Dronning Sofia 80 år

80-årsdagen ble feiret med lunsj på slottet, og deretter fotografering. Sofia med Juan Carlos, deres tre barn og syv barnebarn, samt to av tre svigerbarn.
80-årsdagen ble feiret med lunsj på slottet, og deretter fotografering. Sofia med Juan Carlos, deres tre barn og syv barnebarn, samt to av tre svigerbarn.

Sofia er den eneste dronningen i Europa som faktisk er født kongelig, om vi ser bort fra de dronningene som også er monarker, som Elizabeth og Margrethe.

Det preger nok Sofias holdning til sin kongelige rolle. For Sofia har vært igjennom mye, og når hun nå fyller 80 den 2. november, kan hun dessverre ikke føle seg trygg på at monarkiet står støtt i Spania. Det må være ekstra vanskelig for en kvinne som har viet livet sitt for å oppnå akkurat det.

Flukt fra krigen

Paul og Frederika med sine tre barn: Konstantin, Irene og Sofia.
Paul og Frederika med sine tre barn: Konstantin, Irene og Sofia.

På mange vis er dronning Sofia et ganske alminnelig menneske. Men når man er kongelig, får selv det vanligste menneske et ekstraordinært liv.

Sofia ble født som gresk prinsesse 2. november 1938 i Athen. Foreldrene var tronarving prins Paul og prinsesse Frederika. Det greske monarkiet har alltid vært ustabilt. Pauls far, kong Konstantin 1., ble avsatt to ganger og alle hans tre sønner ble konger.

Paul hadde giftet seg med prinsesse Frederika av Hannover i januar 1938, og samme år ble altså det eldste av deres tre barn født. Etter Sofia kom Konstantin i 1940 og Irene i 1943.

I 1941 var kongefamilien nødt til å flykte fra de tyske styrkene. Først dro de til Kreta, så til Sør-Afrika og til slutt til Egypt. Da familien returnerte til Hellas i 1946, var det til et urolig land på vei mot borgerkrig. I 1947 dør kong George, og Paul og Frederika blir kongepar.

Mer dramatikk

Irene, Konstantin og Sofia i sin ungdom på 50-tallet da Hellas fortsatt var et monarki.
Irene, Konstantin og Sofia i sin ungdom på 50-tallet da Hellas fortsatt var et monarki.

Kommunistene sto sterkt, og de ønsket seg en republikk. Men i mange grekeres øyne tok kongefamilien valg som kritikkverdig. I tillegg til å blande seg i politikken i tide og utide og stadig foreta lange utenlandsreiser, sendte de Sofia til studier i Tyskland istedenfor å velge et lærested i eget land.

Det blir for omstendelig å gå inn på alle sider ved det greske monarkiets dramatiske historie her, men det endte med at Sofias bror, kong Konstantin 2., måtte flykte etter et mislykket kupp i 1967 og ble endelig avsatt ved en folkeavstemning i 1974.

Det er klart at Sofia, som har sett alt dette på nært hold, har tatt lærdom av sin families feilgrep. Det har preget henne som person og virket inn på hennes egne valg. Hennes barn har fått sin utdannelse i Spania, og hverken Sofia eller Juan Carlos frontet noe ekstravagant levesett – i alle fall lenge.

Spansk prins for Sofia

Sofia av Hellas som brud i 1962.
Sofia av Hellas som brud i 1962.

Frederika kunne neppe forestille seg noe annet enn at barna hennes skulle gifte seg kongelig. Hun la alle forholdene til rette for det og lyktes bra. Konstantin ble gift med dronning Margrethes yngste søster, prinsesse Anne Marie, et på alle måter lykkelig ekteskap.

En prins Frederika hadde i kikkerten for Sofia, var spanske Juan Carlos. Spania var riktignok en republikk under fascisten general Franco, men siden han ønsket at monarkiet skulle gjenoppstå, var Juan Carlos ikke noe dårlig kort.  Han og Sofia kjente nok til hverandre i oppveksten, men alvor ble det først under bryllupet til Hertugen av Kent i 1961.  Juan Carlos var også klar for å gifte seg kongelig, og bryllupet mellom de to sto i Athen 14. mai 1962.

Frederika skulle nok gjerne ha sett Irene gift med kong Harald, men slik gikk det som kjent ikke. Irene har aldri giftet seg og bor i dag hos sin søster i Madrid.

Ventetiden

Juan Carlos og Sofia med sine barn på ca 1970.
Juan Carlos og Sofia med sine barn på ca 1970.
Dåpen til nåværende kong Felipe i 1969. Han holdes av sin oldemor dronning Ena.
Dåpen til nåværende kong Felipe i 1969. Han holdes av sin oldemor dronning Ena.

Paret bosatte seg i Madrid og levde i skyggen av Franco mens de oppdro sine tre barn: døtrene Elena og Cristina og sønnen og arvingen Felipe. Det gjaldt å vokte ord og handlinger, slik at utsiktene til tronen ikke svant hen.

I begynnelsen av ekteskapet hadde jo Sofia den styrke at hun var datter, og så senere søster, til et statsoverhode, altså den greske kongen. Den fordelen ble brått revet bort fra henne i 1967 da greske kong Konstantins motkupp mislyktes og hele den greske kongefamilien måtte dra i eksil. Begge tok en dyp og viktig lærdom av Konstantins feilgrep ved å gå på tvers av de folkevalgte. Nå var både Sofia og Juan Carlos «eks-kongelige».

Endelig dronning

Innsettelsen av Juan Carlos som konge 22. november 1975.
Innsettelsen av Juan Carlos som konge 22. november 1975.

Men i juli 1969, etter at arvingen Felipe var født og døpt, erklærte Franco at Juan Carlos skulle bli konge etter hans død. Juan Carlos og Sofia fikk også nye titler, Prinsen og Prinsessen av Spania, og nå var de så nær tronen at de nesten kunne ta på den.

I 1975 dør endelig Franco, etter å ha regjert landet siden 1936. Spania eksploderer i en ny livsglede etter nesten 40 år under et fascistisk diktatur. Det nye kongeparet klarer overgangen fra diktatur til demokrati med bravur, og da Juan Carlos står last og brast med sin regjering under et militært kuppforsøk, blir han en helt for alle spanjoler.

Juan Carlos nyter enorm respekt og Sofia med ham. Men hun er en skikkelse som ikke utfordrer med egne meninger. I motsetning til sin mor går hun ikke utenfor den rollen hun har som ektefelle til monarken.

En bedratt hustru

De tre greske kongebarna: Sofia, Irene og Konstantin. Etter over 40 år i eksil Konstantin flyttet tilbake til Hellas for få år siden - som privatperson.
De tre greske kongebarna: Sofia, Irene og Konstantin. Etter over 40 år i eksil Konstantin flyttet tilbake til Hellas for få år siden – som privatperson.

På hjemmefronten kom derimot parets nye status til å markere slutten på ekteskapet, i alle fall om man skal tro boken «En dronnings ensomhet» fra 2012. I 1976, kort tid etter innsettelsen, grep hun Juan Carlos på fersken med en annen kvinne. Fra da av levde paret hver forseg privat, selv om de holdt masken utad.

Sofia er troende og aktiv katolikk, og skilsmisse var uaktuelt. Men hun har også bedre enn de fleste sett og opplevd hvordan det var å være kongelig i eksil. Det var ikke noe hun traktet etter. Etter hvert som barna ble større, brukte hun å tilbringe helgene i London hos sin bror Konstantin og hans danskfødte kone Anne Marie.

Etter at Konstantin flyttet til Hellas drar hun stadig oftere tilbake til sitt hjemland også.

Barna vokser til

Elena og Jaime giftet seg i 1995 og ble skilt i 2010. Elena har ikke giftet seg siden.
Elena og Jaime giftet seg i 1995 og ble skilt i 2010. Elena har ikke giftet seg siden.

Elena og Jaime

I motsetning til sine egne foreldre ønsket ikke Sofia og Juan Carlos å styre barnas kjærlighetsliv. Elena (f 1963) giftet seg med Jaime de Marichalar i 1995. Paret fikk to barn, Felipe og Victoria, før de skilte seg i 2010. En skilsmisse i det spanske kongehuset kunne ha blitt litt av en skandale, men på det tidspunktet var det skjedd så mye annet at knapt noen brydde seg om det.

Cristina og Inaki

Inaki og Cristina på deres bryllupsdag.
Inaki og Cristina på deres bryllupsdag.

Prinsesse Cristina ble viet til landslagsspiller i håndball Inaki Urdangarin i 1997, og de har gitt Sofia og Juan Carlos fire barnebarn. Cristina og Inaki har sterkt bidratt til å sende det spanske monarkiet ut i krise. I sommer ble Inaki dømt til nesten seks års fengsel for korrupsjon og underslag. De viser seg ikke med kongefamilien lenger. Men Sofia er ikke den som refser sine barn. Hun besøker, trøster og hjelper så godt hun kan.

Felipe og Letizia

Felipe og Letizia giftet seg i 2004.
Felipe og Letizia giftet seg i 2004.

Felipe var i fem år kjæreste med norske Eva Sannum. Det tok slutt og han fant en spansk kvinne, Letizia, å dele livet sitt med. De har datteren Leonora og Sofia, som naturligvis er oppkalt etter sin bestemor.

Letizia sliter med å oppnå samme popularitet som sin svigermor, til det er nok hennes personlighet noe kjølig. Og hun kom ikke godt ut av det da det så ut som de kranglet på kirketrappen. 

Illusjonene brister

Det var med Corinna at Juan Carlos dro på jaktferie til Botswana. Etter skandalen har de ikke truffet hverandre.
Det var med Corinna at Juan Carlos dro på jaktferie til Botswana. Etter skandalen har de ikke truffet hverandre.

Hvordan det egentlig sto til på det kongelige slottet La Zarazuela, var det få som visste før 2008. Det var det året finanskrisen brøt ut og Spania ble rammet svært hardt. Kong Juan Carlos sto frem som en omsorgsfull landsfader og fortalte at han lå våken om natten og tenkte på sitt hardt prøvede folk.

Så dro han sammen med sin unge venninne på hemmelig jaktferie til Botswana. Det skulle jaktes på elefanter, og turen, som skal ha kostet en kvart million, ble betalt av en svært rik venn. Det var som sagt hemmelig, men kongen var uheldig. Han brakk hoften og måtte flys hjem, og da fikk hele Spania vite at dronning Sofia var en bedradd kvinne. Og enda verre: Kongen lå åpenbart ikke søvnløs av bekymring. Han hadde det «helt konge» med luksusturer med elskerinnen sin. Det var et fall i anseelse han aldri har hentet seg inn fra. Sofia sa ikke ett ord. Men deres gullbryllupsdag i 2012 ble forbigått i stillhet. Nå var det slutt på å late som.

Ingen moderne kvinne

Dronning Sofia møtte pave Frans i oktober i år.
Dronning Sofia møtte pave Frans i oktober i år.

I forbindelse med sin 70-årsdag i 2008 ga Sofia et av sine sjeldne intervjuer til en katolsk avis. Det hadde kanskje vært like greit om hun hadde latt det være. Hun avslørte i alle fall at hun sto for et syn som i liten grad samsvarte med den tiden og det samfunnet hun levde i.

Dronning Sofia avviste ekteskap mellom to av samme kjønn, stilte seg uforstående til pride-paradene, hun talte mot abort og mente religionsundervisning skulle ha en fremtredende plass i skolene. Ikke uventet vekket uttalelsene oppsikt, uro og sinne.

Andrefiolin

Juan Carlos hadde nok ikke tenkt å abdisere, men helsen hans har nok hatt godt av hvilen og han og Sofia kan i alle fall glede seg over at både Felipe og Leonor tar godt vare på fremtiden til det spanske monarkiet.
Juan Carlos hadde nok ikke tenkt å abdisere, men helsen hans har nok hatt godt av hvilen og han og Sofia kan i alle fall glede seg over at både Felipe og Leonor tar godt vare på fremtiden til det spanske monarkiet.

Kongens «svik» kombinert med Cristina og Inakis’ korrupsjonsskandale førte til at aktelsen for monarkiet falt dramatisk. Og som den pragmatikeren han er, valgte Juan Carlos i 2014 å abdisere til fordel for sin sønn. For Sofia betydde det at hun rykket ned fra å være Dronningen av Spania, til å bli dronning Sofia av Spania. Men hun har siden aktivt støttet det nye kongeparet og er mye å se i offentligheten.

Sofia og Juan Carlos var nær ved å feire 40 år på tronen, men dårlige valg og overmot satte en stopper for det jubileet. Fortsatt murrer det rundt det spanske monarkiet, selv om Felipe og Letizia har klart å roe gemyttene ved å opptre helt uangripelig. De holder avstand til resten av kongefamilien, bortsett fra til dronning Sofia. Hun får fortsatt være med og utøve sin kongelige gjerning, den hun har ofret så mye for.

2 thoughts

    1. Hei Judith,
      Det var hyggelig å høre. Det neste får vel bli en kake, ellers så har jeg noen britiske bruder som snart er ferdig og jeg har tenkt å skrive litt om Japan også.
      God helg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *