Dronning Maud 150 år

Tett snørt og med reservert mine, slik er bildet av dronning Maud. Ytre sett fylte hun kanskje ikke dronningrollen, men hun gjorde det viktigste: Hun fødte en frisk sønn og sikret sitt, nye, land en fri fremtid.

Dronning Maud på sin kroningsdag 22. juni 1906.
Dronning Maud på sin kroningsdag 22. juni 1906.

26. november 1869 fødte den britiske kronprinsessen Alexandra, Prinsessen av Wales, sitt femte barn og tredje datter i familiens residens Marlborogh House i London. Piken fikk navnet Maud Charlotte Mary Victoria, det siste navnet var en obligatorisk oppkalling hennes formidable bestemor dronning Victoria.

Dronning Mauds dominerende mor

Maud var det yngste barnet til Edvard og Alexandra, prinsen og prinsessen av Wales. Det var nok ikke det mest harmoniske hjemmet å vokse opp i, for ektefellene delte få interesser, og Edward bedro Alexandra kontinuerlig gjennom de 47 årene ekteskapet varte.

Prinsesse Alexandra var berømt for sin skjønnhet  og sjarm, men ingen av døtrene  hennes kom noensinne til  å gjøre noe tilsvarende inntrykk. Ingen overstrålte  Alexandra. Her er hun med  alle sine barn: de to  sønnene er  Eddie og George.  Døtrene Victoria og Louise, og Maud bakerst.
Prinsesse Alexandra var berømt for sin skjønnhet og sjarm, men ingen av døtrene hennes kom noensinne til å gjøre noe tilsvarende inntrykk. Ingen overstrålte Alexandra. Her er hun med alle sine barn: de to sønnene er Eddie og George. Døtrene Victoria og Louise, og Maud bakerst.

Alexandra ga barna hele sin kjærlighet og oppmerksomhet, og trakk dem så tett til seg at de aldri maktet å frigjøre seg. Kanskje som en konsekvens av den kvelende omsorgen var de tre døtrene, Louise, Victoria og Maud, alltid svakelige og måtte stadig på kur.

Prinsessene Wales eller "the whispering Wales'" som de ble kalt. Fra venstre: Maud, Louise og Toria.
Prinsessene Wales eller «the whispering Wales'» som de ble kalt. Fra venstre: Maud, Louise og Toria.

Maud og hennes søstre kom alltid i skyggen av den vakre og sjarmerende Alexandra. Selv fremsto de som så sjenerte og forknytte at det var vanskelig for andre enn nær familie å få noe inntrykk av dem. Hadde det vært opp til Alexandra, hadde døtrene blitt gående hjemme hos henne så lenge hun levde.

Louise kom seg vekk nokså fort. Hun fant seg en 18 år eldre skotsk jarl (som ble opphevet til hertug av Fife ved bryllupet), og viste seg så å si aldri offentlig siden, mens Victoria (kjent som Toria) ble holdt i stramme tøyler og sørget over at hun aldri fikk mann og barn. Hun var sin mors selskapsdame og endte som en bitter kvinne, mislikt av resten av familien.

Louise’ datter, Maud av Fife, giftet seg i 1923. Du kan lese om bryllupet her.

Fetter Carl redder sin kusine

Som prinsesse av Det britiske imperiet var Maud uhyre attraktiv på det kongelige ekteskapsmarkedet — på papiret. Hvilket som helst land ville ha en fordel av å ha den britiske kongen som svigerfar. Og i motsetning til sine to kusiner, dronning Ena av Spania og keiserinne Alexandra av Russland, kunne heller ikke Maud mistenkes for å være bærer av den fryktede blødersykdommen. Likevel gikk årene uten at noe skjedde, i en tid da en prinsesse helst burde være gift før fylte 20.

Prinsesse Maud med sin fetter prins Carl.
Prinsesse Maud med sin fetter prins Carl. Hun syns han var så kjekk.

Men sommeren 1892 begynte hennes danske fetter Carl forsiktig å gjøre kur til henne. Det tok sin tid for Carl å overbevise henne, men etter tre år sa hun ja. Hun var kommet til at Carl var som en engelsk gentleman å regne, og noe bedre enn det fantes ikke. 22. oktober 1895 skrev Carl: «Jeg fridde til min Kusine Maud og hun var sød og elskværdig og sagde ja.» Samme dag skrev Maud inn i bønneboken sin: «Forlovet med min elskede Carl. Måtte Gud velsignelse alltid være med oss og måtte vår kjærlighet aldri forandres.»

Prinsesse Maud av Wales forlovet med prins Carl av Danmark.
Prinsesse Maud av Wales forlovet med prins Carl av Danmark.

I regnskapsboken til Carl kan man lese at ringen han ga sin forlovede, kostet 250 danske kroner. Selv tjente han 54 kroner i måneden, så den ringen var halve årsinntekten hans (men moren hans Louise var svært rik, så han kanskje litt hjelp hjemmefra).

22. juli 1896 ble Maud og Carl viet i kapellet på Buckingham Palace. De dro på bryllupsreise til deres nye hjem, Appleton, som lå like ved Mauds barndomshjem, Sandringham. Maud hadde lite ønske om å dra andre steder enn dit. Ekteskapet var svært lykkelig, selv om det var preget av Mauds tretthetslidelse og at Carl måtte være ute med den danske marinen.

Maud og Carl giftet seg i kapellet i Buckingham Palace. Øyeblikket da Maud neier for sin farmor dronning Victoria ble "knipset" av hoffmaler Tuxen. Foto: Det kongelige slott.
Maud og Carl giftet seg i kapellet i Buckingham Palace. Øyeblikket da Maud neier for sin farmor dronning Victoria ble «knipset» av hoffmaler Tuxen. Foto: Det kongelige slott.

Som bryllupsgave fra sine foreldre fikk Maud en svært vakker perle- og diamanttiara. Du kan lese om den her.

Først etter syv års ekteskap fikk paret sitt eneste barn. 2. juli 1903 fødte Maud, til foreldrenes enorme glede, en gutt som ble døpt Alexander etter sin mormor.

Dronning Maud var viktig for Norge

7. juni 1905 opphørte unionen mellom Norge og Sverige, og i øpet av høsten ble prinseparet av Danmark kongepar av Norge. Prins Carl tok navnet Haakon 7. og Alexander ble kronprins Olav, mens Maud beholdt sitt navn. Den nye dronningen var lettet over endelig å kunne forlate Danmark hvor hun aldri hadde likt seg. Men hun gjorde det klart overfor sitt nye land at hun av helsemessige årsaker ville være nødt til å tilbringe deler av året i England.

Maud, Olav og Haakon ca 1910.
Maud, Olav og Haakon ca 1910.

Egentlig gjorde det ikke så mye. Maud hadde spilt sin viktigste rolle før hun kom til Norge. Det var ikke gitt at andre land ville godta at Norge løsrev seg fra Sverige. Men ved å velge en konge som var gift med en britisk prinsesse, ville ingen motsette seg Norges krav om å bli et eget rike med egen konge.

Dronning Maud med sin svigerdatter kronprinsesse Märtha på Bygdø kongsgård.
Dronning Maud med sin svigerdatter kronprinsesse Märtha på Bygdø kongsgård. Det var først med Märtha at det norske folk fikk en kvinne i kongehuset de kunne forholde seg til.

Maud var en viktig grunn til at prins Carl ble norsk konge. I tillegg hadde han en liten, frisk sønn som kunne bli helt norsk. Maud bidro på sitt vis for Norge, selv om det ikke var så aktivt. I de 33 årene Maud var Norges dronning, hadde hun aldri selvstendige oppdrag. Hun skrev og snakket norsk, men hun holdt aldri noen tale. Hennes sjenanse gjorde en selvstendig opptreden trolig umulig.

Etter Den første verdenskrig forsvant Maud gradvis fra den offentlige scene. Først da kronprinsesse Märtha kom til landet i 1929, fikk det norske folk en de kunne forholde seg til.

Dronning Maud døde 20. november 1938 i London.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *