Dronning Maud døde for 80 år siden

Dronning Maud døde for 80 år siden. Hun huskes kanskje mest for sin smale midje.
Dronning Maud døde for 80 år siden. Hun huskes kanskje mest for sin smale midje på 46 cm.

20. november 1938 døde dronning Maud i London nær 69 år gammel. 8. desember ble hun gravlagt i Oslo. Det er 80 år siden, og var den første kongelige begravelsen i Oslo på flere århundrer. Slik sett var den jo svært spesiell. Men vår første dronning i moderne tid spilte ikke sin historiske rolle godt, og forble en vag skikkelse for sitt folk.

Det første mange tenker på når det gjelder dronning Maud er hennes tettsnørte liv. Så tett snørte hun seg at hun målte 46 cm rundt livet. Det er veldig lite, bare sjekk selv og bli overrasket. Men selv om hun ikke gjorde mye vesen av seg som norsk dronning, hadde Maud vært avgjørende for Norge som britisk prinsesse.

Imperiets datter

Alexandra og Edvard 7. på sin kroningsdag i 1902. De fikk bare ni år tronen.
Alexandra og Edvard 7. på sin kroningsdag i 1902. De fikk bare ni år tronen.

Da Norge kuttet unionsbåndet med Sverige i 1905 var det ikke gitt at andre land ville anerkjenne Norge som selvstendig nasjon. Men ved å velge en konge som var gift med en britisk prinsesse, ville ingen motsette seg Norges krav om å bli et eget rike med egen konge.

For på denne tiden var Det britiske Imperiet verdens supermakt og landets innflytelsesrike konge var Edvard 7, Mauds far. Maud var en svært viktig grunn til at prins Carl ble norsk konge.

Helst britiske prinsesse

Kong Haakon 7 ønsker velkommen av statsminister Michelsen. På armen sitter kronprins Olav.
Kong Haakon 7 ønsker velkommen av statsminister Michelsen. På armen sitter kronprins Olav.

Maud var nok ikke så interessert i sin nye kongelige rolle som man hadde håpet da hun steg i land på Honnørbryggen en snørik novemberdag i 1905. Hun var faktisk den første dronningen siden 1319 som vi ikke delte med Sverige eller Danmark.

Maud hadde heller ingen illusjoner om sine dronningevner. «Se! Jeg er blitt dronning! Hvem kunne ha tenkt seg det? Og jeg som egner meg mindre enn alle andre til å bli sittende på en trone!» skrev Maud i et brev hjem etter å ha vært i Norge i noen uker.

Maud på den tiden da hun ble norsk dronning. Tiaraen bæres nå av dronning Sonja.
Maud på den tiden da hun ble norsk dronning. Tiaraen bæres nå av dronning Sonja.

På mange virket Maud mest av alt selvopptatt og bortskjemt. I 1907 klaget statsminister Christian Michelsen til Mauds mor, dronning Alexandra, som var på en liten visitt hos sin datter i Kristiania. Alexandra hadde spurt statsministeren om man var fornøyd med hennes datter i Norge.

«Jo», svarte Michelsen, «vi er svært glad i dronningen, men det vilde være svært godt om Deres Majestet kunde forklare hende, at hun ikke længer er en prinsesse av Storbritannia, men har plikter som Norges dronning».

Dårlig utdannelse

Alexandra og Edvard med sine fem barn. Maud er yngst og sitter ved farens føtter.
Alexandra og Edvard med sine fem barn. Maud er yngst og sitter helt til venstre i bildet.

At Maud ikke maktet, og kanskje til og med ikke ville, å være dronning i noe annet enn i navnet kan ha sammenheng med hennes oppvekst. Maud var det yngste barnet til Edvard og Alexandra av Storbritannia. De giftet seg svært unge og var i nesten 40 år Prinsen og Prinsessen av Wales, før de ble kongepar i 1901. Det var nok ikke det mest harmoniske hjemmet å vokse opp i, for ektefellene delte få interesser, og Edvard bedro Alexandra kontinuerlig gjennom de 47 årene ekteskapet varte.

Edvards foreldre, dronning Victoria og prins Albert, hadde ønsket å gjøre ham til den perfekte tronarving og konge, og tvang ham inn i et utdannelsesløp som rett og slett var ødeleggende for ham. Et av resultatene var at han ikke ønsket noen intens skolegang for sine barn, og de, særlig døtrene, fikk svært liten utdannelse. Slikt gjør jo ikke samvær med andre lettere.

Dominerende mor

Alexandra beholdt sin datter Toria som selskapsdame. Hun ble en bitter person.
Alexandra beholdt sin datter Toria som selskapsdame. Hun ble en bitter person.
Maud og Toria rund 1900.
Maud og Toria rund 1900.

Alexandra overøser sine barn med all sin kjærlighet og oppmerksomhet, og trekker dem så tett til seg at de aldri makter å frigjøre seg og forblir i barndommens rike livet gjennom. Kanskje er det en konsekvens av den kvelende omsorgen at de tre døtrene, Louise, Victoria og Maud, konstant lider av en bestemmelig tretthet og må stadig på kur.

Alexandra var berømt for skjønnhet og overstålte sine døtre fullstendig.
Alexandra var berømt for skjønnhet og overstålte sine døtre fullstendig.

Maud og hennes søstre befinner alltid i skyggen av den vakre og sjarmerende Alexandra, noe som nok ikke var Alexandra imot. De tre søstrene fremstår så sjenerte og forknytte at det er vanskelig for andre enn nær familie å få noe inntrykk av dem.

Fetter Carl frir

Maud og Carl som nyforlovet. Carl syns han hade gjort et strålende parti, men som tiden viste var det Maud som hadde gjort et varp.
Maud og Carl som nyforlovet. Carl syns han hade gjort et strålende parti, men som tiden viste var det Maud som hadde gjort et varp.

Som prinsesse av Det britiske imperiet er Maud uhyre attraktiv på det kongelige ekteskapsmarkedet. Likevel går årene uten at noe skjer. Men sommeren 1892 begynner hennes danske fetter Carl forsiktig å gjøre kur til henne. Det tar sin tid for Carl å overbevise henne, men etter tre år sier hun ja. Hun var kommet til at Carl er som en engelsk gentleman å regne, og noe bedre enn det fantes ikke.

22.oktober 1895 skriver Carl: «Jeg fridde til min Kusine Maud og hun var sød og elskværdig og sagde ja.» Samme dag skriver Maud inn i bønneboken sin: «Forlovet med min elskede Carl. Måtte Gud velsignelse alltid være med oss og måtte vår kjærlighet aldri forandres».

Danske prinsesse

Maud og Carl like etter vielsen i 1896. Maud neier dypt for sin bestemor dronning Victoria.
Maud og Carl like etter vielsen i 1896. Maud neier dypt for sin bestemor dronning Victoria.

22. juli 1896 blir Maud og Carl viet i kapellet på Buckingham Palace med selveste dronning Victoria til stede. Paret drar ikke langt på sin bryllupsreise. En gave til den fra foreldrene hennes er Appleton House, som lå like ved Mauds barndomshjem, Sandringham. Maud har lite ønske om å dra andre steder enn dit.

Ekteskapet er svært lykkelig, selv om det er preget av Mauds «tretthetslidelse», at Carl må være ute på tokt med den danske marinen og ikke minst at de er nødt til å bo i Danmark. En ting var å være der på ferie med moren, men å bo i provinsielle København er nærmest tortur for Maud. Hun drar hjem så ofte og så lenge hun kan. Etter syv års ekteskap får Carl og Maud sitt eneste barn. Sommeren 1903, 2. juli, føder Maud en gutt som blir døpt Alexander etter sin mormor.

Viktig for Norge

Maud og Märtha. Først med Märtha fikk Norge en aktiv førstedame.
Maud og Märtha. Først med Märtha fikk Norge en aktiv førstedame.

7.juni 1905 opphører unionen mellom Norge og Sverige, og i løpet av samme høst blir prinseparet av Danmark kongepar av Norge. Prins Carl tar navnet Haakon 7. og Alexander blir kronprins Olav, mens Maud beholder sitt navn.

Den nye dronningen er lettet over endelig å kunne forlate Danmark, men passer på å gjøre det klart overfor sitt nye land at hun av helsemessige årsaker vil være nødt til å tilbringe deler av året i England. Egentlig gjør det ikke så mye. Maud har spilt sin viktigste rolle før hun kom til Norge bare ved å være sin fars datter.

Dronning Mauds båre i kirken ved Akershus festning.
Dronning Mauds båre i kirken ved Akershus festning.

I de 33 årene Maud var Norges dronning, hadde hun aldri selvstendige oppdrag. Hun lærte seg aldri språket så godt at hun ville holde tale, men med hennes sjenanse var neppe språkkunnskapene avgjørende. Etter Den første verdenskrig forsvant Maud gradvis fra den offentlige scene. Først da kronprinsesse Märtha kom til landet i 1929, fikk det norske folk en førstedame de kunne forholde seg til.

2 thoughts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *