Dronning Victoria var ingen god mor

Mellom 1840 og 1857 fødte dronning Victoria (1819-1901) fem døtre og fire sønner. Utrolig nok levde alle opp, i en tid da barnedødeligheten var stor både hos høy og lav. Men Victoria var ingen god mor.

Victoria kunne være intenst herskesyk overfor sine barn, og senere barnebarn. Selv når de nådde voksenlivet, måtte hun kontrollere livet deres på en måte som grenset til sykelig. Hun satte opp et nettverk av spioner og informanter som rapporterte tilbake henne. Å være datter av dronning Victoria var som å delta i en endeløs stollek. Det var alltid én som hun ikke ville se, og alltid én som var favoritt.

Viktigere enn barna

Victoria hatet å være gravid, hun syntes amming var vemmelig og at små barn var stygge. Likevel fikk hun ni barn i løpet av drøye 16 år. Forklaringen er ganske enkel. På den tiden da dronning Victoria levde, var avholdenhet den eneste sikre metoden for å unngå graviditet – og det kom ikke på tale for henne og ektemannen Albert. Og da ble det som det ble.

Utsnitt av et maleri av den unge dronning Victoria.
Dronning Victoria var ingen god mor, men en lidenskapelig hustru. Dette sanselige bildet av Victoria hadde Albert i sitt soverom.

Bare 42 år gammel, i 1861, blir dronning Victoria enke. Men hennes bunnløse sorg over å miste Albert (1819 – 1861) fører ikke til at hun kaster seg ut i arbeid. I de neste ti årene trekker Victoria seg fra det offentlige liv for å dyrke tapet av sin elskede. Og med på dette må også barna være. Det faller henne aldri inn at barna har mistet faren sin og trenger henne som mor.

Dronning Victoria i enkeklær
I 1861 ble Victoria enke bare 42 år gammel. I sine neste 40 år gikk hun utelukkende kledd i enkeklær, og syns resten av verden burde sørge like mye som henne.

Victoria så bare sitt eget tap

Victoria kunne være kjærlig mot sine barn, men var i bunn og grunn uhyre egoistisk. Inntil Albert døde, 42 år gammel, var det han som hadde tatt seg av og fulgt opp barna og overvåket skolegangen deres. Victoria var fornøyd med å se dem to ganger om dagen. Unnskyldningen var at hun hadde mye å gjøre som monark, men også den jobben ble det etter hvert Albert som gjorde. Man kan kanskje gi hennes egen isolerte og traurige barndom skylden for at hun ikke forsto seg på små barn.

Alexandra og Bertie på sin bryllupsdag i 1863. På bildet ser vi Victoria, seks av  barna hennes samt bysten av Albert i midten.
Alexandra og Bertie på sin bryllupsdag i 1863. På bildet ser vi Victoria, seks av barna hennes samt bysten av Albert i midten.

Da hun ble enke, så hun bare sitt eget tap og syntes at det var barnas oppgave å passe på henne og sørge for at hun hadde det bra. Siden hun var dronning, tok hun det for gitt at hun var den viktigste personen i verden, et syn hun jo hele tiden fikk bekreftet.

Harde krav til barna

Albert og Victoria hadde klare ideer om hvordan de skulle oppdra barna sine. Foreldrene deres på begge sider hadde utmerket seg med sitt utsvevende liv og hadde på mange måter vært med på å latterliggjøre monarkiet. Det blir det nå en slutt på. Albert og Victoria fremstår som selve innbegrepet på borgerlige dyder, og de er fast bestemt på at barna deres skal oppdras til å bli gode rollemodeller for et skikkelig og dydig liv. Akademiske fag ble ansett som særlig viktig, og barna måtte underkaste seg lang og hard undervisning.

Albert og Victoria sammen med Vicky på hennes bryllupsdag i 1858.
Albert og Victoria sammen med Vicky på hennes bryllupsdag i 1858. Hun giftet seg med den tyske tronarvingen Frederick. Victoria var så beveget at hun ikke klarte å stå stille.

Elsklingsbarnet Vicky og skuffelsen Bertie

Det passet deres eldste barn, datteren Vicky, utmerket og hun ble sine foreldres øyensten. Barn nummer to, sønnen Bertie, var tronarving, og Albert var fast bestemt på å gi ham den beste og grundigste utdannelsen og gjøre ham til den perfekte monark – i sine øyne. Dessverre, for alle parter, tok foreldrene ikke hensyn til guttens natur. Bertie var snill og vennlig, men ikke noe skolelys. 

Victoria og Albert håpet at han ville bli en mini-Albert. Men Bertie var impulsiv og heftig, som Victoria. Høsten 1861 hadde 20 år gamle Bertie en affære med skuespillerinnen Nellie Clifden. Dette var neppe noe som skaket opp overklassen, men for Victoria og Albert var sex utenfor ekteskapet helt uakseptabelt. For å snakke sin sønn til rette dro Albert i november til Cambridge, hvor Bertie studerte.

Bertie, senere kong Edward 7, som liten gutt i matrosdress.
Bertie som liten gutt i matrosdress. Dette bildet regnes som startskuddet for barnemoten med matrosdresser.

Far og sønn gikk en lang tur. Det regnet, og ikke lenge etter ble Albert forkjølet. Nitten dager senere, 14. desember, var han død. Victoria var overbevist om at det var Berties feil at hun hadde mistet sin elskende mann. «Jeg kan ikke se ham uten å grøsse», skrev hun. I et annet brev sier hun: «Jeg ber ofte om at han aldri overlever meg, fordi jeg ikke vet hva som ville skje». Der tok hun feil. Da Bertie endelig slapp til på tronen i 1901, viste han seg som en svært dyktig monark.

Moderlige Alice

Prinsesse Alice giftet seg i 1862 med prins Ludwig av Hessen.  De fikk syv barn sammen for hun døde i 1878.
Prinsesse Alice giftet seg i 1862 med prins Ludwig av Hessen. De fikk syv barn sammen for hun døde i 1878. Alice var bærer av blødergenet, noe som fikk dramatiske konsekvenser for hennes datter tsarina Alexandra av Russland.

Hennes tredje barn var prinsesse Alice. Hun giftet seg med en tysk prins og fikk syv barn med ham. Alice ammet sine barn, noe som Victoria fant rystende. Og hun følte ikke annet enn vemmelse da Alice begynte å snakke om det også. Victoria kalte henne en ku, men hun ble forferdet og sørget fryktelig da Alice døde 35 år gammel.

Sjømannen Alfred

Alfred og Marie i 1884.
Alfred og hans hustru Marie i 1884. Her med sønnen og en (av fire) datter. Marie var en svært standsbevisst dame og ikke særlig godt likt. I forbindelse med bryllupet ble det laget en kjeks – Mariekjeks!

Prins Alfred var neste. Etter flere skandaløse affærer ble han ulykkelig gift med en russisk storfyrstinne og tilbrakte store deler av livet sitt til sjøs. Parets eneste sønn skjøt seg da foreldrene feiret sitt sølvbryllup.

Assistenten Helena

Prinsesse Helena

Victorias femte barn, prinsesse Helena, var gal nok til å forelske seg i en tysk bibliotekar da hun var helt ung. Det gikk jo ikke, og den unge mannen ble sporenstreks sendt hjem. Noen år senere fant Helena seg en fattig, tysk prins. Det passet Victoria bra, for da måtte paret bo hos henne. Så lenge Victoria levde var Helena hennes assistent, og ble gjerne oppfattet som om hun ikke hadde noen mening utover morens.

Kunstneren Louise

Dronning Victoria og datteren Louise tidlig på 1880-tallet.
Dronning Victoria og datteren Louise tidlig på 1880-tallet.

Prinsesse Louise, det sjette barnet, utdannet seg til kunstner. Skulpturen av dronning Victoria utenfor Kensington Palace er laget av henne. Det går et rykte om at hun som tenåring fødte et barn i dølgsmål. Det er vanskelig å komme til bunns i dette, for arkivene om henne er fortsatt lukket.  Louise giftet seg ikke med en kongelig prins, men med en aristokrat. Det var første gangen siden 1515. 

Kensington Palace i London. Skulpturen av dronning Victoria er laget av hennes datter Louise.
Kensington Palace i London. Skulpturen av dronning Victoria er laget av hennes datter Louise.

Favoritten Arthur og bløderen Leopold

Prinsene Leopold og Arthur i 1868.
Prinsene Leopold og Arthur i 1868.

Victorias klare favorittsønn var prins Arthur, hennes syvende barn. Han fikk en 40 år lang karriere i hæren. Den yngste sønnen, Leopold, ble sammenlignet med ham, noe som naturlig nok var vanskelig for ham. Genet som koder for blødersykdom oppstod trolig spontant hos Victoria. Tre av barna hennes ble rammet. Leopold var bløder, og døtrene Alice og Beatrice var bærere. Victoria beskrev sin sønn som den «grimmeste og minst til glede for hele familien». Men hun bekymret seg for hans helse, og hun ville ha ham hos seg som sin private sekretær. Leopold hadde et skarpt hode og studerte ved Oxford.

Yngstebarnet Beatrice

Henry av Battenberg og Beatrice på sin bryllupsdag i 1885.
Henry av Battenberg og Beatrice på sin bryllupsdag i 1885. Henry døde i 1896 bare 37 år gammel.

Det yngste barnet, prinsesse Beatrice, ble kalt Baby av Victoria og var forutbestemt til å vie livet sitt til å være dronningens faste selskapsdame, eller følgesvenn, slik skikken var for den yngste datteren på den tiden. Men det var ikke et liv for Beatrice. Da hun traff prins Henry av Battenberg, ville hun gifte seg. Victoria ble så opprørt over datterens ønske at hun ikke snakket med henne på syv måneder. Kompromisset ble at de fikk gifte seg mot at de alltid bodde sammen med henne. Etter ti år ville Henry gjøre noe annet. Han meldte seg til en kolonikrig i Afrika, pådro seg malaria og døde. Da fikk Victoria Beatrice sin datter helt for seg selv så lenge hun levde.

Dronning Victoria trodde nok hun gjorde det beste for barna sine. Men faktum er at hun var et ekstremt selvsentrert menneske, som ikke syntes noen andre var viktigere enn henne selv.

Victoria og Albert fikk ni barn:


Vicky (Victoria) (1840–1901) – tysk keiserinne (En sønn ble tysk keiser. En datter ble gresk dronning)
Bertie (Edvard) (1841–1910) – britisk konge (En sønn ble kong Georg 5. En datter er dronning Maud)
Alice (1843–1878) – storhertuginnen av Hessen (En datter ble keiserinne av Russland)
Alfred (1844–1900) – hertugen av Sachsen-Coburg og Gotha (En datter ble dronning av Romania)
Helena (1846–1923) – gift med en tysk prins
Louise (1848–1939) – hertuginnen av Argyll 
Arthur (1850–1942) – hertugen av Connaught (En datter ble svensk kronprinsesse)
Leopold (1853-1884) – hertugen av Albany (En sønnedatter er mor til nåværende svensk konge)
Beatrice (1857–1944) – prinsesse av Battenberg (En datter ble spansk dronning)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *