Dronning Mauds perletiara

Dronning Mauds perle- og diamanttiara.
Dronning Mauds perletiara.

Dronning Mauds perletiara. Dronning Sonja har mange vakre smykker etter Norges forrige dronning, Maud (1869-1938). Et som virkelig utmerker seg med sin eleganse er en perletiara, som Maud fikk da hun giftet seg i 1896. På den tiden var «behovet» for tiaraer mye større for kongelige kvinner enn i dag. For eksempel spiste Mauds svigerinne, dronning Mary av Storbritannia, middag med tiara – hver dag! Så at en kongelig brud alle fall fikk en tiara i gave, var nær selvsagt.

Prins Carl av Danmark og prinsesse Maud av Storbritannia på sin bryllupsdag 22. juli 1896.
Prins Carl av Danmark og prinsesse Maud av Storbritannia på sin bryllupsdag 22. juli 1896.

Prinsesse Maud av Storbritannia giftet seg med sin fetter, prins Carl av Danmark, 22. juli i 1896. Det var ingen politisk allianse, de unge var oppriktig forelsket i hverandre. Eneste «problemet» var at prinsen ikke var rik og ikke kunne holde son kone med en livsstil hun var vant til, det måtte hun sørge for selv.

Maud var yngste barn til Edvard og Alexandra, da prinsen og prinsessen av Wales, senere kong Edvard 7. og dronning Alexandra av Storbritannia. Carl var sønn nummer to til det danske kronprinsparet. Carls far og Mauds mor var bror og søster, og brudeparet var i nær slekt med flere statsoverhoder i Europa. Men selv om Carl og Maud hadde de beste forbindelser, ville de etter alle solemerker aldri selv stå i begivenhetens sentrum. Likevel er det imponerende hvor mange smykker bruden fikk. Blant dem er hele fire tiaraer!

Dronning Mauds perletiara

Unge prinsesse Carl av Danmark, som var Maud var kjent som frem til 1905. Hun bærer sin perletiara.
Unge prinsesse Carl av Danmark, som var Maud var kjent som frem til 1905. Hun bærer sin perletiara. Rundt halsen har hun et perle- og diamantsmykke, som også kan brukes som tiara. Hvor det er i dag vet vi ikke.

Den vakreste og mest kjente i dag, er tiaraen Maud fikk av sine foreldre. Den er laget av diamanter og perler, trolig innfattet i hvitt gull eller platina. Det store midtstykket kan, med sine slyngende former, minne om Art Nouveau-stilen som var høyeste mote i 1896. Sidestykkene derimot, som ser ut som ser ut som små blomster toppet med en dråpeperle, er svært tradisjonelle. Hvem som har laget smykket er ikke kjent.

Prinsesse Victoria under sin fars kroning i 1902. Hun har fått låne Mauds perletiara.
Mauds søster, Toria, under sin fars kroning i 1902. Hun har fått låne Mauds perletiara.

På hodet til en dronning

I 1905 ble prins Carl valgt til å bli konge for det nylig uavhengige Norge og tok navnet kong Haakon 7. Dronning Maud brakte med seg tiaraen til sitt nye norske hjem, og hun bar det ofte i tiden før Den første verdenskrig. Etter det virket det nok litt umoderne for den motebevisste Maud, i alle fall er det ikke bilder av henne med smykket.

Mauds mor dronning Alexandra døde i 1925 og Maud arvet smykker etter henne, den såkalte maltesertiaren og en turkistiara.

Dronning Maud på 30-tallet med maltesertiaraen.
Dronning Maud på 30-tallet med maltesertiaraen, p g a de fire malteserkorsene.

Høsten 1938 dro Maud til Storbritannia. Det var noe hun gjorde hver høst, men denne gangen skulle hun også få medisinsk hjelp. Dronningen hadde kreft. 17. november ble hun operert, men døde allerede tre dager senere av hjertesvikt.

Her kan du lese om dronning Mauds liv og død.

Prinsesse Astrid fortalte til Trond Norén Isaksen da han skrev hennes biografi, at dronning Maud hadde tatt med seg det meste av sine smykker til London og der ble de i 15 år. Det er jo svært lenge, men krigen kom imellom og smykkene kom ikke hjem før etter kroningen av dronning Elizabeth 2. i juni 1953. Da var kronprinsparet der med kongeskipet «Norge» og smykkene kom hjem igjen. Olav var Mauds arving, men bortsett fra et par øredobber, bar kronprinsesse Märtha aldri Mauds smykker i de ti månedene hun hadde igjen å leve.

Etter Märthas død bestemte hennes barn at de ikke skulle dele bestemorens smykker før Harald hadde giftet seg, det vil si tidligst høsten 1968. Med andre ord tok det 30 år før dronning Mauds smykker endelig kommer frem og får nok en gang pryde en kongelig kvinne. Blant Mauds 6 tiaraer fikk Harald/Sonja perletiaraen, maltesertiaren og viftetiaraen.

Dronning Mauds perletiara stjålet

Smykket har en lett og er svært elegant og ble raskt en favoritt hos kronprinsesse Sonja. Blant annet bar hun det da kong Carl Gustaf kom på statsbesøk i 1974, og på konfektesken «Kronprinsesse Sonja lys konfekt».

Tilknytningen til Storbritannia har vært sterk for den norske kongefamilien og selv lenge etter at dronning Maud var gått bort, ble juvelerfirmaet Gerrard i London benyttet. I 1995 ble tiaraen – sammen med andre smykker – sendt til Garrard for reparasjon og rensing. Alt var klart da tre væpnede ranere brøt seg inn i butikken Regent Street og stjal smykker verd en kvart million pund. Mauds tiara, som ifølge avisa The Independent skal ha vært verdsatt til 200 000 pund den gang. Til tross for at det det ble utlovet en betydelig belønning for opplysninger, er tiaraen aldri blitt funnet.

Garrard lagde til slutt en kopi som erstatning, og dronning Sonja bar det nye smykket for første gang på statsbesøk i Nederland i 1996.

Dronning Sonja.Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff
Dronning Sonja med Mauds perletiara. Øredobbene og brosjen er også fra Maud. Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff

Tiaraen har faktisk to versjoner: fullversjonen og en mindre som man får ved å fjerne midtstykket og sette sidestykkene sammen. Det var den lille versjonen prinsesse Märtha Louise bar som brud i 2002, og kronprinsesse var et syn med den samme tiaraen, da hun var blant gjestene da kronprinsesse Victoria og Daniel Westling giftet seg i 2010.

Prinsesse Märtha Louise og kronprinsesse Mette-Marit med den lave versjonen av Mauds perletiara.
Prinsesse Märtha Louise og kronprinsesse Mette-Marit med den lave versjonen av Mauds perletiara.

Nå som kronprinsesse Mette-Marit nærmer seg 50, er det ikke av veien for at hun prøver seg med noen større og mer ruvende tiaraer, og da kunne dronning Mauds perletiara i full versjon være et ypperlig sted å begynne!

2 thoughts

  1. Tiaraer ble stjålet på flyplassen, ikke hos juveleren. Det var mye skriving om det fordi det var blitt sendt med fly uten noe særlig sikkerhetstiltak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *