Dronning Sirikits fabelaktige Fabergé-brosjer

Faberge-brosjer, Fabergé, skulderbrosjer
Dronning Sirikit trolig en gang på 60-tallet med de to uvanlige fuglebrosjene på hver skulder.

Her ser vi vakre dronning Sirikit  av Thailand (f. 1932) med to diamantbesatte Faberge-brosjer festet øverst på hver skulder.

Sirikit ble på 50- og 60-tallet hyllet som verdens vakreste dronning, og bidro sterkt til å sette Thailand på verdenskartet. Men alderen har også innhentet henne og hun har i de siste årene trukket seg mer og mer tilbake. Etter at hun ble enke i oktober 2016, har dronningen nesten ikke vært å se.

Dronning Sirikits helt spesielle brosjer fra Ferberge
Dronning Sirkits helt spesielle brosjer fra Farberge.

Å ha to brosjer formet som fugler er riktig fiffig og leken idé, men ikke særlig vanlig. Trolig er det såpass vanskelig å få brosjene til å sitte pent, uten at de sklir av. Her er Sirikits kjole stivet ekstra opp i skulderpartiet for at brosjene skal kunne festes ordentlig. Likevel er dette så vidt vites den eneste gangen Faberge-brosjene har vært brukt, så helt enkelt er ikke.

Kjøpte Faberge-brosjer med hjem

Smykkene skal være kjøpt i St. Petersburg i Russland i 1897 da kongen av Siam (nå Thailand) var på besøk i Europa. I juli ble han tatt i mot at den nokså nybakte tsaren Nikolai 2. Hans keiserinne Alexandra hadde akkurat født datter nummer to, Tatjana, og var ikke til stede. Tsarens mor, danskfødte keiserinne Dagmar (forøvrig tante av vår egen dronning Maud), tok hennes plass.

Kongen av Siam på besøk i St. Petersburg, keiserinne Dagmar, tsar Nikolai 2., storfyrstinne Olga
Kongen av Siam på Europa-besøk i 1897. I juli kom han til Russland og ble tatt i mot av tsar-familien. Vi ser blant annet tsar NIkolai 2., hans mor, keiserinne Dagmar, og søster, storfyrstinne Olga.

Om kongen fikk brosjene i gave eller kjøpte dem selv vet vi ikke. Jeg tipper at det var eget innkjøp. Vel var tsaren fryktelig rik, men så kostbare gaver ga han neppe. Juveler-firmaet Faberge hadde allerede da et enestående renommé, ikke minst på grunn av det praktfulle påskeeggene firmaet begynte å lage i 1885. De har siden har gått over i historien som det mest utsøkte laget innen gullsmedkunsten. Og det er ikke vanskelig å se at de to skulderbrosjene er av utsøkt kvalitet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *