barn i mai 1907. Det tar det ikke lang tid før paret forstår at sønnen, og kronprinsen, er bløder og at det er fra Ena han har fått lidelsen. Alfonso legger all skyld på Ena, og de følelsene de hadde får hverandre kjølner for alltid. Kongeparet får ytterligere seks barn og deres siste barn, Gonzales, var også bløder. I alt fikk Ena og Alfonso fem sønner og to døtre.

Livet i eksil

I Spania blir den politiske situasjonen stadig vanskeligere for kongehuset. Alfonso gir sin støtte til upopulære kriger for å beholde spanske land i Afrika. I 1923 tar general Miguel Primo de Rivera makten med støtte fra kongen. Det gjør Alfonso svært upopulær og da det republikanske partiet vinner valg i april 1931, forlater han og kongefamilien Spania.

Dronning Ena med sin to døtre, Beatriz og Maria Cristina.
Dronning Ena med sin to døtre, Beatriz og Maria Cristina. Muligheten for at døtrene kunne være bærere av blødergenet, gjorde ekteskapsmulighetene dårlige. Men i dag har ingen av Enas etterkommere fått sykdommen.

Nå var det ingen grunn til å late som lenger og Ena og Alfonso hadde heretter lite med hverandre å gjøre. Alfonso slo seg ned i Roma, mens Ena skapte seg et nytt hjem Sveits. I 1934 døde deres yngste sønn, Gonzalo, av blødning etter det som hadde vist seg å være en mindre bilulykke. Fire år senere mistet Ena sin eldste sønn under lignende omstendigheter. Forholdet mellom Ena og Alfonso var i stor grad ikkeeksisterende da han døde i 1941.

Dronning Ena ble venn med Grace

Dronning Ena og fyrstinne Grace ble nære venner.
Dronning Ena og fyrstinne Grace ble nære venner.

Ena holdt kontakten med mange av sine kongelige slektninger i sitt lange liv i eksil, og fikk også anledning til å gjøre et nytt, berikende bekjentskap. Da filmstjernen Grace Kelly giftet seg med fyrst Rainier av Monaco i 1956, var det dronning Ena som tilbød henne støtte og råd for å hjelpe hennedet nye livet som prinsesse. Så nært ble vennskapet at Grace spurte Ena om å bli fadder til sønnen, Albert, i 1958.

Dronning Ena, hennes sønn prins Juan og med sitt oldebarn prins Felipe i armene.
Dronning Ena, hennes sønn prins Juan og med sitt oldebarn prins Felipe i armene.

Men Albert er ikke det eneste blant Europas statsoverhoder som har dronning Ena som fadder. Da Enas oldebarn Felipe skal døpes i februar 1968, får Ena komme tilbake til Spania for første gang siden 1931. Hun får være et par dager før hun dro tilbake til Sveits.

Syv år senere blir monarkiet gjenopprettet da Franco dør i 1975. Felipe blir Spanias konge i 2014 da faren hans kong Juan Carlos abdiserer, men alt dette får Ena aldri oppleve. Hun dør den 15. april 1969, nøyaktig 38 år etter flukten fra Spania.

Dronning Ena.
Dronning Ena opparbeidet seg en fabelaktig smykkesamling.

Ena, en stille prinsesse født i Skottland og en av de fem barnebarna til dronning Victoria som selv ble dronninger. Vår dronning Maud var også en av dem. De var med andre ord kusiner, men aldersforskjellen på nesten 20 år gjorde at de ikke var særlig nære. I motsetning til Maud likte Ena dronningrollen, men politikken kom i veien for et slik liv. Ena var Spanias dronning i tjuefem år, men tilbrakte langt lengre tid i eksil og hennes personlige sorger var til tider nesten uutholdelige. For selv om hun som prinsesse vant kongen og hele kongerike, ble livet hennes langt fra noe eventyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *