Dronning Margrethes tale – alle symbolene

Dronning Margrethes tale 18. mars var helt eksepsjonell. For første gang i sin 48 år lange regjeringstid talte hun til danskene i en TV-sending. Hun holder nyttårstale hvert år, men aldri noe utover det. For den som så nøye etter, brakte hun med seg gode krefter. Både faren, Henrik og kronprinsparet var «med».

Dronning Margrethe holdt tale til sitt folk 18. mars. Photo: Kim Refslund, DR ©
Dronning Margrethes tale til folket holdt hun 18. mars. Photo: Kim Refslund, DR ©.

Tronfølgerbrosjen

Om du ser nøye på jakkeslaget vil du oppdage at dronning Margrethe bærer en hesteskoformet brosje i rubiner. Det er et smykke som er med henne ved svært viktige begivenheter i livet. Hun fikk det av sin far 5. juni 1953. Da hadde det nettopp vært avholdt folkeavstemning, som blant annet tillot kvinnelige tronfølgere. Det betydde at Margrethe ville etterfølge sin far på tronen og han ville gi henne dette symbolet på hell og lykke.

Prinsesse Margrethe 5. juni 1953. Etter folkeavstemningen er hun blitt tronfølger og faren kong Frederik 9. forærer henne en hesteskobrosje i rubin - for lykke.
Prinsesse Margrethe 5. juni 1953. Etter folkeavstemningen er hun blitt tronfølger og faren kong Frederik 9. forærer henne en hesteskobrosje i rubin – for lykke.

Kong Frederik døde 14. januar 1972 ble Margrethe dronning ennå ikke 32 år gammel. Som skikken er ble hun utropt av statsministeren på balkongen på Christianborg slott. Kledd i sort og med et ansikt preget av dyp sorg og dyp alvor, tok hun i mot folkets hyllest. Og festet til kragen, den lille hesteskobrosjen.

Forsiden av dansk Se og Hør etter troneskiftet i 1972.
Forsiden av dansk Se og Hør etter troneskiftet i 1972.

Her kan du lese om annen viktig brosje for dronning Margrethe.

Hjertet på rett sted

Prins Henriks skulptur "Hjertet på rett sted". Foto: Tariq Mikkel Khan
Prins Henriks skulptur «Hjertet på rett sted». Foto: Tariq Mikkel Khan

Den hvite skulpturen bak dronningen forestiller «to arbeidsomme hender og hjertet på rett sted». Den er laget av prins Henrik og bare av den grunn betyr mye. Skulpturen finnes i stor utgave og står ved Harboes Bryggeri i Skælskør. Helt siden den ble avduket i mars 2018, bare en måned etter prinsens død, har skulpturen vært bryggeriets symbol. Den store skulpturen er av bronse og måler 3,5 meter.

Du kan lese mer om skulpturen her.

Arvingene

Ved siden av Henriks skulptur står det et bilde av kronprinsparet, Mary Frederik. Bildet er tatt 13. mai 2014, dagen før de giftet seg. Da var det gallaforestilling på det kongelige teater og de har gjort seg klare til å dra. Nå er det gått 16 år og paret fått fire barn. Monarkiets fremtid hviler trygt hos Frederik og Mary.

Mary Donaldson og kronprins Frederik 13. mai 2004.
Mary Donaldson og kronprins Frederik 13. mai 2004.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *