Dronning Sofias armbånd

Under gallamiddagen for Litauens president, Dalia Grybauskaitė, da hun var på statsbesøk i Norge i 2011, var det prinsesse Astrid som vekket størst oppsikt blant de kongelige damene – selv om både vakre Mette-Marit og stilige dronning Sonja var til stede. Grunnen var at prinsessen hadde valgt en uvanlig hodepynt. I stedet for en av hennes mer konvensjonelle tiaraer, som Vasa-diademet eller «gullsettet«, valgte prinsessen å bære et helt spesielt hodebånd av diamanter, nemlig dronning Sofias armbånd.

Prinsesse Astrid med dronning Sofias armbånd rundt pannen.
Dronning Sofia og prinsesse Astrid med Sofias armbånd rundt pannen.

Et talende smykke

Sist smykket ble sett brukt på den måten var i 1930, da kronprinsesse Märtha deltok på en gallamiddag for å feire at det var 25 år siden løsrivelsen fra Sverige i 1905. Det var ikke et uinteressant valg den nye kronprinsessen gjorde. Hun hadde fått smykket i bryllupsgave året før av sin onkel og tante kong Gustav V og dronning Victoria Sverige. Deres gave ble da ansett for å være en svært moderne tiara, en såkalt bandeau, som er et hodebånd som legges flatt på hodet. På den tiden da Märtha sto brud, var moten å bære tiaraer og annen hodepynt lavt og tvers over pannen, og det var slik hun bar det i 1930.

Forside av Aftenposten 29. november 1930. Hovedoppslaget viser kong Haakon som holder tale, samt kronprinsesse Märtha og dronning Maud.
Kong Haakon holder tale under jubileumsmiddagen 25 år etter unionsoppløsningen. Kronprinsesse Märtha ses helt foran med dronning Sofias armbånd – som hodebånd.

Smykkets historiske røtter var naturligvis Gustav V og Victoria klar over. Det var nemlig ikke opprinnelig et hodesmykke, men et armbånd som hadde tilhørt Gustavs mor, dronning Sofia – den siste svensk-norske dronningen. Og artig nok ble hun representert ved sin sønnedatter Märtha da unionsoppløsningen skulle feires.

Aldri for sent å prøve noe nytt

Siden kronprinsesse Märthas død i 1954 har ikke smykket vært særlig ofte i bruk, ikke engang som armbånd. Det var prinsesse Astrid som arvet armbåndet og hun fortalte meg i et intervju at hun bar det som en liten krone på gallamiddagen som ble holdt på Akershus festning dagen før Harald og Sonja giftet seg i 1968. Prinsessens eldste datter, Cathrine Ferner, bar smykket over pannen på banketten for å feire daværende kronprins Haralds 50-årsdag i 1987.

Kronprinsesse Märtha malt i 1943. Rundt høyre hånd ser vi dronning Sofias armbånd.
Kronprinsesse Märtha malt i 1943. Rundt høyre hånd ser vi dronning Sofias armbånd.

Da Trond Norén Isaksen intervjuet prinsesse Astrid for flere år siden og spurte hvorfor hun ikke brukte smykket, forklarte hun at måten det burde bli båret på, ikke var hennes stil. Men i en alder av 79 år demonstrerte prinsessen i 2011 at det aldri er for sent å prøve noe nytt. Da kongeparet inviterte Litauens president på gallamiddag bar prinsesse Astrid sin mors tiara som hodebånd. Det må dog tilføyes at det ble med den ene gangen, og vi har ikke sett prinsessen med smykket siden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *