Dronning Victorias smaragder – utstilt for første gang

Tre utsøkte og historisk viktige tiaraer er utstilt på Kensington Palace.
Tre utsøkte og historisk viktige tiaraer er utstilt på Kensington Palace. Blant annet er dronning Victorias smaragder utstilt for første gang.

Et utvalg av blendende vakre kongelige juveler blir i disse dager utstilt på Kensington Palace i London. Det er vanskelig å si hvilke som gjør mest inntrykk. Men de mest utsøkte er i alle fall dronning Victorias smaragder, som blir vist samlet for første gang. 

Kensington Palace er som et kongelig hybelhus å regne, riktignok om man ser svært stort på det. Blant de mest kjente kongelige som bor der i dag, er William og Kate. Slottet er faktisk prinsens barndomshjem, for Diana og prins Charles fikk tildelt en leilighet på 20 rom i slottet. Etter separasjonen i 1992 fortsatte Diana å bo der alene frem til sin død.

Den mest berømte beboeren må vel være selveste Victoria (1819-1901) . Kensington Palace var hennes hjem før hun ble dronning i 1838. Slottet er stort, og huser i dag også et veldig spennende museum med faste og nye utstillinger. I tillegg hører et nydelig parkanlegg til eiendommen.

En av de faste utstillingene er nettopp viet dronning Victoria. De mer enn 300 enestående gjenstandene som er utstilt i de rommene hun en gang bebodde, deriblant dagbøker og personlige ting, gir et intimt innblikk i dronning Victorias liv. Blant de mest rørende er dukkene Victoria laget som liten jente. De mest imponerende tingene må være smykkene museet nå har fått låne.

Dronning Victorias smaragder

Dronning Victorias smaragdtiara toppes av 19 utsøkte smaragder.
Dronning Victorias smaragdtiara toppes av 19 utsøkte smaragder.
Dronning Victoria med sine praktfulle smaragdsmykker.
Dronning Victoria med sine praktfulle smaragdsmykker.

Victorias smaragdtiara er laget av fasettslipte diamanter og smaragder, toppet av en rad med 19 dråpeformede, smaragder. Den største midt foran veier utrolige 15 karat. Ekspertene forteller at smaragdene er av en enestående kvalitet.

Victorias ektemann, prins Albert (1819-1961), forærte sin elskede Victoria tiaraen i 1845, da de hadde vært gift i fem år. Tiaraen var siste del av et smykkesett. Det var bokstavelig talt kronen på verket, for hun hadde allerede fått et halskjede med matchende øredobber. Victoria forgudet sin mann og var svært tilfreds med gaven fra ham. I dagboken skryter hun  av hans fantastiske smak.

Dronning Victorias smaragdsett bestående av halskjede, øredobber og brosje.
Dronning Victorias smaragdsett bestående av halskjede, øredobber og brosje.

Victoria bar smykkene ofte så lenge Albert levde, men fra han døde i 1861 gikk hun alltid kledd i sorg. Det betydde at hun ikke lenger brukte farger, hverken på klær eller smykker.

Men til et karneval på 1880-tallet lånte Victoria smaragdtiaraen til sin datterdatter prinsesse Victoria av Hessen. Hun fikk etter hvert fire barn, blant andre prinsesse Alice, som er moren til dronning Elizabeths ektemann, prins Philip (96). Så her kan vi se historiske linjer frem til i dag

Fortsatt i familien

Victoria av Hessen en gang på 1880-tallet med dronning Victorias smaragder.
Victoria av Hessen (1863 – 1950) en gang på 1880-tallet med dronning Victorias smaragder.
Hertuginnen av Fife ved parlamentsåpningen på 60-tallet.
Hertuginnen av Fife ved parlamentsåpningen på 60-tallet.

Da Victoria døde i 1901, etter 63 år på tronen, gikk dronning Victorias smaragder i arv til hennes eldste sønn, kong Edvard 7. Gjennom ham havnet settet hos datteren, prinsesse Louise, som var gift med hertugen av Fife i Skottland.

Denne familien kom til å besitte mange historisk viktige smykker, men har i årenes løp solgt unna ganske mye. Juveler representerer store verdier, som må oppbevares sikkert og forsikres for anselige summer. Og når det i dag i praksis kun er ved brylluper man bærer en tiara, er det forståelig at det virker mer fornuftig å omsette arvegodset i rede penger. Fife-familien har likevel holdt på noen praktsmykker, og det er disse som nå er utstilt i Kensington Palace etter en langsiktig låneavtale.

Dronning Victoria-utstillingen

Utstillingen heter «Victoria Revealed», som skulle bety «Victoria avslørt» og den utforsker de mange, ofte overraskende, sidene av dronning Victorias personlighet. Hun var en hengiven kone, omsorgsfull mor, kunstner, sørgende enke og dyktig politiker, som regjerte i hele 63 år.

Utstillingen gir også innblikk i livet til prins Albert, dronning Victorias store og eneste kjærlighet. Vi får se ham som en lidenskapelig og hederlig person, som var dypt engasjert i sitt nye land. Da Albert døde i 1861, hadde Victoria så vidt fylt 40 år. Hun trakk seg tilbake fra offentligheten i ti år og kom til å leve 40 år etter sin manns død, som sørgende enke, utelukkende kledd i sort.

Utdrag fra dagbøker og brev, sammen med artikler fra samtidige kommentatorer, gir innsikt i det ekstraordinære livet til kvinnen som styrte et imperium i dets glansperiode, og hvis navn definerer en epoke, Victoriatiden.

Har du lyst til å lese om flere av dronning Victorias utsøkte smykker, kan du prøve disse lenkene. 

Dronning Victorias safirtiara reddet for 50 millioner og turkisbrosjen som nylig ble solgt på auksjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *