Dronning Sofias diamantbrosje

Prinsesse Märtha var sterkt knyttet til sin onkel, maleren prins Eugen (1865-1947). Hun fikk flere gaver av ham til bryllupet 21. mars 1929, og blant dem var dronning Sofias diamantbrosje.

Smykket må beskrives som en stor brosje, og oval i formen. Det er montert i midten tre store diamanter i en rett linje i brosjens lengderetning. Langs kanten er det et sikksakkmønster som rammer inn åtte diamanter.

Dronning Sonja i 2002 under bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn.  Brosjen har tilhørt dronning Sofia.
Dronning Sonja i 2002 under bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn. Brosjen har tilhørt dronning Sofia.

Prins Eugen hadde arvet smykket etter sin mor dronning Sofia (1836 – 1913), sammen med flere andre smykker. Men ettersom han aldri giftet seg ble det til at han ga sin nieser vakre juvelgaver da de ble gift. Som man ser av bildet under, brukte dronning Sofia ikke smykket som brosje, men som lås på et bredt perlearmbånd.

Dronning Sofias diamantbrosje

Dronning Sofias diamantbrosje ser vi som lås på armbåndet hennes.
Dronning Sofias diamantbrosje ser vi som lås på armbåndet hennes. Tiaraen er i dag i prinsesse Benedikte av Danmarks eie.

Det finnes bilder av Märtha med brosjen i tiden like før og like etter bryllupet, men det ser ut til at smykket ikke har vært blant hennes favoritter. I alle fall er det vanskelig å finne bilder av henne med brosjen etter den tid.

Etter Märthas død i 1954 ble hennes smykker fordelt blant barna hennes og åpenbart var dronning Sofias diamantbrosje i kong Haralds del. Da han og Sonja giftet seg i 1968 kom smykket frem i lyset igjen. Dronning Sonja tar gjerne den store brosjen i bruk når hun bærer den store diamanttiaren, som også er en arv etter Märtha.

Det nygifte norske kronprinsparet i 1930.
Det nygifte norske kronprinsparet i 1930. Märtha bærer flere bryllupsgaver i tillegg til dronning Sofias diamantbrosje, øredobbene var en gave fra prinsesse Thyra og halskjede en gave fra hennes foreldre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *