Dronning Marie av Romania

Dronning Marie av Romania elsket dronningrollen og spilte den med sans for teater.
Dronning Marie av Romania elsket dronningrollen og spilte den med sans for teater.

Dronning Marie av Romania (1875-1938) ble den av dronning Victorias barnebarn som hadde størst suksess i dronningrollen. Hun var i sin tid verdensberømt og forgudet av sitt folk. Men hennes eldste, ufordragelige sønn formørket Maries siste leveår.

Marie vokste opp til å bli en nydelig jente. Med sitt praktfulle, blonde hår og store blå øyne ble hun regnet for å være blant dronning Victorias vakreste barnebarn.

Hun var også en av dronningens fem barnebarn som ble dronninger. Blant dem finner vi får egen dronning Maud.

Marie var eldste datter og barn nummer to til Alfred, Hertug av Edinburgh og Maria, storfyrstinne av Russland. Alfred var sønn av dronning Victoria, mens Maria var tsar Alexander 2s eldste datter.

Uten vilje

Unge Marie var en ettertraktet prinsesse.
Unge Marie var en ettertraktet prinsesse.

Egentlig skulle Marie ha vært dronning av Storbritannia. Den britiske tronarvingen, senere kong George 5., ble dypt forelsket i sin unge kusine, prinsesse Marie — og hun i ham. Marie var så vidt kommet i tenårene, men beileren hennes var tålmodig og ventet. Da han fridde, ville begges fedre mer enn gjerne gi sin tillatelse.

Men Maries mor, den meget bestemte Hertuginnen av Edinburgh, ville ikke vite noe av det. Hun hatet det engelske hoffet og ville ikke se sin datter der for alt i verden. Men hun hun hadde også en filosofi å gifte bort sine døtre så tidlig som mulig, før de hadde utviklet noen egen vilje og begynte å tenke selv.

Hun dyttet derfor sin 17 år gamle datter over i armene på den 10 år eldre rumenske kronprinsen, Ferdinand. Hadde Marie fått gifte seg med sin første kjærlighet, hadde hun nok fått et lykkeligere ekteskap, men på en annen side – neppe fått anledning til å spille en internasjonal rolle.

Ung kronprinsesse

Nygifte Marie i rumensk folkedrakt.
Nygifte Marie i rumensk folkedrakt.

Da Marie kom til Romania like etter sitt bryllup i januar 1893, hadde landet ikke vært uavhengighet mer enn 15 år. Før hadde det vært en del av Det ottomanske rike (i dag redusert til Tyrkia) og Romania lå i støpeskjeen som nasjon.

Rumenerne hadde valgt seg en tysk fyrste som deres første kong.  Han, Carol 1., var gift med den eksentriske og kunstneriske Elisabeth, men de fikk ingen arving sammen. Det løste Carol ved å utnevne sin nevø Ferdinand som tronfølger.

Carol 1. tok sin kongegjerning svært alvorlig. Ifølge hans kone sov han med kongekronen på. Han stolte knapt på noen, og nevøen og hans kone ble holdt under oppsikt. Livet som kronprinspar var i de første årene kjedelig og ensomt. Marie kom heller ikke så godt overens med dronning Elisabeth, som viste seg å være litt av en intrigemaker.

Mistet barna

Dronning Elisabeth og kong Carol av Romania. Ferdinand står til venstre og vi ser Marie i midten.
Dronning Elisabeth og kong Carol av Romania. Ferdinand står til venstre og vi ser Marie i midten.

I oktober 1893 fødte Marie en sønn og tronarving. Han ble døpt Carol etter kongen. Og da neste barn, som ble født i oktober 1894, var en pike, fikk hun navnet Elisabeth.

Oppkallingen hadde Marie lite igjen for. Den halvgale dronningen sørget for at Marie mistet omsorgen for sine to eldste barn, og påtok seg selv å oppdra dem. Det var grusomt gjort mot Marie, og ingen god idé når det gjaldt barna heller. Carol og Elisabeth utviklet seg til å bli to grunnleggende usympatiske mennesker.

Men Marie var en livsglad kvinne, og selv om hun ikke hadde utviklet noe særlig personlighet eller vilje da hun giftet seg, tok hun raskt igjen det forsømte. Det er vanskelig å få et bilde av ekteskapet med Ferdinand, men det ser ut til å være bred enighet om at Marie fortrakk andre menn enn ektemannen. Av de seks barna Marie fikk, er man bare helt sikker på at Ferdinand er faren til de to eldste.

Barn med andre menn

Marie med yndlingsdatter Ileana i 1913.
Marie med yndlingsdatter Ileana i 1913.

I et brev t il en amerikansk venninne forteller hun at forholdet til ektemannen hadde «utviklet seg fra avsmak til avsky». Der tok nok Marie litt i, for ekteparet jobbet i alle fall bra sammen de 35 årene de var gift. Ferdinand hadde stor tiltro til Marie — og det var i praksis hun som bestemte da de ble kongepar i 1914.

I 1900 fikk Marie datteren Maria (Mignon).  Hun sa selv at faren var den russiske storfyrst Boris Romanov. Tre år senere kom det fjerde barnet, prins Nicholas. Det er alminnelig antatt at Maries trofaste venn i Romania, fyrst Barbu ¸Stirbey, var far til hennes to yngste barn, prinsesse Ileana og prins Mircea. Den yngste gutten døde i 1916, bare tre år gammel.

Krigerdronningen

Dronning Marie som sykepleier. Hun gjorde en stor innsats under Den første verdenskrigen.
Dronning Marie som sykepleier. Hun gjorde en stor innsats under Den første verdenskrigen.

Det var under Den første verdenskrig (1914-1918) at Marie virkelig fikk vist hva som bodde i henne. I de to første årene forsøkte Romania å holde seg utenfor krigen ved å erklære seg nøytralt, men presset var stort fra begge fronter for å tvinge Romania til å ta parti. Marie var svært britiskvennlig. Hun var overbevist om at Storbritannia ville vinne krigen. Hennes utrettelige påvirkning førte til at Romania til slutt erklærte Tyskland krig, med den konsekvens at tyske styrker marsjerte inn i landet.

Kongeparet måtte flykte fra hovedstaden Bucuresti. Ferdinand var helt fortvilet og ville abdisere, men Marie ville ikke høre slikt prat. Hun sto last og brast med sitt folk. I løpet av sine år i Romania var hun blitt en skikkelig patriot.

Snakket Romanias sak

Folk og soldater led fryktelig. Marie jobbet som sykesøster og organiserte opprettelse av sykehus, i tillegg skaffet hun i dypeste hemmelighet amerikanske lån til fortsatt krigsinnsats. Men selv det var ikke hennes viktigste bidrag for Romania og rumenerne.

Dronning Marie hadde sans for det teatralske. Her er hun ved sin egen kroning 1922. Kronen fikk hun spesiallaget.
Dronning Marie hadde sans for det teatralske. Her er hun ved sin egen kroning 1922. Kronen fikk hun spesiallaget.
Kroningen i 1922. Marie med sine tre døtre og sin svigerdatter Helene.
Kroningen i 1922. Marie med sine tre døtre og sin svigerdatter Helene.

Krigen tok slutt i november 1918, og året etter ble det holdt krigsoppgjør i Versailles. Landegrensene skulle tegnes på nytt og rumenerne syntes de burde få landområder som takk for innsatsen og som kompensasjon for alle sine lidelser.

Til å begynne med var ikke vestmaktene særlig interessert å høre på et land i randsonen av Europa. Men Marie tok delegatene med storm. Det lyktes henne å utvide Romanias territorium med 40 prosent. Marie var blitt en internasjonal superstjerne.

Og nå kunne kongeparet endelig krones også. Kong Carol 1. døde i 1914, men p g a krigen passet det ikke med noen kroning før i 1922.

Dårlig papir

Ferdinand og Marie hadde kanskje ikke et godt ekteskap, men som kongepar fungerte de godt.
Ferdinand og Marie hadde kanskje ikke et godt ekteskap, men som kongepar fungerte de godt.

Den rumenske kongefamilien var beundret og elsket av sitt folk, men i de kongelige gemakker lurte katastrofen. Tronarvingen Carol viste seg å være egenrådig og usympatisk. Mens krigen raste, hadde han i all hemmelighet giftet seg med en fraskilt, rumensk og ikke-kongelig kvinne. På den tiden naturligvis helt uakseptabelt og ulovlig, noe Carol selvfølgelig også visste.

Ferdinand tvang igjennom å få ekteskapet oppløst, og Carol ble sendt på en lengre ferietur. I Sveits traff han den søte og ordentlige prinsesse Helena av Hellas. Det var et koneemne etter Marie og Ferdinands hjerte. Nå ville endelig Carol falle til ro og ta sin oppgave som tronarving og fremtidig konge alvorlig, trodde og håpet de.

Valgte bort tronen

Helene og Carol på sin bryllupsdag. Bruden er allerede to måneder på vei.
Helene og Carol på sin bryllupsdag. Bruden er allerede to måneder på vei.

Helena og Carol giftet seg i 1921, året etter fikk de sønnen Mikael (Mihai). Tronfølgen var sikret og dynastiet kunne fortsette. Men søte prinsesser var ikke noe for Carol, han ville ha sine kvinner mer erfarne enn som så. Da han traff den rødhårede, formfullendte og hoftesvingende Magda Lupescu, ble han bergtatt. Hun var kvinnen i hans liv. De gjorde ikke mye for å skjule sitt forhold, og i 1925 hadde Ferdinand fått nok: Magda eller tronen. Carol valgte Magda.

Tilbake satt Helena med sønnen, som uventet ble kronprins bare fire år gammel. To år senere, i 1927, dør kong Ferdinand bare 61 år gammel og den nå seks år gamle Mikael blir konge.

Men Carol ble etter hvert lei av eksillivet. I 1930 kom han flygende inn til Bucuresti og forlangte sin trone tilbake. Romania var preget av politisk ustabilitet  og det er nok forklaringen på at det var få som protesterte mot tronskiftet. Selv var Marie innerst inne glad for at sønnen påtok seg ansvaret. Det skulle hun angre på.

Den dårlige sønnen

Gode miner til slett spill: Mikael foraktet faren sin, Carol, og det gjorde de fleste også mennesker. Her er de sammen like før de skilles for alltid.
Gode miner til slett spill: Mikael foraktet faren sin, Carol, og det gjorde de fleste andre mennesker også. Her er de sammen like før de skilles for alltid.

Under kong Carol 2. ble korrupsjonen nærmest oppmuntret, og han styrte ved å sette politikere opp mot hverandre. Mens han og Magda levde glade dager i kongeslottet omgitt av eventyrere og nyrike, behandlet han familien dårlig.

Moren Marie fikk mindre å leve av og han isolerte henne. Sin ekskone Helena plaget han så mye at hun forlot landet, og han forlangte at Marie brøt all kontakt med sin tidligere svigerdatter. Da Marie nektet, ble Carol så rasende at han begynte å forfølge henne. Etter en lang utenlandstur nektet han sin mor å komme i datteren Ileanas bryllup og sørget for at hun ikke fikk penger.

Marie hadde ingenting å leve av, og bodde hos venner og familie rundt om i Europa før hun endelig fikk lov av sønnen å vende tilbake til Romania. Carol gikk ikke lei av å plage sin mor. Feiringen av 60-årsdagen hennes i 1935 avlyste han — og skulle Marie reise utenlands, måtte hun vise ham all sin bagasje.

Uverdig slutt

Kroningen i 1922. Marie med sine tre døtre og sin svigerdatter Helene.
Marie som enkedronning. Hennes siste år ble mye ødelagt

I 1937 begynte Marie å bli syk. Legene mente at et opphold i Italia ville gjøre henne godt. Hun var der i flere måneder, men ble langsomt verre. Marie var døende og ville hjem. 15. juli 1938 tok hun toget fra Dresden. Hun ville heller ha tatt fly, men Carol syntes det ble for dyrt. Togturen over fjellene var så tøff at Marie begynte å blø. Hun var også sterkt plaget av den sterke solen som varmet opp vognen.

Fremme i Romania ventet Carol og Elisabeth på henne sammen med Mikael. Carol hadde ikke tatt seg bryet med å fortelle Ileana om sin døende mor i tide, så hun fikk ikke tatt farvel.

Om kvelden 18. juli døde dronning Marie av Romania. Hun døde i forvissning om at hennes barnebarn satt på den jugoslaviske tronen, og at et annet barnebarn ville arve den rumenske tronen. Men slik ble ikke. Krig og storpolitikk endret alt og 10 år senere var alle hennes etterkommere jaget i eksil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *