Dronning Victorias safirtiara reddet for 50 millioner

Dronning Victorias safirtiara
Dronning Victorias safirtiara

Dronning Victoria (1819-1901) satt over 60 år på tronen og kom til å prege en verden og sin tid. Hun var en intens dame som følte sterkt. Ikke minst ovenfor sin mann, og fetter, prins Albert.

En særlig skattet gave var safirtiaraen hun fikk av ham det første året de var gift. Nylig ble det kjent at Victoria & Albert Museum i London har fått smykket i gave, etter at det ble forsøkt solgt til en privat samler i utlandet. Museet er landets største kunstindustrimuseum og huser en rekke praktfulle samlinger, ikke minst innen smykker og juveler.

Svært kostbar

Dronning Victorias safirtiara
Dronning Victorias safirtiara ble tegnet av hennes elskede ektemann, prins Albert.

Det var ikke billig å sikre dette ikoniske smykket for nasjonen. 5 millioner pund betalte William Bollinger og det er godt over 50 millioner norske kroner. Litt av en sum for et smykke! Edelstenene og håndverket er sikkert utsøkt, men her er det nok mest tilknytningen til dronning Victoria som driver prisen opp.

Fascinerende historie

I 1842 ble tiaraen foreviget i et meget kjent portrett av dronningen, malt av Franz Xaver Winterhalter. Hun var da 23 år. Museet skriver om portrettet: «Maleriet skildrer Victoria som en kvinne av ungdom og skjønnhet, kongelig, men fri for kronen og septeret, monarkiets tradisjonelle emblemer. Bildet ble umiddelbart berømt, og det ble laget en serie kopier og graveringer, som ble sendt ut i hele Europa og Det britiske imperiet.»

Dronning Victoria som nygift med sin safirtiara festet til hårknuten.
Safirtiaraen ble designet av prins Albert i 1840, som var det året paret giftet seg.

Victoria elsket Albert inderlig. Han var ikke like lidenskapelig i sine følelser, men de fikk i alle fall ni barn sammen, som alle levde opp. På grunn av alle svangerskapene ble det til at Albert påtok seg mange av Victorias kongelige oppgaver, og slet seg trolig helt ut. Han døde 14. desember 1861, og Victoria levde 40 år til som enke.

Et symbol på kjærlighet

For dronning Victoria representerte tiaraen først og fremst et symbol på hennes og Alberts kjærlighet. I 1866, da hun for første gang siden Alberts død i 1861 følte seg i stand til å delta i åpningen av parlamentet, valgte hun å bære safirtiaraen i stedet for kongekronen, som er det vanlige. I stedet ble kronen båret ved siden av henne på en pute.

-Safirtiaraen er et uttrykk for det kongelige parets dype kjærlighet, og det vil fascinere både besøkende og eksperter, sier Tristram Hunt, direktør ved Victoria & Albert Museum.

-Den vil fremfor noe representere det museet står for og bli en del av museets identitet.

Reddet for ettertiden

Safirtiaren ble arvet av Victorias sønn kong Edward VII og deretter av kong George V og dronning Mary. Da deres eneste datter, prinsesse Mary, giftet seg med Viscount Lascelles i 1922, ga de henne smykket som gave, sammen med andre praktfulle safirsmykker. Safirtiaren har siden vært i familiens samling, inntil den ble forsøkt solgt til en privat samler i 2015. Siden smykket er antikt, måtte det søkes om eksporttilalelse fra Storbritannia. Da ble det imidlertid såpass mye oppstyr at søknaden ble trukket, og det ble mulig å kjøpe safirtiaraen til Victoria & Albert Museums samlinger. Fra 2019 kan vi alle endelig beundre den vakre og symboltunge tiaraen der.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *