Dronning Letizias tiara

Ryktene hadde gått lenge. Kong Felipe hadde for flere år siden bestilt en perle- og diamanttiara til sin kone Letizia. Kanskje på grunn av de økonomiske skandalene, nølte paret å vise seg med en slik prakt. Men da dronning Margrethe feiret 75 år i 2015, fikk vi endelig se dronning Letizias tiara.

Dronning Letizia og kong Felipe var blant de mest prominente gjestene da dronning Margrethe fylte 75 år i 2015. Og det var første gang vi fik se dronning Letizias tiara.

Fleur-de-lis er fransk og betyr lilje. I denne sammenheng vil det si en stilisert lilje (sverdlilje/iris), som er «logoen» til den franske kongefamilien Bourbon. Men liljen og navnet har også vært knyttet til det spanske kongehuset i nå over 200 år. Bakgrunnen er at da kong Karl 2. av Spania døde i 1700, hadde han ingen barn som kunne arve ham. Han testamenterte derfor sin trone til søsterens barnebarn, Philip av Frankrike. Dermed ble navnet også på den spanske kongefamilien Bourbon og deres tegn liljen, som ses under.

Fleur-de-lis

Vi finner derfor fleur-de-lis i den spanske kongefamiliens smykker, blant annet. Mest kjent er prakttiaraen dronning Ena (Victoria Eugenie) fikk av sin mann, kong Alfonso 13., da de giftet seg i 1906. Så det er på ingen måte noe nytt grep tok da han bestilte smykket til Letizia.

Du kan lese om dronning Ena her.

Dronning Ena med Fleur-de-lis-tiaraen fra 1906.

Letizias tiara

I over fem år før vi så smykket i København, gikk ryktene om at Felipe hadde fått laget en ny tiara til sin brud. Den skulle være laget av diamanter og perler og med en fleur-de-lis i midten. Liljen kunne tas av å brukes som brosje, og den delen begynte Letizia å bruke allerede i 2008. Smykket er laget av det anerkjent spanske juvelérfirmaet Ansorena.

Dronning Letiza med kongehusets løkketiara. Legg merke til at hun har feste ordensbåndet med en brosje som tilhører fleur-de-lis-tiaraen hennes.

Dronning Letizas tiara

Da vi endelig fikk se dronning Letizias tiara i København, fikk vi også detaljene. Som nevnt er smykket laget av perler og diamanter, og satt i 18 karat hvitt gull. Det er til sammen 450 diamanter som danner et bølgemønster, eller c’er, og i midten ser vi fleur-de-lis-motivet, som altså kan tas av og brukes som brosje. Diademet er toppet med ti store australske perler.

Fra Spania er kommet historier om at Felipe betalte 50 000 euro for tiaraen, men også at Ansorena skal ha gitt den til den spanskfødte dronningen.

Hvorfor disse hemmelighetene? Trolig er kongehuset, dvs kong Felipe, lenge vært engstelig for å bli sett på som sløsaktige etter finanskrisen i 2008. Derfor et Felipes gave til Letizia fått en myk introduksjon.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *