Dronning Victoria – en hvit brud

10. februar 1840 fant det sted et overdådig bryllup i St. James Palace i London. Landets 23 år gamle dronning Victoria giftet seg med sin tre måneder yngre fetter, prins Albert av Sachsen-Coburg og Gotha.

Prins Albert og dronning Victoria ble viet det kongelige kapellet i St. James Palace.

Prins Albert og dronning Victoria ble viet det kongelige kapellet i St. James Palace.

Så vidt myndig

Bare en måned etter sin 18-årsdag kom Victoria på tronen i juni 1837. Hun var, som noen skrev: «I en alder da en pike ikke en gang burde få velge sin egen kyse». Men Victoria var viljesterk og egenrådig, og dette kombinert med liten utdannelse og ingen erfaring, gjorde at hun tok noen uheldige beslutninger. Ganske mange tenkte at det ville være best å få henne gift. Da ville nok ekteskap og familieliv gi henne andre ting å tenke på enn statsanliggender.

Dronning Victoria da hun ble kronet i juni 1838.
Dronning Victoria da hun ble kronet i juni 1838.

Alle vil ha Albert

Familien, i alle fall på morssiden, hadde for lengst «bestemt» hvem Victoria skulle gifte seg med, nemlig fetter Albert. Alberts far og Victorias mor var søsken. Og det var ikke mer enn tre måneder mellom Albert og Victoria. Ikke før var Victoria var født i mai 1819, før familiejordmoren pakket vesken og dro tilbake til Coburg for å hjelpe Albert til verden i august.

Prins Albert av Sachsen-Coburg og Gotha som ung mann.
Prins Albert av Sachsen-Coburg og Gotha som ung mann.

Victoria hadde møtt Albert da han besøkte London i mai 1836. Han gjorde inntrykk. «Ekstremt kjekk, hans hår er omtrent samme farge som min; øynene hans er store og blå og han har en vakker nese og en veldig søt munn», forteller hun.

Prins Albert hadde kunstneriske anlegg. Her kan du lese om en tiara han designet for Victoria.

I utgangspunktet var ikke Victoria altfor villig til å gifte seg. Hun likte makten, som en monark på denne tiden hadde en del av, og hadde ingen tanker om å dele den. Ikke det at hun ikke ville ha en ektemann, men det hastet ikke.

Victoria bestemmer seg

10. oktober 1839 ankom Albert til London for nok et besøk. Denne gangen ble Victoria så forelsket at noe liv uten ham ikke var til å tenke på. Det måtte bli Albert, som heldigvis var enig.

Som type var han veldig forskjellig fra Victoria. Mens hun var heftig og intuitiv, var han kjølig og intellektuell, og flere historikere har mer enn antydet at han kanskje ikke følte like sterkt som henne. Men siden Victoria og Albert hadde så forskjellig natur, uttrykte de følelsene sine svært forskjellig, uten at det må sier noe om dypden.

Siden hun monark var det Victoria selv som måtte fri. Og hun kaster ikke bort tiden. Midt på dagen den 15. oktober, setter Victoria seg ned med Albert og ber ham om å gifte seg med henne. Albert svarer ja. De omfavner hverandre og den unge dronningen er overveldet av glede. «Jeg kan ikke beskrive hvor høyt jeg elsker og forguder ham», skriver hun.

Victoria som brud: En visjon i hvitt

Frem til da hadde kongelige bryllup bestått av små, private seremonier, gjerne holdt sent på kvelden, men Victoria endret på alt dette. Hun ville at folket skulle kunne se brudeprosesjonen fra Buckingham Palace til St. James slott, der seremonien skulle holdes i det kongelige kapellet. Hun inviterte også langt flere gjester enn det som hadde vært vanlig.

Dronning Victorias hvites brudekjole.
Dronning Victoria som brud. Hennes hvite kjole skapte mote.

Men det virkelig revolusjonære med Victorias bryllup var at hun nektet å bære hoffklær. I stedet valgte hun en hvit kjole. Hun var ikke den første hvite bruden, men det var med henne at hvitt ble brudefargen, og som gjelder den dag i dag.

Dronning Victorias brudekjole fra 1840.
Dronning Victorias brudekjole fra 1840.

Hvitt symboliserer renhet og uskyld, men det var ikke bare derfor Victoria valgte fargen. Hun var ingen høy kvinne. Victoria målte ikke mer enn 152 cm og den hvite kjolen ville synes på lang avstand.  

Alberts safir

Victorias brudetøy var nøye valgt for å vise hennes patriotisme. Silken var britiskvevd og de 200 kniplingene kom fra Devon. Der hadde de holdt på med dette møysommelige arbeidet i flere måneder. For å hindre at mønstret skulle bli kopiert, ble malene ødelagt etterpå. De skulle være helt unike for Victoria. Hanskene ble sydd i London og laget av engelsk skinn.

Dronning Elizabeth med diamant- og safirbrosjen Victoria fikk av Albert i bryllupsgave.
Dronning Elizabeth med diamant- og safirbrosjen Victoria fikk av Albert i bryllupsgave. Victoria er Elizabets tippoldemor.

På selv dagen våknet bruden til å høljende regn. Men det la ingen demper på hennes glede, eller folkets. I gatene hadde folkemengden tatt oppstilling i timevis, og de jublet for den strålende unge bruden i hvitt, med en krans av appelsinblomster på hodet og diamanter rundt halsen og i ørene. På brystet hadde hun festet en safirbrosje som Albert hadde gitt henne. Den er i kongefamiliens eie den dag i dag.

Fire mann bar bryllupskaken

Bryllupslunsjen ble holdt i Buckingham Palace. Men før den startet, bevilget de nygifte seg en halv time alene sammen. Victoria ga Albert en ring, og han fortalte henne at de aldri skulle holde noe hemmelig for hverandre. «Og det gjorde vi aldri», skrev Victoria mange år senere da hun var blitt enke.

Paret hadde bestilt 100 kaker til dagen og som ble delt med familie, ambassadører, ansatte og statstjenestemenn. Selv bryllupskaken var gigantisk. Den veide 150 kilo, og fire menn måtte til for å bære den.

Tegning av bryllupskaken til Victoria og Albert
Slik så bryllupskaken ut da Albert og Victoria giftet seg.

Noen egentlig bryllupsreise kunne ikke komme på tale mente dronningen. Som monark kunne hun ikke være for langt vekk fra sin regjering. Det fikk Albert bare venne seg til, jo før jo heller. De fikk nøye seg med å dra til slottet Windsor, som da lå tre timer med vogn utenfor London. Victoria hadde insistert på en enkel vogn til reisen, slik at folk kunne se hvor beskjeden hun var. Dessverre var nok ikke fjæringen særlig god og da de nygifte kom frem ved syvtiden, hadde Victoria en dundrende hodepine.

Dronning Victoria og prins Albert i 1854 i sine bryllupsklær fra 1840.
Dronning Victoria og prins Albert i 1854 i sine bryllupsklær fra 1840.

Hun måtte legge seg og Albert viste henne all mulig omsorg. «Hans store kjærlighet og ømhet ga meg en fornemmelse av himmelsk kjærlighet og lykke jeg aldri kunne ha håpet tidligere eksisterte», skriver hun i dagboken. Etter en kort hvil kom hun seg og senere skrøt hun av hverken hun eller Albert sov bryllupsnatten. I løpet av uker var hun gravid og ni måneder etter bryllupet ble datteren Victoria (Vicky) født, det første av deres ni barn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *