Dronning Margrethe enke i ett år

Dronning Margrethe alene på balkongen på Amalienborg slott
Dronning Margrethe er nå alene. Hun savner nok den støtten hun alltid kunne regne med fra Henrik.

Dronning Margrethe enke i ett år. De fikk femti år sammen, men 13. februar 2018 døde prins Henrik.

Margrethes store frykt da hun da hun var ung, var at hun skulle bli dronning uten å ha en mann ved sin side. Det slapp hun. I prins Henrik (1934 – 2018) fikk hun livsledsageren hun trengte. Nå har hun i ett år måttet leve uten ham.

Prins Henrik og dronning Margrethe en gang på 70-tallet. De sluttet aldri å interessere seg for hverandre.
Prins Henrik og dronning Margrethe en gang på 70-tallet. De sluttet aldri å interessere seg for hverandre.

«Han inviterte meg til lunsj. Jeg hadde aldri spist lunsj med noen på den måten – jeg var ute alene med en mann. Og ja, dette var det første kjærestetreffet i mitt liv. Jeg husker at han plukket meg opp i sin grønne, åpne sportsbil, det hadde vært en svært kald vinter, også i England, og så ble det en varm vår med påskeliljene i Hyde Park som blomstret i slutten av april. Været var fint. Den kvelden innså jeg at jeg var forelsket i ham.»

Slik forteller Margrethe om sitt første romantiske møte med prins Henrik i biografien «Enegænger – Portret av en prins» fra 2011. Den unge mannen het Henri Marie Jean André, greve de Laborde de Monpezat og var diplomat ved den franske ambassaden. Dette var altså våren 1966. Nå gikk det fort, men når man møter kjærligheten er det ingen grunn til å nøle. Sankthansaften samme år frir Henri til Margrethe, og får ja.

Helst en utlending

Alle var selvfølgelig nysgjerrig på hvilken livsledsager Margrethe skulle velge da hun var ung. Som tronfølger alt det i hennes lodd å bli dronning og monark, og mor til en ny monark. Hvilken ektefelle hun valgte var på ingen måte likegyldig.

De danske prinsessene Margrethe, Benedikte og Anne Marie ca 1960.

De danske prinsessene Margrethe, Benedikte og Anne Marie ca 1960

Moren, dronning Ingrid (1910 – 2000), oppfordret sine døtre til å gifte seg med en utlending. Det å ha svigerfamilie og venner i landet kunne komme til å utgjøre en litt tyngende «bagasje». Og alle tre, Margrethe, Benedikte og Anne-Marie, fulgte rådet. Ikke én av dem valgte en danske til ektemann. (Heller ingen av Margretes sønner har giftet seg med danske piker, så rådet er åpenbart godt).

Henri kommer til Danmark

Nyforlovet. Grev Henri og tronfølger prinsesse Margrethe i 1966.
Nyforlovet. Grev Henri og tronfølger prinsesse Margrethe i 1966.

2. september 1966 kan dansk presse fortelle at tronfølger prinsesse Margrethe skal forlove seg med en fransk greve. At pressen har fått ferten i saken, var ikke etter planen. Margrethe har ennå ikke truffet sin svigerfamilie og må sporenstreks ringe til Frankrike og introdusere seg som deres kommende svigerdatter.

Få dager senere henter Margrethe sin utkårede på flyplassen, foran et samlet pressekorps. På sitt første besøk i Danmark får Henri det første innblikket i et kongelig liv: De store øyeblikkene i livet er ikke bare private, de må også deles med danskene. 10. juni 1967 blir Margrethe og Henrik, som blir hans danske navn, viet i Holmens Kirke i København.

Hvorfor ikke kong Henrik?

Prins Henrik var en fargerik skikkelse. Han feide inn som en sofistikert og kontinental vind da han giftet seg med Margrethe i 1967. Han trivdes godt med alle de vakre tingene og tradisjonene rundt seg, og slik sett passet livet som kongelig ham godt. Hva som falt ham tungt for brystet, var at han ikke fikk kalle seg konge. Ikke det at han mente han skulle være regent, men akkurat som en konges kone er dronning, burde en dronnings mann bli titulert konge. Det ble for mye, for danskene – og muligens for Margrethe også. Var det ikke nok å være prins?

Henrik var en mann med utsøkt smak. Han ga sin kone mange vakre smykker. Du kan lese om dem her.

Prins Henrik og dronning Margrethe på kongeskipet Dannebrog juni 2017.
Prins Henrik og dronning Margrethe rakk å feire gullbryllup. Her er de ombord på kongeskipet Danebrog juni 2017. Foto: Kongehuset.dk

Men selv om Margrethe nok til tider var dyktig lei av utspillene hans, var det heller ikke vanskelig å se at prins Henrik interesserte og fascinerte henne – gjennom hele deres 50 år lange ekteskap. Og at Henrik syntes Margrethe var en stilfull, intelligent og flott kvinne, var åpenbart.

Likevel aktet

Prins Henriks forhold til danskene var ikke alltid enkelt, men den respekten som ble vist ham i dagene etter hans død og frem til begravelsen, var rørende. Det var et blomsterhav ved Amalienborg slott, og det sto tett av mennesker langs gatene da båren hans kjørte forbi. Synlig rørt, fant dronning Margrethe trøst i varmen og oppmerksomheten fra det danske folk.

Dronning Margrethes sarkofag.
Dronning Margrethes sarkofag.

Det vekket oppsikt at han ikke ville begraves ved sin kone i sarkofagen de allerede har fått laget. Men han ville kremeres og den ene halvparten av asken skulle spres over dansk sjø, mens den andre er satt i en urne i parken på Fredensborg slott utenfor København. Det var der Margrethe og Henrik likte seg best.

Livet uten Henrik

Nå har det gått et år. Margrethe har vært enke et år. Hun har gått gjennom alle bursdager og høytider alene. Jula ble som vanlig feiret ved Marselisborg slott utenfor Aarhus. Men denne gangen med begge sønnene og deres familier til stede. Det var godt å ha dem der. Da føltes det ikke så tomt, fortalte hun nylig til Aarhus Amtstidende.

Utad merker ikke danskene så meget. Dronningen utfører sine oppgaver som hun alltid har gjort, og det ville ha vært utypisk av henne å ikke gjøre det hun er født til så godt hun kan – så lenge hun lever.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *