Dronning Margrethes gulltiara – gave fra Grønland

Dronning Margrethes gulltiara er av helt ny dato. Hun fikk den som gave fra Grønland da hun i 2012 hadde sittet 40 år på tronen.

At det er et smykke hun verdsetter høyt er helt tydelig, for det var nettopp gulltiaraen dronning Margrethe bar da hun holdt gallamiddag for sin eldste sønn kronprins Frederik på hans 50 årsdag.

Dronning Margrethe med sin sønn og svigerdatter på kronprins Frederiks 50-årsdag. Foto: dr.dk
Dronning Margrethe med sin sønn og svigerdatter på kronprins Frederiks 50-årsdag. Foto: dr.dk

Til settet hører det også et par øredobber, som også er laget i gull. Man kan jo da tenke seg at det som mangler nå er et matchende halskjede. Neste jubileum for den danske dronningen er 2020, da fyller hun 80, så da burde det være en mulighet.

Dronning Margrethes gulltiara

Dronning Margrethe mottok denne tiaraen av grønlandsk gull og diamanter i juni 2012 fra folket på Grønland.  Gaven har fått navnet «Naasut» som betyr blomster på grønlandsk og ble overrakt henne personlig på Amalienborg slott av styreleder Josef Motzfeldt.

Dronning Margrethes gulltiara overrekkes. Juni 2012.
Dronning Margrethes gulltiara overrekkes. Juni 2012.

På vegne av Grønlands folk hadde han følgende å si:
– Jeg håper at Deres Majestet vil betrakte gaven som takk for Deres utrettelige interesse for vårt land og for folket, som absolutt er gjengjeldt av folket.

Dronning Margrethe på sin side ble tydelig rørt og kunne bekrefte sin kjærlighet til Grønland da hun fikk den lukkede gaveesken.

Slik ser smykket ut når det ligger i boksen sin. Margrethe har selv designer øredobbene.

Med gullsmed og smykkets skaper Nicolaj Appels hjelp åpnet dronning Margrethe esken. -Det er vakkert og fantastisk,» sa hun åpenbart entusiastisk, og la til: «Jeg er dypt rørt over at jeg har fått lov til å være med å lage det».

Gulltiaraen er laget av rent grønlandsk gull og designet etter 17 grønlandske blomster. I tillegg til gull er det også enkelte diamanter på smykket. Øredobbenes design har dronningen selv gjort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *