Dronning Sonjas festkake – med kandiserte fioler!

Oppskriften på Dronning Sonjas festkake var i sin til i bladet «Alt om Mat», og sin tid betyr en gang på midten av 70-tallet. Da het kaken naturligvis «Kronprinsesse Sonjas kake», og det gikk frem av reportasjen at oppskriften hadde de fått fra kronprinsessen selv.

Dronning Sonjas festkake med kandiserte fioler.
Dronning Sonjas festkake med kandiserte fioler.

Jeg husker jeg stirret helt betatt på bildet for den var pyntet med noe jeg aldri hadde hverken sett eller hørt om: kandiserte fioler. Jeg husker bildeteksten den dag i dag: «Kandiserte fioler er vanskelig å få tak i Norge, men man kan gjøre som kronprinsessen og passe på når man er i London». Fortsatt er det vanskelig å finne slik kakepynt, men helt umulig er det ikke lenger. De jeg har kjøpt er fra Fortnum & Mason i London.

Slik lager du dronning Sonjas festkake:

Mandelbunn:
3 egg
300 gram malte mandler
300 gram sukker
2 ss mel
1 ts bakepulver  

Kjør mandlene gjennom en food processor til de er malte. Rør inn sukkeret til det er godt blandet deretter mel og bakepulver, og til slutt eggene. Rør godt.

Smør en kakeform på 24 cm i diameter og hell i røren. Stek på 180 grader i ca 45 minutter. Pass på, for for godt stekte mandler smaker ikke godt.   Mandelbunnen kan bakes i god tid i forveien. Du kan godt fryse den. Uansett bør den være helt avkjølt (aller helst kjøleskapskald) når du har på eggekremen.

Dronning Sonja festkake med kandiserte fioler.
Dronning Sonja festkake med kandiserte fioler.

Eggekrem:
5 eggeplommer
1 dl kremfløte
125 gram farin
1 ts vaniljesukker
100 gram smør

Bortsett fra smøret, blander du alle ingrediensene i en kjele. Sett på svak varme og rør jevnlig til kremen tykner. Det vil ta fra 15 til 30 minutter. Når den er blitt tykk, tar du kjelen av varmen. Rør deretter forsiktig inn det kalde smøret i små biter, litt etter litt. Du vil erfare at kremen blir tykkere og tykkere, og det blir faktisk ganske tungt å røre etter hvert.

Fordel eggekremen oppå mandelbunnen og pynt rund med krem. Pynt til slutt med kandiserte fioler, og dermed har foran deg Dronning Sonjas festkake.

Har du lyst til å lese mer om dronning Sonja, finner du en artikkel om hennes brudekjole her.

Dronning Sonja festkake med kandiserte fioler.
Dronning Sonja festkake med kandiserte fioler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *